Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf İnkılap Tarihi Meb Yayınları

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 192

“12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 192 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 192

5.3.3. Orta Doğu’nun Yeniden Şekillenmesi

II. Dünya Savaşı sonrası süper güç hâline gelen ABD ve SSCB, Orta Doğu’ya hâkim olabilmek amacıyla büyük bir rekabete girişti. Bu devletlerin uyguladığı politikalar Orta Doğu’da gruplaşmalara, siyasi kaosa, ayaklanmalara ve askerî darbelere kapı açti.

Orta Doğu’da yaşanan çatışmalar Filistin sorunu etrafında şekillenmişti. İlk kongresini 1897 yılında düzenleyen Dünya Siyonist Örgütü, Filistin’i Yahudilere vermesi karşılığında Padişah Abdülhamit’e Osmanlı dış borçlarının bir kısmını ödemeyi teklif etmiş ancak teklif padişah tarafından kabul edilmemişti. I. Dünya Savaşı sırasında Osmanlı Devleti’nin bölgedeki etkisi azalınca İngiliz Hükûmeti, Balfour (Balfur) Deklarasyonu (2 Kasım 1917) ile Filistin topraklarında bağımsız bir İsrail Devleti kurulmasını desteklediğini duyurmuştu. İngilizler, Dünya Siyonist Örgütünü ve özellikle onun yerel uzantısı Yahudi Ajansını Filistin Yahudilerinin temsilcisi kabul etti. Bu süreçte planlı göçlerle bölgedeki Yahudi nüfusu giderek artırıldı. Filistin coğrafyasında 1917’de 50 bin civarında Yahudi yaşarken 1948’de bu rakam 650 bine ulaştı. Filistin’e Siyonist Örgütün bir projesi kapsamında gerçekleştirilen Yahudi göçü, Arap topluluklarında öfke ve isyana yol açtı. Siyonistlerle Araplar arasındaki düşmanlık, Ağustos 1929’da kanlı çatışmalara dönüştü.

Temmuz 1937’de İngiltere bu bölgeyi Yahudi ve Arap devletleri arasında ikiye bölmeyi önerdi. Filistinli ve Arap temsilciler teklifi reddettiler. Göçün durmasını ve azınlık haklarına saygılı, üniter bir devlet kurulmasını istediler. İngiltere, bölgedeki manda yönetimlerine son verme kararı alarak sorunu 2 Nisan 1947’de BM’ye devretti.

BM’nin girişimleriyle kurulan Filistin Özel Komitesi, hazırladığı raporla çözüm için çoğunluk ve azınlık planları olmak üzere iki seçenek ortaya koydu. Çoğunluk planına göre Yahudilerin ve Arapların çoğunlukta bulunduğu bölgeler göz önünde tutularak taksim yapılacak, bu çerçevede birer Arap ve Yahudi devleti kurulacaktı. Kudüs BM tarafından yönetilecekti. Azınlık planına göre ise Kudüs merkezli bir Filistin Federal Devleti kurulacaktı.

BM Genel Kurulu, 29 Kasım 1947’de yapılan oylama sonucunda Arapların muhalefetine rağmen çoğunluk planını kabul etti. Alınan bu karar Arap-Yahudi çatışmasını artırdı. 14 Mayıs 1948’de Yahudi Geçici Konseyi, Ben Gurion (Ben Goryın) başkanlığında bağımsız bir İsrail Devleti’nin kurulduğunu ilan etti (Görsel 5.13). Kurulan yeni devlet aynı gün ABD, iki gün sonra da SSCB tarafından tanındı. İsrail Devleti’nin kuruluşunun ilanı bölgedeki Arap ülkelerinin İsrail’e savaş açmasını beraberinde getirdi. Böylece ardı arkası kesilmeyecek Arap-İsrail gerilimi ve savaşları başladı. Soğuk Savaş Dönemi’nde Filistin’deki gelişmeler bloklar arasında soruna dönüştü. Taraflar, petrole hâkim olmak ve silah satışını artırmak için bölgedeki mezhep farklılığını ve ülkeler arasındaki yapay çekişmeleri körükledi. Bu durum bölge ülkeleri arasında günümüze kadar uzanan gerilime ve sıcak çatışmalara yol açtı.

Orta Doğu’da büyük güçlerin etkisiyle kurulan yönetimler, sahip oldukları imkânları halklarının refahı için kullanamadıklarından bölgenin geri kalmasına sebep oldular.

Balfour Deklarasyonu
İngiliz Dışişleri Bakanı Lord Balfour, 2 Kasım 1917’de Siyonizm Hareke- ti’nin liderlerinden Lord Rothschild’e (Lord Rotşaylıd) gönderdiği mektupla Filistin’de bir yurt kurulmasına ilişkin faaliyetlerin ülkesi tarafından destekleneceğini bildirdi. Bölgede kurulacak İsrail Devleti’nin temeli bu bildiriyle atıldı.

Dünyanın çeşitli ülkelerindeki Yahudilerin ortaya attığı, Filistin topraklarında bir Yahudi devleti kurmayı
amaçlayan siyasi oluşum.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

12. Sınıf Meb Yayınları İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Ders Kitabı Sayfa 192 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!