5. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Kitabı Sabır Sularında Cevapları

5. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Kitabı Sabır Sularında Cevapları

5. Sınıf Türkçe Öğrenci Çalışma Kitabı Meb Yayınları 5. Tema Biz ve Değerlerimiz Sayfa 142, 143, 144, 145 Sabır Sularında Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları

SABIR SULARINDA

1. ETKİNLİK HANGİ KELİMEYİ ÖĞRENİYORUM

Aşağıdaki tabloda verilen cümleleri inceleyin. Cümlelerdeki kelimelerden hangisinin öğ­retilmek istendiğini belirleyerek anlamını tahmin edin.

1. Cümle: Keki pişirmeden önce fırının tavını iyi ayarlamalısın.

2. Cümle: Demir tavında dövülür.

Öğrendiğin kelime tahmin ettiğin anlamı:

************* LAV

1. Cümle: Körük çalışıyor, ateş harlanıyor, usta çekiç sallıyormuş.

2. Cümle: Açılıp kapanarak içindeki havayı ateşe üfleyen körük, ateşi canlı tutuyor.

Öğrendiğin kelime tahmin ettiğin anlamı:

************* KÖRÜK

1. Cümle: Sen bir çekiç vursan, örs de sana vururmuş.

2. Cümle: Demiri küçük örsün üstüne koydu ve dövdü.

Öğrendiğin kelime tahmin ettiğin anlamı:

************* ÖRS


2. ETKİNLİK KAHRAMANLARIN ÖZELLİKLERİ

Aşağıdaki tabloda bazı ifadeler verilmiştir. Tablodaki numaraların yanına metindeki kah­ramanları; özellikleri de ait olduğu kahramanın altına yazın. 

tecrübeli, heyecanlı, kolaycı, sabırsız, planlı hareket eden, aceleci, sabırlı, akıllı, düşünen

  1. USTA, TECRÜBELİ, PLANLI HAREKET EDEN, SABIRLI, AKILLI, DÜŞÜNEN
  2. ÇIRAK, HEYECANLI, KOLAYCI, SABIRSIZ, ACELECİ

3. ETKİNLİK OLUŞ SIRASI

Aşağıda, metindeki olay ve durumlar karışık olarak verilmiştir. Metnin akışına göre sırala­nacak biçimde karşısına numaralar verin.

  • (2) Ustanın demir dövme sanatıyla ilgili bildiklerini aklından geçirmesi
  • (3) Ustanın alın terinin boşa gittiğini düşünmesi, üzülmesi ve durup düşünmesi
  • (10) Çırağın damlaların oyduğu mermeri fark etmesi
  • (9) Çırağın kendisini yeniden damlaları anlamaya vermesi
  • (7) Çırağın damlalardan hiçbir mesaj çıkaramadığını ustasına bildirmesi
  • (8) Ustanın çırağa yeniden öğüt vermesi
  • (1) Çırağın demir ustasından işi öğrenmeye çalışması
  • (6) Çırağın damlaları seyredip ders almaya çalışması
  • (4) Ustanın demire su verdiği leğenden damlayan suları ve düştüğü yeri fark etmesi
  • (5) Ustanın çırağına artık ustasının su damlaları olduğunu söylemesi

4. ETKİNLİK KİMİN DAVRANIŞLARI

Aşağıdaki tabloda bazı davranışlar verilmiştir. Okuduğunuz metinden hareketle hangi davranışın kime ait olduğunu belirleyerek karşısına işaret koyun. 

Usta  –  Çırak 

  • Saatlerce sabırla çalışır. Usta
  • Hemen sonuç almak ister. Çırak
  • Düşünerek, planlayarak hareket eder. Usta
  • Çok kolay beğenir. Çırak
  • Gözlemlerinden basit sonuç çıkarır. Usta

5. ETKİNLİK DEYİM VE ATASÖZÜ BULUYORUM 

a) Metinde geçen atasözü ve deyimler ile açıklamaları eşleştirin.

İçine sinmek, Demir tavında dövülür, Ter boşanmak,  Can atmak,  Kan ter içinde kalmak, Gözleri takılıp kalmak

  • Çok istemek can atmak
  • Çok terlemek, yorgun ve perişan durumda olmak kan ter içinde kalmak
  • Bir şeyden gözlerini ayırmamak: Gözleri takılıp kalmak
  • Yaptığı işten huzur ve mutluluk duymak içine sinmek
  • Her iş zamanında ve uygun durumda yapılır. demir tavında dövülür
  • Hastalık, sıkıntı veya heyecandan dolayı çok terlemek ter boşanmak

b) Yukarıdaki seçeneklerden hangisi atasözüdür?

  • Cevap: Demir tavında dövülür

c) Yukarıdaki deyimlerden üçünü cümle içinde kullanın.

  • Cevap:
  • Başımdan ter boşandı
  • EEE ne demişler demir tavında dövülür.
  • Bu iş içime sinmedi.

6. ETKİNLİK EŞ ANLAMLAR

Okuduğunuz metinde suyun sözlerini belirleyerek aşağıya yazın.

  • Cevap:

 Semadan düşüp geldim.

Zannetme şaşıp geldim.

Gözünü aç be dostum.

Mermeri deşip geldim.

Günlerce koyup geldim.

Dağları aşıp geldim.


7. ETKİNLİK METİNDEKİ FİKİRLER

a) Aşağıdaki tabloda metinden çıkarılabilecek fikirler yer almaktadır. Bunlardan ana fikir olabileceklerin karşısına “A” yardımcı fikir olabileceklerin karşısına “Y” yazın.

Metinden Çıkarıbilecek Fikirler

1. Meslek öğrenmenin yollarından biri de bir ustaya çıraklık etmektir.

  • Cevap: Yardımcı Düşünce

2. Bir mesleği tam olarak öğrenmek için zaman ve deneyim gerekir.

  • Cevap: Ana Düşünce

3. Mesleği öğrenen de öğreten de sabırlı olmayı bilmelidir.

  • Cevap:Ana Düşünce

4. Meslek öğrenmenin en önemli aşaması sabretmeyi öğrenmektir.

  • Cevap:Yardımcı Düşünce

5. Çevredeki basit şeyler öğrenme ve öğretme aracı olabilir.

  • Cevap:Yardımcı Düşünce

6. Mermeri delen damlanın gücü değil, sürekliliğidir.

  • Cevap:Ana Düşünce

b) Tablodaki fikirlerin metnin hangi bölümlerinde yer aldığını aşağıya yazın.

  • Cevap:  Giriş Gelişme Sonuç

c) İşaretlediğiniz cümlelerden hangisinin metnin ana fikri olduğunu kesinleştirerek sebebi­ni kısaca açıklayın.

  • Cevap: Bir mesleği tam olarak öğrenebilmek için zaman ve deneyim gerekir.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ