12. Sınıf İnkılap Tarihi Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 97
12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 97 Cevapları Meb Yayınları’na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
12. Sınıf İnkılap Tarihi Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 97
Ünite İçeriği
►Türk inkılabının ne anlama geldiğini,
► Atatürk ilkelerini,
► Siyasi alanda yapılan inkılapları,
► Hukuk alanındaki yenilikleri,
► Eğitim ve kültür alanındaki inkılapları,
► Toplumsal alanda yapılan inkılapları,
► Ekonomi alanındaki gelişmeleri,
► Sağlık alanındaki gelişmeleri öğreneceksiniz.
Anahtar Kavramlar
► Anayasa
► Cumhuriyet
► Çağdaşlık
► Hilafet
► İlke
► İnkılap
► Kadın hakları
► Medeni kanun
► Millî devlet
► Saltanat
Hazırlık Soruları
İnkılap nedir? Türk inkılabı, Türk toplum yapısında ne gibi değişiklikler meydana getirmiştir?
- Cevap: İnkılap, bir toplumdaki bireylerin yaşamlarının iyileştirilmesini hedefleyen köklü değişikliklerdir. İnkılaplar kültür, sanayi, eğitim ve yönetim gibi çeşitli alanlarda gerçekleştirilebilir. Türkiye Cumhuriyetinin kurulmasıyla Türk İnkılabı gerçekleştirilmiştir ve Türk toplumunun yaşamını iyileştiren ve Türk toplumunu çağdaşlaştıran çeşitli köklü değişiklikler yapılmıştır. 18. yüzyılın başlamasıyla Türk toplumu dünyanın geri kalanında yaşanan değişiklikleri yakalayamamış ve çağın gerisinde kalmıştır. 19. ve 20. yüzyılın başında yapılan ıslahatlar Türk toplumunu çağdaşlaştırma yolunda başarılı olamamıştır ve cumhuriyetle beraber bir takım inkılapların gerçekleştirilmesi zaruri olmuştur. Çağın gerekliliklerine uymayan çeşitli kurumlar yenilenmiştir. Sanayi, eğitim ve kültür gibi alanlarda yapılan inkılaplarla Türk toplumu çağın gerektirdiği becerilere, eğitim seviyesine ve bakış açısına sahip olmaya başlamıştır. Böylece Türk toplumu ekonomik ve kültürel olarak varlığını dünya üzerinde güçlendirmiştir.
Cumhuriyet yönetimi neden Türk milletinin karakterine en uygun yönetimdir? Araştırınız.
- Cevap: Cumhuriyet, yönetim gücünün halkın elinde olmasıdır. Atatürk’e göre cumhuriyet Türk halkına en uygun yönetim biçimidir ve cumhuriyete verdiği önemi “Hakimiyet kayıtsız şartsız milletindir.” sözüyle belirtmiştir. Türk milleti tarihinden beri özgürce yaşamış ve kendi yönetiminde konar-göçer zamandan beri söz sahibi olmuştur. Bu demokrasi geleneği modern çağda en iyi cumhuriyet ile sağlanabilmiştir. Cumhuriyet halka kendi yönetiminde söz sahibi olmasına imkan tanıması bakımından Türklerin geçmişindeki yönetim şekline benzerlik göstermektedir. Nitekim Milli Mücadele döneminde birliklerin halkın temsilcilerinin yer aldığı TBMM’nin kararlarına tamamen uyması ve her adımda onayını alması demokrasi anlayışının toplumda kolayca yer edindiğini göstermektedir. Böylece cumhuriyet yönetimi Türk toplumu tarafından kolayca benimsenmiş. Cumhuriyetle beraber inanç ve geleneklerini özgürce sürdürebilen Türkler rahat bir yaşama sahip olmuşlardır.
Dil ve tarih çalışmalarının bir milletin var olması bakımından önemi nedir?
- Cevap: Aynı topraklarda yaşayan, aynı dili ve tarihi paylaşan, birlikte yaşama arzusuna sahip insanların oluşturduğu topluluğa millet denir. Milliyetçilik düşüncesi Türk milletinin ortak bir tarih, kültür, dil ve vatan kavramı çerçevesinde oluştuğunu öne sürer. Bu nedenle dil ve tarih çalışmaları bir milletin kimliğini oluşturma açısından önemlidir. Ortak dil ve geçmişi ön plana çıkaran milliyetçilik düşüncesi Türk milletini birleştirmekte ve beraberlik düşüncesini. Türk milleti milliyetçilik düşüncesiyle birleşerek Milli Mücadele başarılı bir savunma göstermesi milliyetçilik düşüncesinin sağladığı faydaya bir örnektir. Bu nedenle milliyetçilik anlayışının birer sonucu olan dil ve tarih çalışmaları Türk milletini ortak bir kimlik altında birleştirmesi ve beraberlik duygusunu artırması bakımından önemlidir.
Atatürk’ün ekonomi anlayışı nedir? Araştırınız.
- Cevap: Atatürk’ün ekonomi anlayışı Devletçilik ilkesi çerçevesinden gerçekleşir. Devletçilik ilkesinin gereği olarak devlet, ekonomi başta olmak üzere her alanda, planlamacı bir rol alır. Bu planlamacı rolün asıl amacı ülkenin kalkınmasını sağlamak ve halkın refah seviyesini yükseltmektir. Devletçilik ilkesi özel sermayeyi reddetmez, aksine devlet ve bireyi tamamlayıcı unsurlar olarak görerek karma bir ekonomik modeli öngörür. Atatürk’ün devletçilik anlayışı özel sektörü göz ardı etmeyen ılımlı bir devletçilik anlayışıdır. Bunun sonucu olarak devletçilik ilkesi kapsamında devlet her türlü yatırımları teşvik eder ve denetim mekanizmalarıyla ekonomik sistemin düzenli bir şekilde işlemesini sağlar. Atatürk’ün devletçilik ilkesini oluşturan vizyonu ve ekonomi anlayışı Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk yıllarında sanayileşmeyi ve beraberinde ekonomik kalkınmayı ve milli refahın artmasını sağlamıştır.
Cumhuriyet Dönemi’nin kültür ve sanat anlayışını araştırınız.
- Cevap: Güzel sanatlar Türk inkılabının en önemli parçalarından biri olmuştur. Atatürk sanatın bir milletin gelişiminde taşıdığı önemi “Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir.” sözüyle belirtmiştir. Bu görüşün sonucu olarak Atatürk önderliğinde çağdaş sanat anlayışının benimsenmesi amacıyla çağdaş sanat kurumları kurulmuştur. 1924’te Musiki Muallim Mektebi, 1926’da Gazi Eğitim Enstitüsünde resim bölümü, 1928’de Güzel Sanatlar Akademisi, 1934’te Milli Musiki Akademisi kurulmuş, 1936’da Ankara Konservatuarı ve 1937’de İstanbul Resim ve Heykel Müzesi açılmıştır. Osmanlı Devleti zamanında yok sayılan heykelcilik sanatı cumhuriyetle birlikte önem kazanmış ve Türk büyüklerinin heykellerinin yapılmasıyla heykel sanatı ülkede tekrar başlamıştır. Müzik alanında Batı müziği, klasik Türk müziği ve Türk halk müziği alanlarında çalışmalar yapılmıştır. 1932’de Cumhurbaşkanlığı Filarmoni Orkestrası kurulmuştur. Tiyatro alanında 1934’de Darülbedayinin çağdaşlaştırılması ile İstanbul Şehir Tiyatrosu kurulmuştur.
12. Sınıf Meb Yayınları T.C İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 97 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.