? 12. Sınıfların Dil ve Anlatım Kazanım Testi 9 | Evvel Cevap
Ana Sayfa / E-Kurs / Dil ve Anlatım Kazanım Kavrama Testleri / 12. Sınıfların Dil ve Anlatım Kazanım ve Kavrama Testi 9 Soruları ve Cevapları Çöz
E Kurs Soruları ve Cevapları

12. Sınıfların Dil ve Anlatım Kazanım ve Kavrama Testi 9 Soruları ve Cevapları Çöz

12. Sınıfların Dil ve Anlatım Kazanım ve Kavrama Testi 9 Soruları ve Cevapları Çöz

1. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde amaç-sonuç ilişkisi vardır?

A) Böyle çalışmaya devam ederse başarılı olacaktır.

B) Eksiklerimi bildiğim için gelişmeye açığım.

C) Aldığı kitapları teslim etmek için kütüphaneye gitti.

D) Onunla akşam serinliğinde yürümek en büyük keyfimizdi.

E) Bahçedeki çiçeklere saatlerini ayırır, onlarla konuşurdu.

 

2. Aşağıdakilerin hangisinde yargı, gerekçesiyle birlikte verilmiştir?

A) Çocukluk anılarından beslenerek bir roman yazacaktı.

B) Barış içinde yaşamak, herkes için çok güzel olur.

C) Toplantıda yaptığı sunum, herkesçe beğenildi.

D)Kişiliğinden ödün vermediği için çevresinden takdir görürdü.

E) Hayallerini gerçekleştirmek için İstanbul’a gitmeye karar verdi.

 

3. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde koşul anlamı yoktur?

A) Havalar ısınırsa işler açılır buralarda.

B) Eski günleri düşündükçe memleket özlemim artar.

C) İnsan okumuyorsa eksik kalacaktır bazı yönlerden.

D) Yarın ödemek üzere bir miktar borç aldı ondan.

E) Hoşgörü, bu topraklarda hep var olmuş değerdir.

 

4. (I) Mektup, eski görkemli hâlinden oldukça uzak. (II) Bunda teknolojik yollarla iletişim kurmanın daha kolay olması oldukça etkili. (III) Birçoğumuz belki de hiç tanışmadık mektupla. (IV) Kolayı seçerken eksikliğini hissettik mi mektubun? (V) Evet, hissettik. (VI) Kâğıda dökülen samimi sözcüklerin eksikliğini elbette hissettik.

Bu parçadaki numaralanmış cümlelerden hangisi kendinden önceki cümlenin nedeni durumundadır?

A) B) III. C) IV. D) V. E) VI.

 

5. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “için” sözcüğü cümleye farklı bir anlam katmıştır?

A) Başı ağrıdığı için doktora görünecekmiş.

B) Konuşmak için müdürü bir saat bekledi.

C) Seni görmek için buralara kadar gelmiş.

D) Memleketine gitmek için sabahtan yola çıktı.

E) Kitabı tamamlamak için çok yoğun çalışıyor.

 

6. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “amaç” anlamı vardır?

A) Görevini zamanında yaptığı için ödüllendirildi.

B) Bu oyunu izlemek için büyük çaba sarf ettim.

C) Köydeki sakin ortam, ruhumuzu dinlendirdi.

D) Sakatlanan sporcu turnuvaya veda etti.

E) Güzel haberi alır almaz yanımıza koştu.

 

7. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde amaç-sonuç ilişkisi yoktur?

A) Geniş kitlelere ulaşmak için her türde eser veriyordu.

B) Sözcük cimrisi olmaları gerektiği için şairlerin işi zordur.

C) Tiyatrolarımı sahnede oynansın diye yazıyorum.

D) Sanat bilgimi geliştirmek için sürekli okuyorum.

E) Bu zaferi unutturmamak için bir romana başlamış.

 

8. Aşağıdaki cümlelerin hangisi “gerekçe” içermemektedir?

A) Dağdan gelen esinti sebebiyle serindir burası.

B) Bilet bulamadıkları için tatili bir gün uzattılar.

C) Üzüntüden saçları ağarmıştı bu genç yaşta.

D) Aldığımız bahçeye tahtadan bir ev yaptırdık.

E) Yolun kaygan oluşu kaza yapmamıza neden oldu.

 

9. I. Sorularımı karşılıksız bırakması hoşuma gitmedi.

II. Yazlık elbiselerimi katlayıp dolaba kaldırdım.

III. Davranışlarınızı gördükçe şaşkınlığım artıyordu.

IV. Bebek, ateşi yükselince hastaneye götürüldü.

V. Geçmişe takılıp kalmamam gerektiğini biliyorum.

Numaralanmış cümlelerin hangisinde yargının gerçekleşmesi koşula bağlanmıştır?

A) I.  B) II. C) III. D) IV. E) V.

 

10. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde neden-sonuç ilişkisi vardır?

A) Tabiatla iç içe olduğumuzdan çok keyifliydik.

B) Geldiğinde kimsecikler yoktu bu şirin pansiyonda.

C) Bodur ağaçların arasından sessizce geçiyorduk.

D) Göle ulaşmak için epey yürüyecektik bu sabah.

E) Akşam olduğunda herkes yorgun düşmüştü.

 

11. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “koşul gerçekleşmese de yargının gerçekleşeceği” anlamı vardır?

A) Tamir edersen bu araba işimizi görür.

B) Uyudukça belimdeki ağrılar şiddetleniyordu.

C) Konuştuklarımız burada kalırsa mutlu olurum.

D) Yağmur yağdı mı el ayak çekilir buralardan.

E) İstese de istemese de onu pikniğe götüreceğiz.

 

12. (I) Şiir yazmanın birçok kuralı vardır. (II) Bundan dolayı zordur gerçek şiire ulaşmak. (III) Ölçü, tema ve okuyucuda bırakmak zorunda olduğun etki. (IV) Hepsi bir arada olmalı şiirde. (V) Peki, herkes başarabilir mi bunu? (VI) Gerçek şair sayısına bakarsak cevap vermek pek de zor değil.

Numaralanmış cümlelerden hangisi kendinden sonraki yargının gerekçesidir?

A) I.   B) II.   C) III.    D) IV.    E) V.

Test 9 1. C    2. D    3. E   4. A    5. A    6. B    7. B    8. D    9. C    10. A     11. E    12. A



Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir