Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
4. Sınıf İnsan Hakları Yurttaşlık ve Demokrasi

4. Sınıf İnsan Hakları Yurttaşlık ve Demokrasi Kitabı Dağoğlu Cevapları

4. Sınıf İnsan Hakları Yurttaşlık ve Demokrasi Kitabı Sayfa 173, 174 Cevapları

İlköğretim 4. Sınıf İnsan Hakları, Yurttaşlık ve Demokrasi 6. Ünite Birlikte Yaşama “Dağoğlu” Metni Cevapları

1. “Eğer bir yurdum olsaydı ey Tanrım, çocuklarımın yanında yatardım, böyle diyar diyar dolaşmazdım…” “Korkma ey dede! Sen haklısın. İnsanın yeri yurdu yoksa, insan ölüsünü bile nerede bıraktığını bilmiyorsa, toprağı ekip biçmiyorsa nasıl mutlu olur? Kalın burada! Yurt edinin!” Yurdu olmak, yurt edinmek, neden önemlidir? Yurt sadece bir toprak parçası mıdır?

  • Doğru cevap: Çünkü yurt olmak edinmek kardeşlik duygusunu geliştirir, birlik ve bütünlüğü sağlar. Yurt sadece bir toprak parçası değildir. Yurt üstündeki insanları ve herkesi kapsar.

2. Topraklarımızı güçlü devletler işgal ettiğinde Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşları kolları sıvadılar, yurdu kurtarmak için zorlu bir savaşa başladılar. “Ordu yok.” dediler, Mustafa Kemal: “Kurulur.” dedi. “Para yok.” dediler, “Bulunur.” dedi. “Düşman çok.” dediler, “Yenilir.” dedi. Atatürk bu sözüyle ne anlatma k istemiş olabilir?

  • Doğru cevap: Atatürk bu sözüyle halleri ne kadar kötü olursa olsun düzelip hal olacağını belirtmek istemiştir. Olumsuz olan sorunlar olaylar kendisini yıldırmayıp düzeltip her şeyi yoluna koymuştur.

3. Bir yeri yurt edinmeden oranın toprakları ekilebilir, ürünleri kaldırılabilir mi? Neden? Açıklar mısın?

  • Doğru cevap: Tabi ki olabilir sonuçta orası kimsenin değil orası diğer yurttaki insanlar için yeme ihtiyacını karşılamak için kullanılabilir. Bunun kimseye bir zararı olmayacaktır.

4. Dil, kültür, edebiyat, sanat, mimarinin yurt ile ilişkisi nedir? Her milletin yurdunda bunlar aynı mıdır?

  • Doğru cevap: Hayır aynı değildir. Her milletin dilleri, kültürleri, sanat anlayışları, mimarileri birbirinden farklıdır.

5. Dünyadan rastgele 1 milyon insan seçip bir adaya koysak orası onlar için yurt olur mu?

  • Doğru cevap: Oraya evler dükkanlar ve benzeri bunun gibi şeyler yapılır ise evet orası onlar için yurt olabilir.

6. Yerleşik hayata geçmemiş toplumlar da bir yurda sahiptir diyebilir miyiz?

  • Doğru cevap: Hayır sahip değillerdir. Çünkü yerleşik hayata geçmemiş toplumlar bir yurda sahip olmazlar. Çünkü hep göç ettikleri için belirli bir yerde durmazlar bu yüzden de bir yurda sahip olmadıkları anlamına gelir.

7. İnsan dışındaki canlıların bir yurdu var mıdır? Bir yurda ihtiyaç duyarlar mı?

  • Doğru cevap: Evet onların da yurdu vardır. Onların yurdu doğadır. Onlar bu yurda yani doğaya ihtiyaçları tabi ki vardır. Onların yaşama alanı orasıdır. Orada yer içer ve uyurlar.

8. Bir toprak parçasının yurt olabilmesi için üstünde yaşayanlar arasında nasıl bir bağ olmalıdır? Tartışınız.

  • Doğru cevap: Kardeşlik, dürüstlük, sevgi ve saygı bağı olması gerekir. Birbirleriyle daha iyi anlaşmaları için bu bağlar çok önemlidir. Bu yüzden de bu bağlar olmadığı zaman olumsuz sorunlar ortaya çıkabiliyor.

9. Aynı yurtta yaşayanlar birbirlerine karşı yakınlık hissederler mi? Neden?

  • Doğru cevap: Aynı yurtta yaşayanlar birbirlerine karşı yakınlık hissederler çünkü sonuçta aynı yurttan oldukları için aralarında duygusal bir bağ olabilir.

10. Yaşadığımız yer hayatımızı nasıl etkiler? Yurdumuz kutuplarda olsaydı evlerimiz nasıl olurdu?

  • Doğru cevap: Eğer yaşadığımız yerde mutlu değilsek bu bizim hayatımızı çok olumsuz etkiler. Yurdumuz kutupta olsaydı eğer hayat çok zor olurdu bizim için çünkü evlerimiz kardan olacaktı ve çok soğuk olacaktı.

11. Yurdumuzda düğünlerimiz, asker uğurlamalarımız, yemek yeme biçimlerimiz birbirine benziyor mu?

  • Doğru cevap: Hayır yurdumuzda düğünler, asker uğurlamaları ve yeme içme biçimleri birbirinden farklıdır. Çünkü yurdumuzda her yerde her şehirde farklı kutlanır ve yapılır. Çünkü yurdumuzdaki her yerin gelenek ve görenekleri kendine has olduğundan dolayı aynı olmaz.

12. Bir toprak parçasının yurt olması için yaklaşık ne kadar zaman geçmesi gerekir?

  • Doğru cevap: Bir toprak parçasının yurt olması için üstünden baya geçmesi gerekir. Çünkü oranın kurulması sistemin oturması gerekir bu yüzden üstünden geçmesi gerekir.

13. Bir yerin yurt olabilmesi için neler gerekir?

  • Doğru cevap: Orada bir sistem belirlenmesi gerekir o sistemin oturması gerekir. İnsanlar arasında demokrasi sağlanması huzurun gelmesi gerekir ve bunun gibi birçok şeyin olması gerekir.

14. Kültürü bir yapıştırıcıya benzetebilir miyiz? Sizce kültür neleri birbirine yapıştırır?

  • Doğru cevap: Evet kültürü bir yapıştırıcıya benzetebiliriz. Çünkü kültür ait olduğu yere yapışır ve hiç değişmez. Kültür insanları birbirine yapıştırır. Bu yüzden kültür bir nevi yapıştırıcıdır.

15. Kendi kendimize yetemez miyiz? Mecbur olduğumuz için mi başkalarıyla birlikte yaşarız?

  • Doğru cevap: Kendi kendimize bazı şeylerde evet yeteriz ama çoğunlukla yetemeyiz. Mecbur olduğumuz için değil öyle olması gerektiği için başkalarıyla yaşarız.
2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!