26 Mart Pazar 2017
Ana Sayfa / E-Kurs / Dil ve Anlatım Kazanım Kavrama Testleri / 5. Sınıf Türkçe Kazanım ve Kavrama Testi 6 Soruları ve Cevapları Çöz
E Kurs Soruları ve Cevapları

5. Sınıf Türkçe Kazanım ve Kavrama Testi 6 Soruları ve Cevapları Çöz


5. Sınıf Türkçe Kazanım ve Kavrama Testi 6 Soruları ve Cevapları Çöz

1- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde karşılaştırma yapılmıştır?

A) Dün kardeşimle biraz sohbet ettik.

B) Annemin pişirdiği yemekleri severim.

C) Bugün hava düne göre daha güzel.

D) Arkadaşım, söylediklerimi duymadı bile.

2- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde sebep-sonuç ilişkisi yoktur?

A) Kar yağdığı için yola çıkamadık.

B) Yarınki maça çok iyi hazırlandık.

C) Hastalandığı için doktora gitti.

D) Uyuyakaldığından otobüsü kaçırdı.

3- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde nesnel bir anlatım vardır?

A) Kırlarda yürümek çok eğlencelidir.

B) Üzerinde güzel bir elbise vardı.

C) Sınıfımızdaki kızlar erkeklerden daha fazla.

D) Güneşli havalar insanı mutlu eder.

4- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde öznel bir anlatım vardır?

A) Üç yıldır Keçiören’de oturuyoruz.

B) Türkiye’de 81 il vardır.

C) Ballıca Mağarası, Tokat’ın güneyinde yer alır.

D) Kitap okumaktan herkes keyif alır.

5- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde abartı söz konusudur?

A) Dünya kadar işi tek başına yaptı.

B) Bir bebek gibi bakıma muhtaçtı.

C) Çocuğuna sarılıp sarılıp onu öpüyordu.

D) Daha fazla kalamam, gidiyorum.

6. 1.sokak

2.yavaş yavaş

3.sabahın ilk ışıklarıyla

4.başlamıştı

5.hareketlenmeye

Numaralanmış sözlerle anlamlı ve kurallı bir cümle oluşturulduğunda doğru sıralama nasıl olur?

A) 1 – 3 – 2 – 5 – 4

B) 2 – 3 – 1 – 5 – 4

C) 3 – 5 – 2 – 4 – 1

D) 4 – 1 – 5 – 3 – 2

7- ‟Ali, zil çalınca sınıftan koşarak çıktı.” cümlesinde aşağıdaki sorulardan hangisinin cevabı yoktur?

A) Nasıl    B) Kim    C) Nerede     D) Ne zaman

8- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde beğenme söz konusudur?

A) Otobüsten iner inmez beni karşısında görünce şaşırdı.

B) Beni merak edeceğini bildiğim için annemi aradım.

C) Öğretmenimiz bizi her gün sevgiyle karşılar.

D) Arkadaşımın yeni aldığı kalem çok güzeldi.

9- Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi önem belirten ifadelerden biri değildir?

A) Sağlığımıza özellikle kış mevsimine girerken dikkat etmeliyiz.

B) Baykuşlar göz kürelerini hareket ettiremezler ama boyunları çok esnektir.

C) Atmaca gibi bazı kuş türleri, bizden on kat daha iyi görürler.

D) Bölge halkının başlıca geçim kaynağı hayvancılıktır.

10- ▪ Duygusallık bildiren cümle

▪ Hayal ürünü cümle

▪ Karşılaştırma cümlesi

▪ Abartı bildiren cümle

Aşağıdakilerden hangisi, bu cümle çeşitlerinden herhangi birine örnek olamaz?

A) Küçük kız, sudan çıkabilmek için hemen ağaca tutundu.

B) Zavallı adam açlıktan ve susuzluktan yorgun düşmüştü.

C) Bir haftadır gece gündüz uyumadan sınava çalışıyor.

D) Sebze yemeklerini etli yemeklerden çok severim.

11- (1) Çocuklar karın yağışını izliyordu.

(2) Kar tanelerinin tek arzusu yavaş yavaş süzülmekti.

(3) Çocuklar, tanecikleri havada yakalamaya çalışıyorlardı.

(4) Kar taneleri bu duruma çok şaşırdı.

Bu parçada numaralanmış cümlelerin hangilerinde hayal ürünü bir durum söz konusudur?

A)1. ve 2.

B) 1. ve 3.

C) 2. ve 3.

D) 2. ve 4.

12- ‟Çaba harcanmadan akla gelen düşünceler çok değerlidir – – – – büyük bir titizlikle korunmalıdır.” cümlesinde boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilebilir?

A) çünkü    B) bu yüzden     C) ya da     D) fakat

Test 5  1. D    2. C    3. D    4. A    5. B    6. B    7. C   8. B    9. A    10. A    11. C    12. D




Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir