26 Mart Pazar 2017
Ana Sayfa / Kitap Cevapları / 5. Sınıf Sosyal Bilgiler Berkay Yayıncılık / 5. Sınıf Berkay Yayıncılık 5. Ünite Gerçekleşen Düşler Cevapları

5. Sınıf Berkay Yayıncılık 5. Ünite Gerçekleşen Düşler Cevapları


5. Sınıf Berkay Yayıncılık 5. Ünite Gerçekleşen Düşler Cevapları

5. Sınıf Berkay Yayıncılık Sosyal Bilgiler Öğrenci Çalışma Kitabı Sayfa 114, 115 5. Ünite Gerçekleşen Düşler Cevapları

5. ÜNİTE DEĞERLENDİRMESİ

A. Testi Cevaplayalım

Aşağıda verilen çoktan seçmeli soruların doğru cevaplarını işaretleyiniz.

1. Buluşlarla teknolojik gelişmeler arasındaki ilişkiyi aşağıdaki ifadelerden hangisi tam olarak açıklar?

  1. Buluşlar teknolojik gelişmelere göre yapılır.
  2. Buluşlar teknolojik gelişmelerin bir sonucudur.
  3. Teknolojik gelişmelerin temelinde buluşlar vardır.
  4. Teknolojik gelişme olmadan buluş yapılamaz.

Cevap: C


2. Teknolojik gelişmelerin toplum hayatı üzerinde olumlu ve olumsuz etkileri vardır. Aşağıdaki etkilerden hangisi teknolojik gelişmelerin sonuçlarından biri değildir?

  1. Gürültü kirliliği
  2. Sokak kirliliği
  3. Hava kirliliği
  4. Işık kirliliği

Cevap: B


3. Aşağıdakilerden hangisi bilim insanlarının ortak özelliklerinden biri değildir?

  1. Meraklılık
  2. Araştırmacılık
  3. Yardımseverlik
  4. Çalışkanlık

Cevap: C


4. Aşağıdakilerden hangisi Atatürk’ün bilime verdiği önemi gösterir?

  1. TBMM’nin açılması
  2. Medeni Kanunu’nun kabulü
  3. Saltanatın kaldınlması
  4. Türk Tarih Kurumunun kurulması

Cevap: D


5. Edison’un ampulü icat etmeden önce başarısız 2000 deney yapması onun aşağıdaki özelliklerden hangisine sahip olduğunu gösterir?

  1. Güvenilirlik
  2. Sabırlılık
  3. Yaratıcılık
  4. Cesurluk

Cevap: B


B) Boşlukları Dolduralım

Aşağıdaki cümlelerde boş bırakılan yerlere, verilen kavramlardan uygun olanı yazınız.

  1. Buluşların sonuçlan olarak teknolojik gelişme yaşanır.
  2. İletişim alanındaki teknolojik gelişmeler insan hayatını çok kolaylaştırdı.
  3. Buluşların temelinde merak ve hayal gücü vardır.
  4. Teknolojik gelişmeler buluş ile yakından ilişkilidir.
  5. Bilim insanlarının ortak özelliklerinden biri de yaratıcılıktır.
  6. Bilim Çocuk, 7-12 yaş grubu için yayımlanan bilim dergisidir.

C) Düşünelim-Söyleyelim

Aşağıda verilen soruların cevaplarını söyleyiniz.

1. Buluşlarla teknolojik gelişmeler arasındaki ilişki nasıl açıklanabilir?

  • Cevap: Buluşlarla teknolojik gelişmeler arasında her ikisi birbirini destekler. 

2. Teknolojik ürünlerin yararları ve zararları konusunda neler söyleyebilirsiniz?

  • Cevap: Teknolojik ürünlerin yararları hayatımızı kolaylaştırır, Teknolojik ürünlerin zararları sağlığımızı olumsuz yönde etkliyebilir. 

3. Bilim insanlarının ortak özellikleri nelerdir?

  • Cevap: Bilim insanlarının ortak özelliği meraklı ve çalışkan olmalarıdır.  

4. Atatürk’ün bilim ve teknolojiye verdiği önemi açıklayınız.

  • Cevap:  Atatürk yapmış olduğu devrimlerle bilim ve teknolojiye ne kadar önem verdiğini göstermiştir. 

5. Bilim ve teknolojiyle ilgili gelişmeler hangi yayınlardan takip edilebilir?

  • Cevap: ilim ve teknolojiyle ilgili gelişmeler dergilerden, internetten, televizyondan ve süreli yayınlardan takip edilebilir. 

6. Bir çalışmada yararlanılan kaynakları göstermek neden önemlidir?

  • Cevap: Bir çalışmada yararlanılan kaynakları göstermek o çalışmanın güvenirliliği açısından önemlidir.

Ç. Doğru ve Yanlışları Bulalım

Aşağıda verilen eşleştirmelerden doğru olanların başındaki kutuya D”, yanlış olanların başındaki kutuya “Y” harfi koyunuz.

  • (D) Edison  Ampul
  • (D) Wright Kardeşler Uçak
  • (Y) John Logie Baird  Radyo
  • (Y) Newton  Radyum
  • (Y) Cezerî  Dîvânü Lugâti’t-Türk
  • (D) Graham Bell  Telefon
  • (Y) Marconi  Televizyon
  • (D) Mongolfier  Uçan balon
  • (Y) Maria Curie  Çekim Yasası
  • (Y) Einstein Otomobil



Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir