21 Ocak Cumartesi 2017
Ana Sayfa / E-Kurs / 12. Sınıf Türk Edebiyatı Kazanım ve Kavrama Testi 6 Soruları ve Cevapları Çöz
E Kurs Soruları ve Cevapları

12. Sınıf Türk Edebiyatı Kazanım ve Kavrama Testi 6 Soruları ve Cevapları Çöz

12. Sınıf Türk Edebiyatı Kazanım ve Kavrama Testi 6 Soruları ve Cevapları Çöz

Türk edebiyatında —- toplumcu gerçekçi şiirin öncüsü kabul edilmiştir.

1. Bu cümlede boş bırakılan yere aşağıdaki sanatçılardan hangisi getirilmelidir?

A) Yahya Kemal Beyatlı

B) Nazım Hikmet Ran

C) Ercüment Behzat Lav

D) Necip Fazıl Kısakürek

E) Mehmet Emin Yurdakul


I. Pragmatik bir anlayıştır.

“Yaşam, eylemdir ve yaratmaktır.” fikrini savunurlar.

III. Kuralsızlığı kural haline getirmişlerdir.

Bu anlayışın eğitsel bir amacı vardır.

Şiirde estetik hazın izini sürmüşlerdir.

2. Numaralandırılmış cümlelerin hangisinde “serbest nazım ve toplumcu şiir (1920 -1940)” anlayışı için yanlış bir bilgi vardır?

A) I. B) II. C) III.    D) IV.    E) V.


I. İlk şiirlerini hece ölçüsüyle yazmasına rağmen içerik bakımından diğer hececilerden farklıdır.

Şairliği kadar yazarlığı da olan sanatçı, şiirin yanında öykü, oyun gibi türlerde de kalem oynatmıştır.

III. Divan ve halk şiiri söyleyişlerini çağdaş bir anlayış içerisinde ifade etmiştir.

Sanat yaşamında Rus şair Mayakovski ve sürrealizmin etkisi fazlasıyla hissedilir.

Sosyalist dünya görüşüyle halk kültürü ögelerinden yararlanarak yeni bir söyleyiş ortaya koymuştur.

3. Numaralanmış bilgilerin hangisinde Nazım Hikmet Ran hakkında bir bilgi yanlışı vardır?

A) B) II.    C) III.   D) IV.    E) V.


Ekmek büyük insanlıktan başka herkese yeter

pirinç de öyle

şeker de öyle

kumaş da öyle

kitap da öyle

Büyük insanlıktan başka herkese yeter

4. Bu dizeler için aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

A) Vurgulamalar, söyleyişin etkisini artırmıştır.

B) Serbest ölçüyle yazılmıştır.

C) Sözcük ve ek halinde redife yer verilmiştir.

D) Toplumcu gerçekçi anlayışla yazılmıştır.

E) Şiirde ideoloji dile getirilmiştir.


5. Toplumcu gerçekçi şiirle ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

A) Dünyadaki toplumsal hareketlerden etkilenmiştir.

B) Açık, anlaşılır bir anlatım tercih edilmiştir.

C) Geleneksel şiir anlayışıyla hareket edilmiştir.

D) Üsluptan çok içeriğe önem verilmiştir.

E) Toplum sorunlarına dikkat çekmek amaçlanmıştır.

Güzel günler göreceğiz çocuklar,

güneşli günler

göre-

-ceğiz…

Motorları maviliklere süreceğiz çocuklar,

Işıklı maviliklere

süre-

-ceğiz…

Açtık mıydı hele bir

son vitesi,

adedi devir

Motorun sesi

6. Bu dizelerle ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

A) Benzer örnekleri ilk olarak Milli Edebiyat Dönemi’nde görülür.

B) Söylev üslubundan yararlanılmıştır.

C) İçerik ön planda tutulmuştur.

D) Serbest nazım örneğidir.

E) Toplumcu şiir anlayışına uygun yazılmıştır.

Trrrum,

Trrrum,

Trrrum,

Trak tiki tak

Makineleşmek

İstiyorum

7. Bu dizelerin hangi edebî akımın etkisinde yazıldığı söylenebilir?

A) Sembolizm

B) Sürrealizm

C) Empresyonizm

D) Ekspresyonizm

E) Fütürizm

 

8. Aşağıdaki eserlerden hangisi Nazım Hikmet Ran’a ait değildir?

A) Kan Konuşmaz

B) Üsküdar’da Sabah Oldu

C) Piraye’ye Mektuplar

D) Kafatası

E) Sesini Kaybeden Şehir

 

Ey 77 yıl sonra

Şarkın “fütürist abidesi” yükselen meydanlarda

Mısralarını

Mikrofonla haykıracak şair!

Ey suratları düzgünsüz aktörlerine

Kolektivizmin

Temiz optimizmini oynatacak rejisör!

Ey yirmi birinci asrın mühendis bestekârı

Ben

Size

1923 senesinde yazdım bu şiiri

9. Sözlü anlatım türlerinin özellikleri düşünüldüğünde bu şiir, aşağıdakilerden hangisine uygun özellikler göstermektedir?

A) Söylev

B) Sempozyum

C) Konferans

D) Açık oturum

E) Sunum


Döktük denize onları

1922’ydi yıllardan

Mısırlı kardeşim

Şarkılarımız kardeştir.

İsimlerimiz kardeş

Yoksulluğumuz kardeştir

Yorgunluğumuz kardeş

10. Bu dizelerin teması aşağıdakilerden hangisidir?

A) Özgürlük    B) Bağımsızlık tutkusu    C) İnsan sevgisi     D)Birlik ve beraberlik    E) Evrensel barış


11. Aşağıdaki ifadelerden hangisi
“serbest nazım ve toplumcu şiir (1920 -1940)” için söz konusu değildir?

A) Sessel yinelemeler

B) Sınıf çatışmaları

C) Dize kırılmaları

D) Söylev üslubu

E) Süslü anlatım

12. Toplumcu gerçekçi şiir anlayışı çerçevesinde yazılan şiirlerde dilin en çok hangi işlevine başvurulmuştur?

A) Alıcıyı harekete geçirme işlevi

B) Heyecana bağlı işlev

C) Göndergesel işlev

D) Kanalı kontrol işlevi

E) Dil ötesi işlev

Test 6   1. B    2. E    3. D    4. C    5. C    6. A    7. E    8. B    9. A    10. D    11. E    12. A


Tek Yorum

  1. Teşekkürler canım sayende hocanın gözüne girdim ^_^:-*:-*

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir