Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
5. Sınıf Sosyal Bilgiler E Kare Yayınları

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları E Kare Yayınları Sayfa 75

“5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları Sayfa 75 E Kare Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları E Kare Yayınları Sayfa 75

Ülkemizde görülen iklim türleriyle ilgili aşağıdaki haritayı (Harita: 3.4) inceleyiniz. Açıklamaları okuyunuz. Yaşadığınız yerin hangi iklim türüne girdiğini söyleyiniz.

Akdeniz İklimi

Yazlar sıcak ve kurak, kışlar ılık ve yağışlıdır. Doğal bitki örtüsü, kızılçam ormanları ile kısa boylu çalı ve ağaçlardan oluşan makilerdir.

Karadeniz İklimi

Her mevsim yağışlıdır. Yazlar çok sıcak değildir. Kışlar ise ılık geçer. Yağış fazlalığından dolayı bitki örtüsü ormandır. Günlük sıcaklık farkı azdır.

Karasal İklim

Yazlar sıcak ve kurak, kışlar soğuk ve kar yağışlıdır. Uzun ve sert geçen kışlar hayatı olumsuz yönde etkiler. Bitki örtüsü kısa boylu otlardan oluşan bozkırdır. Gece ve gündüz sıcaklık farklılığı fazladır.

  • Cevap: Yaşadığım yer yazları kurak ve sıcak kışları ise ılık ve yağışlı geçtiğinden dolayı Akdeniz İklimi içinde yer almaktadır.

İklim şartlarından etkilenmeden hayatımızı yıl boyunca aynı şekilde sürdürebilir miyiz? Neden?

  • Cevap: Hayır çünkü mesela yıl içinde hava hep aynı kalmayacağından ötürü giydiklerimiz değişir. Bunun yanında yıl içinde yapacağımız faaliyetleri düşündüğümüzde uygun iklim koşulların aramamız bunu desteklemektedir.

Aşağıdaki görselleri ve açıklamaları inceleyiniz, iklimin insan faaliyetlerine etkisi hakkındaki görüşlerinizi belirtiniz.

Deniz turizmi, Ege ve Akdeniz kıyılarında sıcaklığa bağlı olarak gelişmiştir (Görsel: 3.20). Kış turizmi, kar yağışına bağlı olarak Uludağ (Bursa), Palandöken Dağı (Erzurum) gibi yerlerde gelişmiştir.

Özellikle ülkemizin doğusunda meydana gelen kar yağışı, faaliyetleri olumsuz etkiler (Görsel: 3.21).

Yağışların yetersiz olduğu yerlerde verimli toprakların sulanması için barajlardan ve sulama kanallarından faydalanılır. Daha çok karasal iklimin olduğu yerlerde baraj ve su kanallarına ihtiyaç duyulmaktadır (Görsel: 3.22).

Ülkemizin kuzeyinde ormanlık alanlar fazla olduğundan ev yapımında ahşap malzeme kullanılır. Güneydoğu Anadolu’da taş duvarlı, toprak damlı evler yaygındır. Akdeniz çevresinde taştan, karasal iklimin görüldüğü yerlerde kerpiçten evler yapılır (Görsel: 3.23).

  • Cevap: Ülkemizde farklı iklimler görülür. İç Bölgelerde daha çok Karasal İklim egemenken kıyılarda daha çok Akdeniz iklimi görülmektedir.

5. Sınıf E Kare Eğitim Yayıncılık Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 75 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
5
angry
2
clap
2
unlike
1
happy
0
love
0
confused
0
sad

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!