? 4. Ünite Ürettiklerimiz Cevapları | Evvel Cevap
Ana Sayfa / Kitap Cevapları / 5. Sınıf Sosyal Bilgiler Berkay Yayıncılık / 5. Sınıf Berkay Yayıncılık 4. Ünite Ürettiklerimiz Cevapları

5. Sınıf Berkay Yayıncılık 4. Ünite Ürettiklerimiz Cevapları

5. Sınıf Berkay Yayıncılık 4. Ünite Ürettiklerimiz Cevapları

5. Sınıf Berkay Yayıncılık Sosyal Bilgiler Öğrenci Çalışma Kitabı Sayfa 96, 97 4. Ünite Ürettiklerimiz Cevapları

4. ÜNİTE DEĞERLENDİRMESİ

A. Testi Cevaplayalım

Aşağıda verilen çoktan seçmeli soruların doğru cevaplarını işaretleyiniz.

1. Kent nüfusunun yoğun olduğu bir ilimizde aşağıdaki ekonomik faaliyetlerden hangisi daha yaygındır?

  1. Tarım
  2. Sanayi
  3. Madencilik
  4. Hayvancılık

Cevap: B


2. Aşağıdaki ekonomik faaliyetlerden hangisi iklimle yakından ilişkilidir?

  1. Balıkçılık
  2. Madencilik
  3. Tarım
  4. Sanayi

Cevap: C


3. Bilimsel yöntemlerle tarım yapılmak istenen bir bölgede aşağıdaki mesleklerden hangisine daha fazla ihtiyaç duyulur?

  1. Ziraat mühendisliği
  2. Orman mühendisliği
  3. Makina mühendisliği
  4. İnşaat mühendisliği

Cevap: A


Grafik: Marmara Bötgesi’nde Yetiştirilen Tarım Ürünlerinin Türkiye Üretimindeki Payı (2012)

5-sinif-berkay-yayincilik-4-unite-urettiklerimiz-cevaplari

4. Yukarıdaki grafiğe göre Marmara Bölgesi’nde yetiştirilen tarım ürünlerinin ülke ekonomisinde yeri ile ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

  1. En fazla ayçiçeği üretilen bölgedir.
  2. Ülkedeki pirincin yarıdan fazlasını karşılar.
  3. Zeytin üretiminde önemli bir yere sahiptir.
  4. Buğday üretimi açısından zengin bir bölgedir.

Cevap: D


5. Aşağıdaki yerlerin hangisinde daha çok insan emeği kullanılmaktadır?

  1. Buğday tarlası
  2. Turistik otel
  3. Taş kömürü madeni
  4. Tekstil fabrikası

Cevap: C


B) Boşlukları Dolduralım

Aşağıdaki cümlelerde boş bırakılan yerlere, verilen kavramlardan uygun olanı yazınız.

  1. Ekonomik faaliyetler arasında tarım, sanayi, madencilik, hayvancılık ve turizm yer alır.
  2. Ülkemizde tarımsal  ürün çeşitliliğinin çok olmasında iklim etkilidir.
  3. Tarımda verimliliği artırmak için bilimsel yöntemler kullanılmalıdır.
  4. Ekonomik faaliyetler üretim, dağıtım, tüketim ağı ile gerçekleşir.
  5. Ekonomik faaliyet alanlarında değişik meslek gruplarından insanlar çalışır.

C) Düşünelim-Söyleyelim

Aşağıda verilen soruların cevaplarını söyleyiniz.

1. Yaşadığınız bölgede ekonomik faaliyetlerle coğrafi özellikler arasında nasıl bir ilişki vardır?

  • Cevap: Doğrudan bir ilişki vardır. Çünkü coğrafi özellikler ile ekonomi birbiryle ilişkilidir. 

2. Yaşadığınız bölgede en fazla ihtiyaç duyulan meslekler hangileridir? Neden?

  • Cevap: En çok fabrika işçilerine ihtiyaç duyulmaktadır. 

3. Ekonomideki insan etkisini örnek vererek açıklayınız.

  • Cevap: İnsan eknomiyi yönlendirir ve ekomiye katkıda bulunur. 

4. Üretime katkıda bulunmak için neler yapılabilir?

  • Cevap: Üretime katkıda bulunmak için çok çalışmalıyız. 

5. Yaşadığınız bölge ile diğer bölgeleri ekonomik açıdan karşılaştırdığınızda neler söyleyebilirsiniz?

  • Cevap: Yaşadığım bölge diğer bölgelere göre ekonomik açıdan çok daha iyi bir konumda. İş imkanlarınçok daha fazla. 

Ç. Doğru ve Yanlışları Bulalım

Aşağıda verilen bölgelerimizle en fazla yetiştirilen ürünler arasındaki eşleştirmelerden doğru olanların başındaki kutuya “D”, yanlış olanların başındaki kutuya “Y” harfi koyunuz.

  • (Y) Karadeniz Bölgesi  Muz
  • (D) Akdeniz Bölgesi  Yer fıstığı
  • (D) Marmara Bölgesi  Ayçiçeği
  • (D) Ege Bölgesi  İncir
  • (Y) Güneydoğu Anadolu Bölgesi  Patates
  • (D) Anadolu Bölgesi  Buğday
  • (D) Güneydoğu Anadolu Bölgesi  Mercimek
  • (Y) Akdeniz Bölgesi  Çay
  • (Y) İç Anadolu Bölgesi  Fındık
  • (Y) Doğu Anadolu Bölgesi  Şeker pancarı


Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir