25 Mart Cumartesi 2017
Ana Sayfa / E-Kurs / Dil ve Anlatım Kazanım Kavrama Testleri / 5. Sınıf Türkçe Kazanım ve Kavrama Testi 5 Soruları ve Cevapları Çöz
E Kurs Soruları ve Cevapları

5. Sınıf Türkçe Kazanım ve Kavrama Testi 5 Soruları ve Cevapları Çöz


5. Sınıf Türkçe Kazanım ve Kavrama Testi 5 Soruları ve Cevapları Çöz

1- Aşağıdaki altı çizili deyimlerden hangisi anlamca diğerlerinden farklıdır?

A) Onu böyle görünce sinirlerim bozuldu.

B) Yaptıklarıyla insanın sinirine dokunuyordu.

C) Toplantıya geç kalmak sinirlerini gerdi.

D) Çocuğun tatlı gülüşü sinirlerini gevşetti.

2- Bir elin nesi var, iki elin sesi var. Aşağıdakilerden hangisi bu atasözüyle anlamca aynı doğrultudadır?

A) Dost ile ye, iç; alışveriş etme.

B) Lafla peynir gemisi yürümez.

C) Baş başa vermeyince taş yerinden kalkmaz.

D) Derdini söylemeyen derman bulamaz.

3- ‟Damar” sözcüğü aşağıdakilerin hangisinde deyim içinde kullanılmıştır?

A) Ağacın damarları yerin altında metrelerce uzayıp gitmişti.

B) Doktorlar damar tıkanıklığını önlemek için zeytinyağını öneriyorlar.

C) Yaşlı adamın ellerindeki damarlar belirgin bir şekilde görünüyordu.

D) Damarına basılınca başka bir insan oluyor, ne dediğini bilmiyordu.

4- Aşağıdaki atasözlerinden hangisi tutumlulukla ilgilidir?

A) Ayağını yorganına göre uzat.

B) Mal canın yongasıdır.

C) Tarlada izi olmayanın harmanda yüzü olmaz.

D) Can çıkar, huy çıkmaz.

5- Aşağıdaki atasözlerinden hangisi ‟bir işi yapmak istemeyip bazı sebepler ileri sürmek” anlamındadır?

A) Misafirin umduğu, ev sahibine iki öğün olur.

B) Köylü, misafir kabul etmeyiz, demez; konacak konak yoktur, der.

C) Şaşkın misafir, ev sahibini ağırlar.

D) Misafir umduğunu değil, bulduğunu yer.

6- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde deyim kullanılmamıştır?

A) Gece gündüz çalışır, yaptığım işin hakkını verirdim.

B) Bu yıl çok çalıştım ve takdir belgesi aldım.

C) Çocuklar eve gelmeyince içine kurt düştü.

D) Saati saatine uymuyor, onunla çalışamam.

7- ‟Yanan evi söndürmek için herkes – – – – oldu.” cümlesi aşağıdakilerden hangisiyle tamamlanırsa anlam bütünlüğü sağlanmış olur?

A) düşman       B) itfaiye       C) seferber            D) sus pus

8- Çocuk çok inatçıydı, kimseyi dinlemiyordu. Öğretmeni her şeyi güzelce anlattı. Öğretmeninin sabrından ve konuşmasından çok etkilenen çocuk isteneni yapmaya karar verdi.

Bu parçada anlatılan durum için kullanılabilecek en uygun atasözü aşağıdakilerden hangisidir?

A) Öfkeyle kalkan zararla oturur.

B) Tatlı dil yılanı deliğinden çıkarır.

C) Ne doğrarsan aşına, o çıkar kaşığına.

D) Dost, kara günde belli olur.

9- ▪ Yüreği cız etmek

▪ Parmağı ağzında kalmak

▪ Burnundan solumak

▪ Başı göğe ermek

Aşağıdakilerden hangisi bu deyimlerden herhangi birinin anlamı değildir?

A) Hayal kurmaktan vazgeçmek

B) Şaşakalmak, hayret etmek

C) Ansızın içi sızlamak

D) Çok öfkelenip sinirlenmiş olmak

10- Bilgili ve erdemli kişi çok konuşmaz, bilgiçlik taslamaz. Pek çok kültürde, çok ve gereksiz konuşan insanların durumu farklı şekillerde anlatılmıştır. Bizim kültürümüzde bu durumu anlatmak için ‟- – – -” atasözü kullanılır.

Bu parçada boş bırakılan yere aşağıdaki atasözlerinden hangisi getirilmelidir?

A) Boş teneke çok tıngırdar.

B) Boş gezmekten bedava çalışmak iyidir.

C) Sözü söyle alana, kulağında kalana.

D) Söz ağızdan çıkar.

Kendimi bildim bileli erkenden kalkar, kahvaltımı yaparım.

11- Bu cümledeki altı çizili sözün yerine aşağıdakilerden hangisi getirilirse cümlenin anlamında değişme olmaz?

A) Kendi başıma    B) Günün birinde  C) Oldum olası     D) İster istemez

12- Aşağıdaki atasözlerinden hangisi ‟İnsan, elden kaçırdığı küçük bir fırsatı gözünde büyütür.” anlamındadır?

A) Kalaylı bakır küflenmez.

B) Kanatsız kuş uçmaz.

C) Parası ucuz olanın kendisi kıymetli olur.

D) Kaçan balık büyük olur.

Test 5   1. D    2. C    3. D    4. A    5. B    6. B    7. C    8. B    9. A   10. A    11. C   12. D




Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir