5. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Kitabı Akıllı Kuş Cevapları

5. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Kitabı Akıllı Kuş Cevapları

5. Sınıf Türkçe Öğrenci Çalışma Kitabı Meb Yayınları 5. Tema Biz ve Değerlerimiz Sayfa 150, 151 Akıllı Kuş Dinleme Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları

AKILLI KUŞ DİNLEME METNİ

1. ETKİNLİK DURUYORUM CEVAPLIYORUM

Hikayenin bölümleri ile ilgili soruların cevaplarını aşağıdaki boşluklara yazın.

1. BÖLÜM

1. Dinlediğiniz bu bölümde hangi kahramanlar bulunmaktadır?

  • Cevap: Karınca, ağustos böceği, kuşlar, çiçekler, papatya, serçe, gelincik.

2. Çiçekler ve ağaçlar susayınca ne yapıyorlar?

  • Cevap: Yağmuru çağırıyorlarmış.

3. Bu bölümü bir cümleyle özetleyin.,

  • Cevap: Hikayenin giriş kısmıdır. Olaya giriş yapılır.

2. BÖLÜM

1. Yağmur, ağaçları sulamaktan neden vazgeçti?

  • Cevap: Ormanlar yok olduğu için yağmur gelmek istemiyor.

2. Bahçenin kötü durumu karşısında kuşlar nasıl bir çare düşünüyorlar? Çözüm oluyor mu?

  • Cevap: Irmaktan su taşımaya karar veriyorlar. Çözüm olmuyor. 

3. Bahçenin durumu karşısında leylek ne yapıyor?

  • Cevap: Kuşlar padişahına gidiyor. Durumu ona anlatıyor. 

4. Bahçe kuşları ve Akıllı Kuş arasında nasıl bir ilişki var?

  • Cevap: Bahçe Kuşları akıllı kuşları kıskanıyor.

5. Bu bölümü kısaca özetleyin.

  • Cevap: Kuşlar arasında geçen olaylar ve kuşların aralarındaki mücadele anlatılmaktadır.

3. BÖLÜM

1. Akıllı Kuş bahçe kuşlarına kendisini nasıl kabul ettiriyor?

  • Cevap: Yüksekten uçarak bahçe kuşlarına görünmeden bahçeye giriyor. Akıllı olduğunu kanıtlıyor.

2. Bahçe kuşlarının hatası neydi? Sonunda neyi anladılar?

  • Cevap: Kıskançlık yapmaları, ormandaki ağaçları kurutmaları, hatalarını anladılar.

3. Bu bölümü kısaca özetleyin.

  • Cevap: Hikayenin son kısmıdır. Doğa’nın önemi vurgulanır. Doğa’yı bozanların yaşayacakları sorunlar anlatılır. 

2. ETKİNLİK ATASÖZÜ SEÇİYORUM

a) Metinden alınmış aşağıdaki paragrafı okuyun ve paragrafın anlamını karşılayan atasözünü belirleyin.

(…) “Leylek dayanamamış. Gizlice kuşlar padişahına gitmiş. Bahçenin durumunu ona anlatmış. Kuşlar padişahı Akıllı Kuş’u çağırmış. Akıllı Kuş çok bilgiliymiş. Her derde çare bulurmuş. Adı bunun için Akıllı Kuş imiş.'(…)

Atasözleri 

Baş başa vermeyince taş yerinden kalkmaz.

Yalnız taş duvar olmaz.

Bir elin nesi var iki elin sesi var.

Bin bilsen de bir bilene danış.

  • Cevap: Bin bilsen de bir bilene danış.

b) Seçtiğiniz atasözünün anlamını kısaca açıklayın.

  • Cevap: Ne kadar bilgili olursa olsun herkesin bilmeyeceği ve başkalarından öğreneceği şeyler vardır. Bu yüzden danışmak önemlidir. 

3. ETKİNLİK  İLK CÜMLEYİ SEÇİYORUM

a) Aşağıda bazı cümleler verilmiştir. Bunlardan metnin ana fikriyle ilgili olanların karşısına “X” işareti koyun.

  • () Her işimizi kendi başımıza yapmamız gereklidir.
  • ( X ) Bilgili insanlara akıl danışırsak daha doğru kararlar veririz.
  • ( X ) Birbirimizi kıskanmaz, ilişkilerimizde samimi olursak herkesle daha iyi anlaşırız. Yardımlaşma duygusuna sahip olursak çevremize faydalı oluruz.
  • ( X ) Sevginin olduğu yerde çatışmalar olmaz.
  • () Hırsla hareket edenler hiçbir zaman mutlu olmaz.
  • ( X ) Birlik ve beraberlik içinde olursak kuvvetli oluruz.

b) Metnin ana fikrini kendi cümlenizle yazın.

  • Cevap:  İnsanlar yalnız başlarına yaşayamazlar. Her gün gelişen insan çevresine açık olmalı her zaman öğrenmeye hazır olmalıdır.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ