21 Ocak Cumartesi 2017
Ana Sayfa / E-Kurs / Dil ve Anlatım Kazanım Kavrama Testleri / 12. Sınıfların Dil ve Anlatım Kazanım ve Kavrama Testi 11 Soruları ve Cevapları Çöz
E Kurs Soruları ve Cevapları

12. Sınıfların Dil ve Anlatım Kazanım ve Kavrama Testi 11 Soruları ve Cevapları Çöz

12. Sınıfların Dil ve Anlatım Kazanım ve Kavrama Testi 11 Soruları ve Cevapları Çöz

1. Aşağıdaki cümlelerin hangisi öznel bir yargıdır?

A) Romanda köyden kente göç eden bir aile anlatılıyor.

B) Kitaptaki öyküler, insanı sarıveren bir anlatımla oluşturulmuş.

C) Üniversitede okurken yabancı dil eğitimi almak istiyordu.

D) Derginin geçen ayki sayısında iki şiirim yayımlandı.

E) Sergide ressamın son on yıla ait eserleri yer aldı.

 

2. I. Meteoroloji yetkilileri sıcaklıkların artacağını bildirdi.

II. Öğretmenimiz, tecrübenin çok önemli olduğunu söylerdi.

III. Kararlarını ve alışkanlıklarını sen yönetmelisin, derdi.

IV. Edebiyatta tür zenginliğinin olması gerektiği sempozyumda ifade edildi.

V. Sağlıklı yaşam için sporun çok önemli olduğu vurgulandı.

Numaralanmış cümlelerin hangisinde “doğrudan anlatım”a örnek vardır?

A) I. B) II.   C) III.  D) IV.  E) V.

 

3. Süsten, işlevsiz edebî sanatlardan kaçınılarak oluşturulan anlatımdır.

Bu cümlede sözü edilen anlatım ilkesi aşağıdakilerden hangisidir?

A) Duruluk B) Özlülük  C) Yalınlık   D) Tutarlılık   E) Özgünlük

 

4. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde genelden özele doğru bir sıralama söz konusudur?

A) Birçok türde ağaç; çam, vişne, kayısı vardı bahçede.

B) Almanca ve İspanyolca da dâhil birçok Batı dilini biliyordu.

C) Türkülerde de şarkılarda da işlenmiştir memleket özlemi.

D) Tatile giderken birkaç kitap alırım yanıma.

E) Arkadaşlarımı, ailemi, evimi kısacası her şeyi çok özledim.

 

5. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “abartılı söyleyiş”e başvurulmuştur?

A) Köy odasında oynanan oyunlar çok eğlenceliydi.

B) Kışın erkenden eve girer, film izlerdim.

C) Mahalledeki arsaya büyük bir alışveriş merkezi yapılacakmış.

D) Nehir, şiddetli yağışlar nedeniyle taşmış.

E) Saatlerdir seni beklemekten meyve verdim burada.

 

6. I. İletisi okura bırakılmış eserler daha değerlidir.

II. Biçem-içerik dengesi kurulmuş eserler kalıcı olur.

III. Alışılmamış bağdaştırmalarla şiirlerine renk katmış.

IV. Kitapta, kahramanları ortak on iki öykü yer almış.

V. Son oyunu da ele aldığı konuyla iz bırakacak cinstendi.

Numaralanmış cümlelerin hangisinde söyleyenin kişisel düşüncelerine yer verilmemiştir?

A) I. B) II.    C) III.   D) IV.    E) V.

 

7. Sanatçı, eserlerini yeterince sözcükle oluşturur; gereksiz tek bir sözcüğe yer vermez yani —- bir anlatımı tercih ederdi.

Bu cümlede boş bırakılan yere aşağıdaki anlatım ilkelerinden hangisi getirilmelidir?

A) açık B) duru C) etkileyici   D) yalın   E) akıcı

 

8. I. Teknoloji, insanlar arasındaki samimiyeti azalttı.

II. Buradan gökyüzüne bakmak, insana huzur verir.

III. Sis nedeniyle bazı uçak seferleri iptal edildi.

IV. Şehirlerde bayramların tadı pek çıkmıyor.

V. Çiçekler, bulunduğu ortama sıcaklık verir.

Numaralanmış cümlelerin hangisi nesnel bir nitelik taşımaktadır?

A) I. B) II.   C) III.   D) IV.    E) V.

 

9. Eserlerimi kaleme alırken sözcükleri özenle seçerim. Sözcükleri oluşturan sesleri değerlendiririm. İsterim ki sözcüklerim art arda geldiklerinde okuma güçlüğüne sebep olmasın.

Bu parçada yazarın söz ettiği anlatım ilkesi aşağıdakilerden hangisidir?

A) Kaygı   B) Akıcılık    C) Duruluk    D) Yalınlık   E) Yoğunluk

 

10. Aşağıdakilerden hangisinde “dolaylı anlatım”a başvurulmuştur?

A) Bir sevda çok şiire ilham verir, derdi şair.

B) Kardeşi, “Erken kalkacağım.” deyip odasına çıktı.

C) Amcasına, ‘‘Üzerimde emeğiniz çoktur.’’ dedi.

D) Saygının her ortamda önemli olduğunu söyledi.

E) Bugün işlediğimiz konuları evde tekrar edin.

 

11. Aşağıdaki cümlelerin hangisi kanıtlanabilirlik açısından diğerlerinden farklıdır?

A) Yalnızlık, insanı olgunlaştıran bir güce sahiptir.

B) Ülkemizin en kalabalık şehrine tayin istemiş.

C) Geçen seneki yarışmada iki dalda birinci oldu.

D) Bu saatte insanlar evlerine çekilir kasabada.

E) Siyah bir takım elbiseyle gitti iş görüşmesine.

 

12. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde anlatımda yoğunluk ilkesinden söz edilmiştir?

A) Anlatımda dil bilgisi kurallarına uymaktır.

B) Duygu ve düşüncelerin içten bir anlatımla sunulmasıdır.

C) Anlatımı açık, anlaşılır sözcüklerle kurmaktır.

D) Az sözcükle derin anlamlar çağrıştırmaktır.

E) Anlatılanların mantık çerçevesinde aktarılmasıdır

Test 11  1.B    2. C    3. C    4. A    5. E    6. D    7. B    8. C    9. B    10. D    11. A    12. D


Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir