23 Ocak Pazartesi 2017
Ana Sayfa / E-Kurs / Dil ve Anlatım Kazanım Kavrama Testleri / 12. Sınıfların Dil ve Anlatım Kazanım ve Kavrama Testi 12 Soruları ve Cevapları Çöz
E Kurs Soruları ve Cevapları

12. Sınıfların Dil ve Anlatım Kazanım ve Kavrama Testi 12 Soruları ve Cevapları Çöz

12. Sınıfların Dil ve Anlatım Kazanım ve Kavrama Testi 12 Soruları ve Cevapları Çöz

1. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde üslupla ilgili bir özelliğe değinilmemiştir?

A) Romanında kullandığı uzun cümleler okuyucuyu zorluyor.

B) Kitabını birbirinden tamamen bağımsız öykülerden oluşturmuş.

C) Ses yinelemeleriyle şiirinde ahengi ön plana çıkarmış.

D) Yabancı sözcüklere son oyununda da neredeyse hiç rastlanmıyor.

E) Makalelerinde kullandığı edebî dil, onu çağdaşlarından ayırıyor.

2. I. Derginizin albenisini arttırmak için görselliğe daha çok başvurmalısınız.

II. İdeal kahramanlar, romandaki inandırıcılığı zedelemiş.

III. Planlı çalışmanın kişiyi hedeflerine yaklaştırdığını biliyoruz.

IV. Sınava başvurmak için fotoğraf çektirmem gerekiyormuş.

V. Trafik kazalarında her yıl birçok insanımızı kaybediyoruz.

Bu parçadaki numaralanmış cümlelerin hangisinde “öneri” anlamı vardır?

A) I.    B) II.   C) III.    D) IV.    E) V.

3. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ‘‘ön yargı’’ dile getirilmiştir?

A) Onun bir derdi olduğunu ben çok önceden anlamıştım.

B) Eleştirilerinde zaman zaman katı bir tavır sergilemiştir.

C) Bu yönetmen, yarın vizyona girecek filmiyle de seyirci toplayamaz.

D) Geçen haftaki gezide pek çok tarihî mekânı gördüm.

E) Stajda öğrendiklerimden meslek hayatımda çok faydalandım.

4. I. Ağrılarım, ilaçları kulandıktan sonra birden kesildi.

II. Kar, her geçen dakika şiddetini arttırıyordu.

III. Gelecek ay, yurt dışından misafirlerim gelecek.

IV. Komşunun bebeği, her gece ağlayarak uyanıyormuş.

V. Başımıza gelenleri anlatsak şaşırıp kalırsın.

Numaralanmış cümlelerin hangisinde aşamalı bir durum söz konusudur?

A) I.   B) II.    C) III.     D) IV.     E) V.

5. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “kanıksama” anlamı vardır?

A) Yolun karşısındaki fırından sıcak ekmek alalım.

B) Konserden sonra sanatçıdan imzalı fotoğraf aldık.

C) İnşaat firması, daireleri gelecek ay teslim edemez.

D) Kırdığım bardak ve tabaklara artık annem de ses çıkarmaz oldu.

E) Akşamları erken yatmadığı için işe her gün geç kalıyordu.

6. I. Keşke ben de buradan küçük bir arsa alsaydım.

II. Uzun süredir arkadaşımla bu proje için çalışıyoruz.

III. Her sabah bir bardak ılık süt içmeyi ihmal etmezdi.

IV. Orada kısa bir mola verdikten sonra yola koyulduk.

V. Televizyon kanallarındaki niteliksiz programlardan bıktım.

Numaralanmış cümlelerin hangisinde “yakınma” anlamı vardır?

A) I.    B) II.   C) III.    D) IV.     E) V.

7. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde karşılaştırma yapılmıştır?

A) Doğal gaz sayaçlarını kontrol etmek için gelmiştir.

B) Zor zamanlarda onun yol göstericiliğine başvurur.

C) Hızlı trenle birçok şehre konforlu seyahat mümkün.

D) Fotoğraf çekmek, onun için bir keyfe dönüştü.

E) Papatyaların en güzelleri bu yörede bulunurdu.

8. Aşağıdakilerden hangisinde tanım söz konusudur?

A) Kültür, toplumların maddi ve manevi miraslarının toplamıdır.

B) Bilim, tezler öne sürer ve bunları kanıtlamaya çalışır.

C) Şehir mimarisi, geçmişten günümüze büyük değişimler yaşadı.

D) Edebiyat; tarih, psikoloji, sosyoloji gibi birçok bilimle ilişkilidir.

E) Müzik, birçok ülkeden insanı birleştiren bir işleve sahiptir.

9. I. Dile önem veren bir yazarın kalıcı olacağına inanıyorum.

II. Eleştirisi yapılacak bir kitabı didik didik etmek gerekiyor.

III. Giriş, gelişme yapmadan sonucu verirdi eserlerinde.

IV. Merak unsurunu kullanmadaki başarısı, eserlerini sürükleyici kılıyor.

V. Konuşmalarındaki tutarsızlık birkaç dakika sonra dikkatimizi çekti.

Numaralanmış cümlelerin hangisinde “beğenme” anlamı vardır?

A) I.    B) II.    C) III.     D) IV.    E) V.

10. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde hem olumlu hem de olumsuz eleştiri yapılmıştır?

A) Tablolarındaki renkler, karmaşık ruh hâlini gözler önüne seriyor.

B) Konu seçiminde gösterdiği özen, anlatımda yerini sıradanlığa bırakmış.

C) Kahramanlarını, her an karşılaşabileceğimiz insanlar arasından seçer.

D) Oyunlarındaki egzotik mekânlar, olağanüstü unsurları barındırıyor.

E) Öykülerindeki uzun tahliller, zaman zaman olay örgüsünü gölgede bırakıyor.

11. Kime dokunsam sensin

Kimi çağırsa dudaklarım…

Başımın tacı, canım efendim.

Görünmez çığlıklarımı gören

Eğilmez başımı öpensin.

Bu dizelerde ağır basan duygu aşağıdakilerden hangisidir?

A) Tedirginlik     B) Pişmanlık     C) Öfke      D) Özlem     E) Korku

12. Aşağıdaki cümlelerin hangisi, ayraç içindeki duygu ya da kavramla ilişkilendirilemez?

A) Beslenmene dikkat etmezsen sağlığın ne yazık ki bozulacak. (Uyarı)

B) Sporcumuz, bu turnuvadan altın madalyayla dönebilir. (Tahmin)

C) Sahile bir balık lokantası açmayı düşünüyoruz. (Tasarı)

D) Güzel günlerin çok da uzak olmadığını biliyorum. (Umut)

E) Yoldan geçenlerin yüksek sesle konuşmalarından rahatsızdım. (Sitem)

Test 12  1. B    2. A    3. C    4. B    5. D    6. E     7. E     8. A    9. D    10. B    11. D    12. E


Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir