Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
5. Sınıf Peygamberimizin Hayatı SDR Dikey Yayınları

5. Sınıf Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Cevapları SDR Dikey Yayınları Sayfa 12

“5. Sınıf Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 12 SDR Dikey Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

5. Sınıf Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Cevapları SDR Dikey Yayınları Sayfa 12

Peygamberimizin (s.a.v.) doğduğu toplumda insanlar, hürler ve köleler olmak üzere başlıca iki sınıfa ayrılmıştı. Hürler her türlü hakka sahipken kölelerin hiçbir hak ve özgürlüğü yoktu. Onlar, bir eşya gibi alınıp satılabiliyordu. Bunun yanında toplumsal hayatta birçok olumsuzluk hâkimdi. Toplumda kadınlar hor görülüyor, kız çocuklarına kötü davranılıyordu. Hatta kız çocuklarını diri diri toprağa gömen kimseler bile vardı. Yüce Rabb’imiz (c.c.), insanların bu tutum ve davranışlarının ne kadar kötü olduğunu Kur’an-ı Kerim’de şöyle dile getirmektedir: “Onlardan birine kız müjdelendiği zaman öfkelenmiş olarak yüzü kapkara kesilir. Kendisine verilen müjdenin kötülüğünden dolayı kavminden gizlenir. Onu aşağılık duygusu içinde yanında mı tutsun, yoksa toprağa mı gömsün? Bakın, verdikleri hüküm ne kötüdür.”1

Hz. Muhammed’in (s.a.v.) doğduğu dönemde toplumda haksızlık ve adaletsizlik hâkimdi. Güçlüler zayıflan eziyor, kabileler arasında sık sık savaş çıkıyordu. Kabileler arasındaki kan davaları, anlaşmazlıklar ve düşmanlıklar uzun yıllardır devam ediyordu. Toplumda, insanların can ve mal güvenliği kalmamıştı. Mekke’ye gelen yabancı tüccarların malları zorla ellerinden alınıyordu. Bunun yanında toplumda içki içmek, falcılık yapmak ve kumar oynamak gibi kötü alışkanlıklar da yaygınlaşmıştı.

İslam’dan önce Arap Yarımadasında insanlar, Allah’ın (c.c.) varlığı ve birliğine dayanan tevhit inancından uzaklaşmışlar, putlara tapar hâle gelmişlerdi. Kutsal Kâbe’nin içini çok sayıda putla doldurmuşlardı. İnsanlar putlara tapıyor, dileklerini putlar aracılığıyla Allah’a (c.c.) ile- tebileceklerine inanıyorlardı. Bütün bu yanlış inanç ve uygulamalardan dolayı İslam’dan önceki döneme “Cahiliye Dönemi” denilmiştir.

Kavram Öğrenelim

Allah’a (c.c.) inanmakla birlikte başka varlıkları da ilah kabul edip zatında, sıfatlarında, fiillerinde, yaratma ve emretme gibi konularda onları Allah’a (c.c.) ortak koşmaya şirk denir. Böyle yapan ve putlara tapan kimseye de müşrik adı verilir.

Putperestliğin yanında Arap Yarımadasında Yahudilik, Hristiyanlık, Mecusilik (ateşe tapınma) gibi dinlere mensup olanlar da vardı.

Yahudiler, Hicaz Bölgesi’nin Medine, Hayber ve Fedek gibi şehirlerinde yaşıyorlardı. Hris- tiyanlar ise yoğun olarak Necran’da bulunuyorlardı. Bununla birlikte Mekke, Medine, Taif’te de Hristiyanlığa mensup olan kimseler vardı. Ayrıca o dönemde bazı Arap kabileleri de Hristiyanlı- ğı kabul etmişti. Mecusilik ise Hz. Muhammed’in (s.a.v.) doğduğu dönemde İran’da hâkim olan Sasani İmparatorluğu’nun resmî dini idi. Mecusilik, Araplar arasında pek fazla yayılmamasına rağmen Bahreyn, Yemen ve Umman’da oturan İranlIlar sayesinde Arap Yarımadası’na girmiştir. Bu dinlerin yanında özellikle Mekke ve çevresinde, Hz. İbrahim’in (a.s.) getirdiği dinî inancı

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

5. Sınıf SDR Dikey Yayıncılık Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Sayfa 12 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
love
1
unlike
1
angry
0
happy
0
clap
0
confused
0
sad

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!