23 Ocak Pazartesi 2017
Ana Sayfa / Kitap Cevapları / 5. Sınıf Sosyal Bilgiler Berkay Yayıncılık / 5. Sınıf Berkay Yayıncılık 3. Ünite Bölgemizi Tanıyalım Cevapları

5. Sınıf Berkay Yayıncılık 3. Ünite Bölgemizi Tanıyalım Cevapları

5. Sınıf Berkay Yayıncılık 3. Ünite Bölgemizi Tanıyalım Cevapları

5. Sınıf Berkay Yayıncılık Sosyal Bilgiler Öğrenci Çalışma Kitabı Sayfa 74, 75 3. Ünite Bölgemizi Tanıyalım Cevapları

3. ÜNİTE DEĞERLENDİRMESİ

A. Testi Cevaplayalım

Aşağıda verilen çoktan seçmeli soruların doğru cevaplarını işaretleyiniz.

1. Kabartma haritada yoğun olarak koyu kahverengi renklerle gösterilen bir bölgenin yüzey şekilleriyle ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?

  1. Ormanlık bir bölgedir.
  2. Yüksek dağlan fazladır.
  3. Denize yakın bir bölgedir.
  4. Geniş ovaları vardır.

Cevap: B


2. Aşağıdakilerden hangisinin üzerinde iklimin etkisi görülmez?

  1. Hayvancılık
  2. Turizm
  3. Tarım
  4. Madencilik

Cevap: D


3. Ülkemizde nüfus yoğunluğunun fazla olduğu iller “İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa…” şeklinde sıralanır.

Aşağıdakilerden hangisi bu illerimizde nüfus yoğunluğunun fazla olmasında daha fazla etkilidir?

  1. Sanayi
  2. Yüzey şekilleri
  3. İklim
  4. Madenler

Cevap: A


4. Aşağıdakilerden hangisi insanların doğal ortamını değiştirmelerine kanıt olarak gösterilemez?

  1. Köprü
  2. Yol
  3. Tünel
  4. Dağ

Cevap: D


5. Ülkemizde en fazla can ve mal kaybına yol açan doğal afet depremdir.

Aşağıdakilerden hangisi bu durumu açıklayan nedenlerden biridir?

  1. Ülkemizin fay hatlarının üzerinde yer alması
  2. Ülkemizde yüzey şekillerinin engebeli olması
  3. Ülkemizin üç tarafının denizlerle çevrili olması
  4. Ülkemizde nüfus yoğunluğunun fazla olması

Cevap: A


B) Boşlukları Dolduralım

Aşağıdaki cümlelerde boş bırakılan yerlere, verilen kavramlardan uygun olanı yazınız.

  1. Çevrelerine göre yüksekte kalan ve akarsu tarafından derin yarılmış geniş düzlüklere plato denir.
  2. Erozyon, insanların yanlış uygulamaları sonucu afete dönüşür.
  3. Çevrelerine göre 500 metreden daha fazla olan yükseltilere dağ denir.
  4. Akarsuların yataklarını aşındırarak oluşturdukları uzun oluklara vadi denir.
  5. Bir yerdeki uzun bir zaman aralığında gözlenen hava olaylarının ortalama değerlerine iklim denir.

C) Düşünelim-Söyleyelim

Aşağıda verilen soruların cevaplarını söyleyiniz.

1. Yaşadığınız yerin en önemli yüzey şekillerini söyleyiniz.

  • Cevap: Akarsular ve vadiler

2. Başka bir iklimde yaşasaydınız hayatınızda neler değişirdi?

  • Cevap: Başka bir iklimde yaşamak benim için zor olurdu

3. Coğrafi özellikler nüfus yoğunluğunu nasıl etkiler?

  • Cevap: Coğrafi özellikler nüfus yoğunluğunu doğrudan etkiler. Dağlık alanlardaki nüfus daha azdır

4. İnsanın doğadan yararlanma şekillerinin olumlu ve olumsuz sonuçları nelerdir?

  • Cevap: Doğadan yararlandığımızda doğayı kirletebiliriz ama istersek doğayı koruyarak ondan yararlanabiliriz

5. Sel oluşumunda hangi coğrafi özellikler etkilidir?

  • Cevap: Yağışın çok olması, engebeli arazilerin çok olması sel oluşumunda etkilidir

6. İnsanları doğal afetlere karşı bilinçlendirmek için neler yapılabilir?

  • Cevap: Onlara depremin, selin, erezyonun, toprak kaymasının bir doğal afet olduğu ve bunlar için önlem alınması gerektiği söylenebilir

Ç. Doğru ve Yanlışları Bulalım

Aşağıda verilen ifadelerden doğru olanların başındaki kutuya “D”, yanlış olanların başındaki kutuya “Y” harfi koyunuz.

  • (Y) Kabartma haritalardan bir yerin bitki örtüsünü öğrenebiliriz.
  • (D) Çığ daha çok Doğu Anadolu Bölgesi’nde görülür.
  • (Y) Deprem sadece gece meydana gelir.
  • (YÜlkemizde en çok can kaybına neden olan doğal afet seldir.
  • (DYamaçlardan hızla inen kar kütlesine çığ denir.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir