? 5. Sınıf Türkçe Kazanım ve Kavrama Testi 4 | Evvel Cevap
Ana Sayfa / E-Kurs / Dil ve Anlatım Kazanım Kavrama Testleri / 5. Sınıf Türkçe Kazanım ve Kavrama Testi 4 Soruları ve Cevapları Çöz
E Kurs Soruları ve Cevapları

5. Sınıf Türkçe Kazanım ve Kavrama Testi 4 Soruları ve Cevapları Çöz

5. Sınıf Türkçe Kazanım ve Kavrama Testi 4 Soruları ve Cevapları Çöz

1- Aşağıdaki deyimlerden hangisinin açıklaması yanlış verilmiştir?

A) İçini kemirmek: Bir üzüntü kendisini sürekli rahatsız etmek

B) Parasını sokağa atmak: Kâr getirmeyen bir işe, mala para yatırmak

C) Talihine küsmek: Başına gelenlerden ötürü talihini suçlu görmek

D) Ok yaydan çıkmak: Bir işi yapmaya hazır olmak

2- “Denize düşen yılana sarılır.” atasözü aşağıdaki durumlardan hangisini vurgular?

A) Çaresizlik    B) Çalışkanlık    C) Tutarsızlık    D) İsteksizlik

3- “Aklımın köşesinden geçmez ona kötülük yapmak.” cümlesindeki altı çizili deyimin anlamı aşağıdakilerden hangisidir?

A) Delice işler yapmak

B) Verdiği kararın yanlışlığını anlamak

C) Hiçbir zaman düşünmemek

D) Korkudan şaşkına dönmek

4- Aşağıdakilerden hangisi atasözü değildir?

A) Dağ başından duman eksik olmaz.

B) Damlaya damlaya göl olur.

C) Sen de daldan dala konma.

D) Davulun sesi uzaktan hoş gelir.

5- Aşağıdakilerden hangisi “Yalnız taş duvar olmaz.” atasözüyle aynı anlamdadır?

A) Birlikten kuvvet doğar.

B) Çürük tahta çivi tutmaz.

C) Damlaya damlaya göl olur.

D) İyilik eden iyilik bulur.

6- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde deyim açıklamasıyla verilmemiştir?

A) Her gün aynı sözleri söylemesi bizi bıktırdı, artık kabak tadı verdi.

B) Kazayı ucuz atlattı ama arabası hurdaya döndü.

C) Her yerde tanınıyordu, ülkede nam salmıştı.

D) Düşüncesinde inat ediyor, Nuh diyor peygamber demiyor.

7- Kaç zamandır bu kitabı okumak istiyordum.” Altı çizili sözün bu cümleye kattığı anlam aşağıdakilerin hangisinde yoktur?

A) Geçen yıl kendime bir bisiklet aldım.

B) Nicedir görmüyordum seni, özlemişim.

C) Ne zamandır İstanbul’a gitmek istiyor.

D) Biraz tatlı alalım, epeydir tatlı yemiyorum.

8- “Az kalsın otobüsü kaçıracaktım.” cümlesinde altı çizili söz yerine aşağıdakilerden hangisi getirilirse anlam değişmez?

A) Farkında olmadan    B) Neredeyse    C) Yavaş yavaş    D) Bugün

9- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “göz” sözcüğü deyim içinde kullanılmıştır?

A) Gözlüğünü çıkarınca masmavi gözlerini gördüm.

B) Okulumuzda göz taraması yaptılar.

C) Gözü az gördüğü için ameliyat oldu.

D) Ona yaptığım teklifle birden gözleri parladı.

10- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “pişmek” sözcüğü “bir işte olgunlaşmak, işi öğrenmek” anlamında kullanılmıştır?

A) Yemek çok pişince suyunu çekmiş.

B) Çocukken başladığı marangozlukta iyice pişti.

C) Çömlek ustasının yaptığı çömlekler fırında pişiyor.

D) Çok pişmiş eti ben pek sevmem.

11- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “bir şey yaptırmak için birini zorlamak” anlamında bir deyim kullanılmıştır?

A) Sabahtan beri bir şey yemedi, açlıktan karnı zil çalıyor.

B) Yarın sınav olacağını duyunca etekleri tutuştu.

C) İşi yetiştirmemiz için bizi sıkboğaz ediyordu.

D) Kenarda bekleyenler bana dik dik bakıyordu.

12- “Kızmak” sözcüğü aşağıdaki cümlelerin hangisinde deyim içinde kullanılmıştır?

A) Geç kaldığım için babam çok kızdı.

B) Yağ iyice kızdı, patatesleri atabilirsin.

C) Sıcaktan asfalt iyice kızmıştı.

D) Kafası kızdı, her şeyi bırakıp gitti.

Test 4  1. D    2. A    3. C    4. C    5. A    6.B    7. A    8. B    9. D    10. B    11. C    12. D



Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir