5. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Kitabı Osman Cemal Bey’in Nar Hakkı Cevapları

5. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Kitabı Osman Cemal Bey’in Nar Hakkı Cevapları

5. Sınıf Türkçe Öğrenci Çalışma Kitabı Meb Yayınları 6. Tema Sanat ve Toplum Sayfa 164, 165, 165, 166, 167 Osman Cemal Bey’in Nar Hakkı Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları

OSMAN CEMAL BEY NAR HAKKI

1. ETKİNLİK DOĞRU MU DEĞİL

Aşağıda, Osman Cemal Bey’in Nar Hakkı adlı hikaye ile ilgili cümleler yer almaktadır. Bu cümlelerden doğru olanın yanına “D” yanlış olanın yanına “Y” yazın.

CÜMLELER

  • ( Y ) Her türlü böcek nar ağacını sarmıştı.
  • ( D ) Karıncalar nar ağacının bal yapan gözlerine gidiyordu.
  • Y ) Babaanne böcekleri ilaçlamak gerektiğini düşünüyordu.
  • D ) Dede ve babaanne karıncalar konusunda farklı düşünüyordu.
  • Y ) Dede çok kızıp evden çekip gitti.
  • D ) Dedenin odası Akbaba dergileriyle doluydu.
  • ( D ) Ahmet, Osman Cemal Bey’in bir kitabını okurken gülmekten devrildi.
  • D ) Dede, Osman Cemal Bey’in bir kitabını aradı ama bir türlü sulamadı.
  • Y ) Babaanne, ağacın gövdesine reçel damlattı.
  • Y ) Karıncalar, reçelin ve kahvenin kokusuna rağmen ağacı terk etmedi.

2. ETKİNLİK METİNDE TANIDIM

Okuduğunuz metindeki kahramanlarla, metinde kendisinden söz edilen kişileri ve özellik­lerini aşağıdaki alana yazın.

  • Cevap:
  • DEDE: Yaşlı bir adam.
  • BABAANNE: Çok okuyan, midesine düşkün biri. Bahçe işlerinden anlayan bitkileri ve hayvanları seven biri.
  • AHMET: Evdeki torun. Dedesi ile Babaannesinin tartışmalarına katılmıştır.
  • OSMAN CEMAL BEY: Karıncalarla ilgili yazısı olan bir yazar.

3. ETKİNLİK KİM NE DÜŞÜNÜYOR

Hikayede işlenen sorunu ve sorunun çözümü için kahramanların düşüncelerini yazın.

Hikayede ele alınan olay veya sorun nedir?

  • Cevap: Nar ağacını karıncaların basması.

Babaannenin Düşünceleri

  • Cevap: İlaçlamaya karşı. Doğal bir çözüm istiyor.

Dedenin düşünceleri

  • Cevap: İlaçlama taraftarı. Doğal çözümü Osman Cemal Bey’in kitaplarında arıyor.

Ahmet ‘in Düşünceleri

  • Cevap: Tarafsız.

Sorun nasıl çözülmektedir

  • Cevap: Babaanne nar ağacının dallarını keser. Dallara pekmez, ağacın gövdesine kahve döker. Karıncalar ağaçtan pekmezli dallara gelir.

Sorunun çözüm yolunu kim bulmuştur?

  • Cevap: Babaanne bulmuştur. Osman Cemal Bey’in söylediğini belirtir.

4. ETKİNLİK GERÇEK Mİ DEĞİL Mİ

Hikayeden alınan aşağıdaki cümleleri metinde bulun. Cümlede aktarılan durumu, hangi­sinin gerçek olabileceğini, hangisinin olamayacağını belirleyerek kısaca açıklayın.

GerçektirGerçek Olamaz / Çünkü 

Ağacın beli gıdıklanıyor.

  • CevapGerçek Olamaz. Çünkü gıdıklanmak insanlara özgü bir davranıştır.

Elleriyle yüzünü kapattı.

  • CevapGerçektir. Çünkü ellerle yüz kapatılabilir.

Koşarak ağacı terk ettiler.

  • CevapGerçek Olamaz. Çünkü ağaç üzerinde koşulmaz.

Gülmekten meyveler açılıyor.

  • Cevap: Gerçek OlamazÇünkü gülmek insanlara özgü bir özelliktir. Meyveler gülmez.

Belki nar da şikayetçi bundan

  • Cevap:Gerçek Olamaz. Çünkü Şikayet etmek insanlara özgü bir özelliktir.

5. ETKİNLİK OLUŞ SIRASI

Tablodaki cümleleri hikayedeki oluş sırasına göre sıralayın.

  • (3) Dede çare için Osman Cemal Bey’in bir yazısını arar ama bulamaz.
  • 6 ) Babaanne, çözümü Osman Cemal Bey’in verdiğini açıklar.
  • 5 ) Babaanne nar ağacı ve karıncalar için doğal bir çözüm uygular.
  • (1Nar ağacını karıncalar basar.
  • 4 ) Dede karıncalardan kurtulma konusunda ümitsizliğe düşer.
  • ( Babaanne ve dede ağacı karıncalardan kurtarma konusunda tartışırlar.
  • 7 ) Dede, o yılki narların bir kısmını Osman Cemal Bey için ayırır.

6. ETKİNLİK SÖZ VARLIĞIM GENİŞLİYOR

Aşağıda verilen sözlerin yer aldığı cümleleri metinden bulup ilk satıra yazın. Sözlerin ne an­lama geldiğini ikinci satırda açıklayın.

…karıncalar basar…   

  • 1. Satır: Dallarını karıncalar basar güzün
  • 2. Satır: kaplamak

************

…midesi şehvetli

  • 1. Satır: Dedem midesi şehvetli adamdı.
  • 2. Satır: çok iştahlı.

************

Katline ferman…

  • 1. Satır: Katline ferman mı verdin karıncaların sen de?
  • 2. Satır: ölümüne.

************

…gülme aldı.

  • 1. Satır: Beni bir gülme aldı.
  • 2. Satır:gülmeye başlamak.

************

İki büklüm…

  • 1. Satır: İki büklüm oldu.
  • 2. Satır: öne doğru eğilmek.

************

…gırla gitti.

  • 1. Satır: Bir eğlence bir temaşa gırla gitti.
  • 2. Satır: devam edip gitmek, sürmek.

************


7. ETKİNLİK POSTERİMİZİ DEĞERLENDİRİYORUZ

El sanatlarıyla ilgili posterinizi aşağıdaki maddelere göre değerlendirin.

1. Posterde olması gereken bilgiler (Geleneksel el sanatının adı,  tarihçesi hakkında çok kısa bilgi, ürünün özelliği ve işlevleri, el sanatının üretim aşamaları, ürünün orta­ya çıkmasının ne kadar zaman aldığı, mesleğin eğitimi hakkında bilgi) yer almış mı?

  • Cevap:

2. Görselle aktarılan bilgiler yeterince açıklayıcı olmuş mu?,

  • Cevap: EVET

3. Görsellerin ebatları iyi planlanmış mı?

  • Cevap: EVET

4. Yazıyla aktarılan bilgiler anlaşılır mı?

  • CevapEVET

5. Yazılar okunaklı mı, imla ve noktalamaya uygun mu?

  • CevapEVET

6. Yazı ve görsel dengesi sağlanmış mı?

  • CevapEVET

7. Yaratıcı/özgün (çizimlerde, kullanılan yazıda ya da görsellerin sunumunda) buluşlar var mı?

  • CevapEVET

8. ETKİNLİK POSTER ARKASI

Aşağıdaki soruları cevaplayarak konuşmanızı tasarlayın.

1. Posterini hazırladığınız el sanatına nasıl karar verdiniz?

  • Cevap: Araştırma yaptım.

2. Poster için niçin bu el sanatını seçtiniz?

  • Cevap: Bana yakın ve ilgi çekici geldi.

3. Grup olarak nasıl bir iş bölümü yaptınız?

  • Cevap: Ben afişi hazırladım, arkadaşlar yazıları yazdılar.

4. Poster için görsel malzemeleri nasıl topladınız, oluşturdunuz?

  • Cevap: araştırma yaptım.

5. Poster için gerekli bilgileri nereden, nasıl edindiniz?

  • Cevap: İnternetten. Kitaplardan.

6. Posteri hazırlarken ne gibi zorluklar yaşadınız?

  • Cevap: Bazen her türlü malzemeye ulaşamıyorsunuz.

7. Posteri hazırlarken grup dışından yardım aldınız mı, aldınızsa ne tür bir yardım ya da destek aldınız?

  • Cevap: Aldım.

8. Poster hazırlamanın en zevkli tarafı neydi?

  • Cevap: Tecrübe kazanmanın verdiği beceri hissi.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ