Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Din Kültürü Erkad Yayıncılık

12. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Erkad Yayıncılık Sayfa 77

“12. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sayfa 77 Erkad Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Erkad Yayınları Sayfa 77

Cemde On İki Hizmet

On iki hizmet, cemin uygulanmasında görev alan on iki kişinin yerine getirdiği hizmete denir. On iki hizmet, başta Hz. Ali (r.a.) olmak üzere onun soyundan gelen on iki imamı temsil eder. Hizmetin sahipleri ayrı ayrıdır. Birinin görevine diğeri müdahale edemez. Bu hizmet sahipleri ocak dedeleri tarafından seçilerek görevlendirilir. Görev sadece kişiye değil o aileye verilir. Daha sonra da soy sürerek devam eder.

On iki hizmet sayılırken farklı anlatımlarla karşılaşılmaktadır. Bazı süreklerde (devam ettirilen inanç yolu) hizmet sayıları on iki ile yirmi dört arasında değişmektedir. On iki hizmetin sayılarında olduğu gibi hizmeti yerine getirenler konusunda da farklılıklar görülmektedir. Genel olarak kabul edilen on iki hizmet ve bu hizmetleri yerine getirmekle görevli kişiler şunlardır:

1. Gözcü: Cemin sessiz ve düzenli bir biçimde yürümesini sağlar. Ayrıca cemde yapılan hizmetlerin sırasını ve hizmetlerin yerine getirilmesini, düzenli bir şekilde uygulanmasını sağlar. Ceme katılanların isteklerini dedeye bildirir.
2. Delilci: Çerağcı da denir. Dede cemevine gelip postuna oturunca delilci, delili (çerağ) yaktığında cem başlamış olur. Cemin bitişi ile de delilin yanması durdurulur.
3. Ferraş: Süpürgeci veya carcı da denir. Ferraş, cemde temsilî olarak dökülen günahları süpürür ve meydanı temizler. Süpürge manevi iç temizliğin sembolüdür.
4. Zakir: Diğer adı âşıktır. Zakir Arapça zikr kökünden gelmektedir. Zikir; Allah’ın (c.c.), on iki imamın, velilerin, gerçek erlerin ismini zikretmektir. Zikri, saz ile yapana zakir denir. Zakir cemde deyiş, düvaz imam, mersiye, semah ve tevhidleri saz ile çalıp söyleyen kişidir. Cemin büyük bölümünde görev yapar.
5. Kurbancı: Kurbanların meydanda tekbirlendikten sonra kesilmesi, yüzülmesi ve etlerinin parçalanıp lokma için hazır hâle getirilmesi görevlerini yapar. Lokmaların pişirilmesi sırasında lokmacıya yardımcı olur.
6. Saka: Saki, dolucu. Şakacı elinde tası ile meydana gelir, dede şakacının getirdiği suyu dualar. Ceme katılanlar bu sudan birer yudum içer.
7. Tezekkâr: Bu hizmet erkek ve kadın olmak üzere iki kişi tarafından yapılır. Erkek halkada oturanların eline su dökerek sembolik anlamda abdest aldırır, kadın ise elindeki havlu ile ellerini kurular.
8. Peyik: Cem ile ilgili davetleri duyurur. Gereken yerlere, gerekli bilgileri ulaştırır.
9. Semahçı: Pervane de denir. Bunlar, cem birleme sırasında kırklar semahı yaparlar.
10. Lokmacı: Kesilen kurbanların etlerinin pişirilerek lokma olmasını sağlar. Sofra açar ve lokmaların pay edilerek dağıtılmasını ve yenmesini sağlar. Diğer adı da sofracıdır.
11. Kapıcı: Bekçi de denir. Kapıcı, cemin güvenlik görevlisidir. Cemevinin kapısını bekler ve ceme girme hakkı olmayanları ceme almaz. Ayrıca cemde bulunanların huzur içinde cem yapmalarını sağlamak görevini yerine getirir.
12. İznikçi: Cemevinin temizliği ile sorumludur. Ayrıca ceme gelenlerin çıkarmış olduğu ayakkabıları düzenli bir şekilde yerleştirerek onların kaybolmasını ve karışmasını önler.(46)

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır. 

12. Sınıf Erkad Yayıncılık Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 77 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!