Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
5. Sınıf Peygamberimizin Hayatı SDR Dikey Yayınları

5. Sınıf Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Cevapları SDR Dikey Yayınları Sayfa 116

“5. Sınıf Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 116 SDR Dikey Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

5. Sınıf Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Cevapları SDR Dikey Yayınları Sayfa 116

Peygamber Efendimiz (s.a.v.), amel ve niyet ilişkisiyle ilgili bir hadisinde şöyle buyurmuştur: “Ameller niyetlere göredir. Herkese niyet ettiği şey vardır. Öyleyse kimin hicreti Allah’a ve Resulü’ne ise onun hicreti Allah ve Resulü’nedir. Kimin hicreti de elde edeceği bir dünyalığa veya nikâhlanacağı bir kadına ise onun hicreti de o hicret ettiği şeyedir.”

Amel: Sözlükte; yapılan iş, eylem, fiil anlamlarına gelir. Dinî bir kavram olarak ise dünya ve ahirette ceza veya mükâfat konusu olan her türlü iş ve davranış olarak tanımlanabilir.1

Niyet: Sözlükte; kastetmek, yönelmek, meyletmek, ciddiyet ve kararlılık göstermek gibi anlamlara gelir. Terim olarak ise dinî sorumluluklarını yerine getirecek kişinin, hangi ibadeti yapacağına kalben karar vermesi ve ibadetlerinde sadece Allah’ın (c.c.) rızasını kazanmayı amaç edinmesi demektir.2

Dinimize göre, yapılan ibadetlerin değeri niyetlere bağlıdır. Şayet kişi, sadece Allah’ın (c.c.) rızasını kazanmak arzusuyla bir iş veya ibadet yapıyorsa onun yaptığı ibadet veya amel, Allah (c.c.) katında değerlidir. İşte Peygamberimiz (s.a.v.) de “Ameller ancak niyetlere göredir…” hadisiyle bu gerçeğe dikkat çekmiştir. Bu hadisiyle Peygamberimiz (s.a.v.), bir işi yaparken insanın niyeti ne ise ona kavuşacağını vurgulamıştır.

Peygamberimizin (s.a.v.) yukarıda yer alan hadisine göre bir yerden başka bir yere hicret eden bir Müslüman, şayet sadece Allah’ın (c.c.) rızasını kazanmak için bu ameli yapmışsa amacına kavuşacaktır. Şayet kişi dünya malı kazanmak veya beğendiği bir kadınla evlenebilmek için hicret etmişse o da bu amacına ulaşır. Ancak bu durumda kişi, Allah’ın (c.c.) rızasından mahrum kalır. Çünkü ameller niyetlere göredir. Dolayısıyla kişinin bir işi yapma amacı, asıl niyeti ne ise ahirette kavuşacağı şey de odur. Bu sebeple bizler, Peygamberimizi (s.a.v.) örnek alalım. Yapacağımız işlerde, her şeyden önce Allah’ın (c.c.) rızasını gözetmeye önem verelim.

8. Etkinlik

“Kim ahiret kazancım istiyorsa onun kazancım çoğaltırız. Dünya kazancını isteyene de dünyalık veririz ama onun ahirette bir nasibi olmaz.” suresi, 20. ayet.

Bu ayetin vermek istediği mesajı da dikkate alarak Peygamberimizin (s.a.v.), konunun başındaki hadisinden ilke ve değerler çıkarıp arkadaşlarınızla paylaşınız.

  • Cevap: Bu ayet ve Peygamberimizin (s.a.v.) hadisi, ahiret kazancını arzulamanın ve ahlaki değerlere bağlı kalarak yaşamanın önemini vurgular. Ayet, ahiret için çalışanların mükafatlandırılacağını, dünya kazancı peşinde olanların ise ahirette bir nasibi olmayacağını belirtir. Bu, bize hem dünya hem de ahiret için dengeli bir şekilde çalışmanın ve ahlaki değerleri korumanın önemini hatırlatır.

5. Sınıf SDR Dikey Yayıncılık Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Sayfa 116 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
2
clap
1
sad
1
angry
0
happy
0
love
0
confused
0
unlike

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!