27 Mart Pazartesi 2017
Ana Sayfa / E-Kurs / 12. Sınıf Türk Edebiyatı Kazanım ve Kavrama Testi 7 Soruları ve Cevapları Çöz
E Kurs Soruları ve Cevapları

12. Sınıf Türk Edebiyatı Kazanım ve Kavrama Testi 7 Soruları ve Cevapları Çöz


12. Sınıf Türk Edebiyatı Kazanım ve Kavrama Testi 7 Soruları ve Cevapları Çöz

1. Aşağıdakilerden hangisi “millî edebiyat zevk ve anlayışını sürdüren şiir”in özelliklerinden biri değildir?

A) Tarihten yararlanılmış, kahramanlık teması öne çıkarılmıştır.

B) Memleket edebiyatının değerlerine sahip çıkılmıştır.

C) Halk edebiyatı nazım şekilleri kullanılmıştır.

D) Estetik zevki yüksek, kapalı şiirler yazılmıştır.

E) Hece ölçüsüyle yazma geleneğini sürdürülmüştür.

2. Aşağıdakilerden hangisi “millî edebiyat zevk ve anlayışını sürdüren şiir”in temsilcilerinden biri değildir?

A) Ahmet Kutsi Tecer

B) Kemalettin Kamu

C) Ömer Bedrettin Uşaklı

D) Arif Nihat Asya

E) Cahit Sıtkı Tarancı

3. Aşağıdaki dizelerden hangisi “millî edebiyat zevk ve anlayışını sürdüren şiir” anlayışıyla yazılmamıştır?

A) Ben hiç turna görmedim

Ama tanıyorum turnayı türkülerden

B) Eğilmez başımıza taç yaptık hürriyeti

Zaferle kalbimize yazdık Cumhuriyeti

C) Ey, mavi göklerin beyaz ve kızıl süsü

Kız kardeşimin gelinliği, şehidimin son örtüsü

D) Daha deniz görmemiş bir çoban çocuğuyum

Bu dağların eskiden aşinasıdır soyum

E) Tarihin dilinden düşmez bu destan

Nehirler gazidir, dağlar kahraman

 

Gümüş bir dumanla kaplandı her yer

Yer ve gök bu akşam yayla dumanı

Sürüler, çimenler, sarı çiçekler

Beyaz kar, yeşil çam yayla dumanı

4. Bu dörtlükle ilgili aşağıda verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?

A) Sözcük ve ek halinde redif vardır.

B) Uyak düzeni abab şeklindedir.

C) 11’li hece ölçüsüyle yazılmıştır.

D) Tam uyak kullanılmıştır.

E) Tenasüp (uygunluk) sanatına yer verilmiştir.

 

5. Cumhuriyet Dönemi’ndeki “millî edebiyat zevk ve anlayışını sürdüren şiir” Millî Edebiyat Dönemi’nde aşağıdaki edebî topluluklarından hangisi tarafından temsil edilmiştir?

A) Yedi Meşaleciler

B) Beş Hececiler

C) Hisarcılar

D) Maviciler

E) Yeniler

Millî edebiyat zevk ve anlayışını sürdürmüştür. Yurt sevgisi, gurbet, aşk duygularını dile getirmiştir. Eserlerinde ulusal kurtuluş heyecanını yansıtmıştır. “Gurbet şairi” olarak bilinir. Bingöl Çobanları şiiri meşhurdur.

6. Bazı özellikleriyle tanıtılan sanatçı aşağıdakilerden hangisidir?

A) Behçet Kemal Çağlar

B) Ahmet Kutsi Tecer

C) Faruk Nafiz Çamlıbel

D) Kemalettin Kamu

E) Ömer Bedrettin Uşaklı

I. Yusuf Ziya Ortaç

Halit Fahri Ozansoy

III. Ziya Osman Saba

Faruk Nafiz Çamlıbel

Enis Behiç Koryürek

7. Numaralanmış şairlerden hangisi farklı bir edebî topluluk içerisinde yer almıştır?

A) I. B) II. C) III.    D) IV.    E) V.


I.

Kara gökler kül rengi bulutlarla kapanık

Evlerin bacasını kolluyor yıldırımlar

İn cin uykuda yalnız iki yoldaş uyanık

Biri benim biri de serseri kaldırımlar

II.

Sen anlayan bir gözle süzersin uzun uzun

Yabancı bir şehirde bir kadın heykelini

Biz duyarız en büyük zevkini ruhumuzun

Görünce bir köylünün kıvrılmayan belini

8. Bu iki şiir yapı, tema, dil ve anlatım açısından karşılaştırıldığında aşağıdakilerden hangisi ortaktır?

A) Sanatlı anlatım

B) Aynı konuyu işlemeleri

C) Yarım uyak kullanımı

D) Kullanılan sanatlar

E) Çapraz uyak kullanımı


Faruk Nafiz Çamlıbel, hecenin beş şairinden biridir. Hem aruzu hem heceyi başarıyla kullanmıştır.

Şiirlerinde düşle gerçek iç içedir. Millî Edebiyat anlayışına geçtikten sonra şiirlerinde büyük bir memleket

sevgisi görülür. Lirik aşk şiirleriyle ünlüdür.

9. Aşağıdaki eserlerden hangisi bu parçada tanıtılan sanatçıya ait değildir?

A) Çoban Çeşmesi

B) Han Duvarları

C) Gönülden Gönüle

D) Bir Ömür Böyle Geçti

E) Akından Akına


Dur yolcu! Bilmeden gelip bastığın

Bu toprak, bir devrin battığı yerdir

Eğil de kulak ver, bu sessiz yığın

Bir vatan kalbinin attığı yerdir

Bu ıssız, gölgesiz yolun sonunda

Gördüğün bu tümsek Anadolu’nda

İstiklal uğrunda, namus yolunda

Can veren Mehmet’in yattığı yerdir

10. Biçim ve içerik özellikleri dikkate alındığında bu dizeler aşağıdaki şairlerden hangisine ait olabilir?

A) Cemal Süreya

B) Necmettin Halil Onan

C) Yahya Kemal Beyatlı

D) Ziya Osman Saba

E) Ercüment Behzat Lav

11. Aşağıdaki eserlerden hangisi “millî edebiyat zevk ve anlayışını sürdüren şiir”in temsilcilerinden birine ait değildir?

A) Bu Vatan Kimin

B) Bingöl Çobanları

C) Memleketimden İnsan Manzaraları

D) Denizden Çalınmış Ülke

E) Erciyes’ten Kopan Çığ


I. Ömer Bedrettin Uşaklı deniz özlemi

Arif Nihat Asya bayrak şairi

III. Faruk Nafiz Çamlıbel vatan şairi

Kemalettin Kamu gurbet şairi

Behçet Kemal Çağlar Onuncu Yıl Marşı

12. Yukarıda numaralanmış şairlerden hangisi karşısındaki ifadeyle uyuşmaz?

A) I.  B) II. C) III.    D) IV.    E) V.

Test 7   1. D    2. E    3. A    4. A    5. B    6. D    7. C    8. E    9. E    10. B    11. C   12. C




Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir