? 12. Sınıf + Türk Edebiyatı Kazanım Testi 1 | Evvel Cevap
Ana Sayfa / E-Kurs / 12. Sınıfların Türk Edebiyatı Kazanım ve Kavrama Testi 1 Soruları ve Cevapları Çöz
E Kurs Soruları ve Cevapları

12. Sınıfların Türk Edebiyatı Kazanım ve Kavrama Testi 1 Soruları ve Cevapları Çöz

12. Sınıfların Türk Edebiyatı Kazanım ve Kavrama Testi 1 Soruları ve Cevapları Çöz

Şimdi bomboş sebilden serviler bir şey sorar

1. Bu dizede görülen edebî sanat aşağıdakilerin hangisinde vardır?

A) Her mevsimi böyledir bu semtin

Pek ilgisi yok geçen zamanla

B) Geniş siyah gölgesi hayatımı kaplayan

Tepemde kanat germiş bir kartaldır yalnızlık

C) Kum, yaldızlı giysiler içinde meşhur güzel

Ay öper eğilerek çölün yanaklarını

D) Her şeyin geliş saatidir akşam

Mahallede ömürler akşamüstü başlar

E) Âşığım, ustayım ama ne çare

Sana layık şiiri yazamıyorum

 

Kuş tüyü döşekte yattın, uzandın

Haftada bir çeşit giydin, özendin

Aferin aklına, sen mi kazandın

Şu mülkü, tarlayı sana kim verdi

2. Bu dörtlük aşağıdaki şiir türlerinden hangisine örnek olabilir?

A) Lirik şiir    B) Satirik şiir    C) Didaktik şiir    D) Epik şiir   E) Dramatik şiir

 

Sesinde ne var biliyor musun

Ev dağınıklığı var

İkide bir elini başına götürüp

Rüzgârda dağılan yalnızlığını

Düzeltiyorsun

Sesinde ne var biliyor musun

Söylemediğin sözcükler var

Küçücük şeyler belki

Ama günün bu saatinde

Anıt gibi dururlar

3. Bu şiirle ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

A) İmgesel bir anlatım tercih edilmiştir.

B) Sözcük tekrarlarıyla ahenk oluşturulmaya çalışılmıştır.

C) Cumhuriyet Dönemi şiir geleneğiyle yazılmıştır.

D) Yazıldığı dönemle ilgili bilgiler içermektedir.

E) Serbest ölçüyle yazılmıştır.

 

Derya coşar, inci saçar kenara

Aşk ehli dayanır ateşe kora

Bülbüller gül için giymişler kara

Seherler uyanır bülbül zârından

4. Bu dörtlük için aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

A) 11’li hece ölçüsüyle yazılmıştır

B) Redif ve kafiye vardır.

C) Kişileştirme sanatı yapılmıştır.

D) Koşma türünün özelliklerini göstermektedir.

E) Düz uyak düzeniyle oluşturulmuştur.

 

5. Aşağıdaki ikili dizelerden hangisi hece ölçüsü ile yazılmış olamaz?

A) Ürküp uzak durma cancağızım

Sanma ki hâlâ yaramazım

B) Ve birden kalbe çırpınışlar veren hatıra

Çekmede beni saadet dolu dünyalara

C) Olsamdı ben sema, olsandı sen hava

Alsamdı ben seni dem dem, nefes nefes

D) Payın sadası gelse de sen hiç gelmesen

Ben beklerim kıyameti vuslat istemem

E) Bir kasedir alev dolu gönlüm yana yana

Ben ta senin yanında dahi hasretim sana

 

6. Aşağıdaki dizelerin hangisinde redif yoktur?

A) Gittikçe uzaklaşan bu sesi duya duya

Yavaşça dalacağım o kalkılmaz uykuya

B) Ey şimdi kara haber gibi bana yaklaşan

Sonra saadet olup yanımdan uzaklaşan

C) Bir gün sönük göğsüme düştüğü vakit başım

Benden ayrılıyormuş gibi bir can yoldaşım

D) Bu sesler dokunuyor en ağrıyan yerime

Bir eski çıban gibi işliyor içerime

E) Güzellikleri alır satarım, gelişim bu

Güzel tellalıyım ben, alan var mı, neşem bu

 

I. İnsanı insan diye hep sevmişim, hep severim

Ve onu tanrılara karşı bile överim

II. Ey sarışın kahkaha yeşil bakışlı ölüm

Aynaları sömüren binbir nakışlı ölüm

III. Bir ilham istiyorum, bir gün vahye erecek

Bir çift göz istiyorum, can evimi görecek

IV. Aşk ile gerçek eden her masalı

Yandıkça daha gür yeşeren çalı

V. Yatağının açılmış kollarına koş çabuk

Ey her akşam mağlup olan çocuk

7. Yukarıdaki numaralanmış dizelerin hangilerinde zengin uyak vardır?

A) I. ve III.     B) ve III.    C) ve IV.     D) III. ve V.     E) ve V.

 

Git bu mevsimde gurup vakti Cihangir’den bak

Bir zaman kendini karşındaki rüyaya bırak

8. Bu iki dizelerden hareketle şiirin bütünüyle ilgili özelliklerinden hangisi kesin olarak saptanabilir?

A) Yazıldığı dönem

B) Nazım biçimi

C) Kafiye düzeni

D) Nazım birimi

E) Ölçüsü

 

Bir kar ülkesidir alabildiğine ıssız

Sessizliğin donarak katılaştığı

9. Bu dizeler aşağıdakilerin hangisiyle tamamlanırsa şiirin uyak örgüsü “sarma uyak” olur?

A) Seni böylesine yalnız

Bırakıp gidenlerin toplandığı

B) Mermer, ölülerin o sert yastığı

Ak bir gölge gibi durur kımıltısız

C) Her şey burada zamansız

Yalnızlığın bir an durakladığı

D) Korku herkesten yenilgisiz

Hükmünü sürer kimsesiz

E) Bu etrafa çığlık saçan borazanı

Tık bir yere, kapat kapıyı

 

Ah vur ataşı gavur, sinem ko yansın

Arkadaşlar uykulardan uyansın

10. Bu dizelerde kullanılan uyak türü aşağıdakilerden hangisinde vardır?

A) Bağrıma basarım taşlar

Akıttın gözümden yaşlar

B) Attın gurbet ellere

Bıraktın yad ellere

C) İçmiş aşk şarabını

Atmış dünya gamını

D) Evlerinin önü söğüt

Atalardan almış öğüt

E) Gah eserim yeller gibi

Gah tozarım yollar gibi

 

Gönlümüz şahin gibi hız alır fırtınada

Dağlar bile devrilir değince bir kanada

Yok, şu gözün lüzumu benim gibi sana da

Ben bakmadan görürüm, sen görmeden bakarsın

11. Bu dizelerde aşağıdaki edebî sanatlardan hangileri vardır?

A) Tezat – cinas

B) İstifham – teşhis

C) İstiare – tezat

D) Teşbih – mübalağa

E) Mübalağa – kinaye

 

Seni seven âşık neylesin malı

Yumdukça gözünden döker mercanı

Burnu fındık, ağzı kahve fincanı

Şeker mi, şerbet mi, bal Acem kızı

12. Bu dizelerde aşağıdaki edebî sanatlardan hangileri vardır?

A) İstiare – teşbih

B) Teşhis – mübalağa

C) Kinaye – telmih

D) Hüsnütalil – teşbih

E) İstifham – mecazımürsel

Test 1   1. C    2. B    3. D   4. B    5. A   6. A    7. C    8. E    9. B    10. D    11. D    12. A



Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir