19 Ocak Perşembe 2017
Ana Sayfa / E-Kurs / Dil ve Anlatım Kazanım Kavrama Testleri / 5. Sınıf Türkçe Kazanım ve Kavrama Testi 7 Soruları ve Cevapları Çöz
E Kurs Soruları ve Cevapları

5. Sınıf Türkçe Kazanım ve Kavrama Testi 7 Soruları ve Cevapları Çöz

5. Sınıf Türkçe Kazanım ve Kavrama Testi 7 Soruları ve Cevapları Çöz

1- ▪ Ceviz, sağlık için çok faydalıdır; – – – – kalp hastalığını önler, zekâyı geliştirir, damarları korur.

▪ Okula giderken şemsiyeni almayı unutma – – – – bugün yağmur yağacakmış.

▪ Herkes insanlığı değiştirmeyi düşünür – – – – kimse kendini değiştirmeyi düşünmez.

Bu cümlelerde boş bırakılan yerlere aşağıdaki sözcüklerden uygun olanlar getirildiğinde hangi sözcük dışta kalır?

A) veya  B) ama    C) çünkü    D) örneğin

2-   1. güneşe 2. görmez 3. gölge 4. yüzünü 5. insan 6. çeviren

Numaralanmış sözcüklerle anlamlı ve kurallı bir cümle oluşturulduğunda doğru sıralama nasıl olur?

A) 1 – 4 – 6 – 3 – 2 – 5

B) 1 – 6 – 3 – 2 – 5 – 4

C) 4 – 1 – 6 – 5 – 3 – 2

D) 4 – 6 – 1 – 5 – 2 – 3

 

3- ‟Çok geçmeden sokağın köşesinde iki kişi belirdi.” cümlesinde altı çizili bölüm aşağıdaki sorulardan hangisinin cevabıdır?

A) Kim    B) Nasıl     C) Ne zaman    D) Nerede

4- Kuş yavrularının çoğu, yumurtadan çıktığında göremez, yürüyemez ve tüysüz olur. Bu yavrular tüyleri çıkıncaya, yeterli güce ulaşıncaya ve yuvadan ayrılabilecek duruma gelinceye kadar – – – – anne babalarına bağımlıdır.

Bu parçada boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

A) tamamen    B) bunun sonucunda    C) hatta   D) benzer olarak

5- (1) ‟Üç Silahşörler” adlı eser, Alexandre Dumas tarafından yazılmıştır. (2) Kitap, dünya klasikleri arasındadır. (3) En sevdiğim kahramanı Dartanyan’dır. (4) Diğer kahramanları Athos, Porthos ve Aramis’tir.

Bu parçada numaralanmış cümlelerin hangisinde kişisel görüş söz konusudur?

A) 1.    B) 2.    C) 3.   D) 4.

6- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde karşılaştırma yapılmıştır?

A) Sınava iyi hazırlandığından başarılı oldu.

B) Dergileri gazetelerden daha çok severim.

C) Çocuklar sevinçle öğretmenlerine sarıldılar.

D) Aykut varlıklı ve köklü bir ailenin çocuğuydu

7- Ayy, ne kadar güzel bir çanta!

Çabuk odana çık!

Aa, sen de mi geldin?

Bu cümlelerde aşağıdaki duygulardan hangisine yer verilmemiştir?

A) Bıkkınlık   B) Şaşırma    C) Beğenme     D) Kızgınlık

8- 1.Ödevlerimi genellikle okuldan gelir gelmez yaparım.

2.Sebze ve meyveleri çoğunlukla pazardan alır.

3.Herkes uzun yaşamak ister ama kimse yaşlanmak    istemez.

4.Öğretmenin önerdiği kitabı sadece Salih okumuştu.

 Numaralanmış cümlelerin hangisinde altı çizili sözcük özel durum bildiren bir ifadedir?

A) 1.    B) 2.    C) 3.  D) 4.

9- Osman Hamdi Bey’in yaptığı resimler – – –

Bu söz aşağıdakilerden hangisiyle tamamlanırsa nesnel anlatım söz konusu olmaz?

A) günümüze kadar ulaştı.

B) birbirinden etkileyiciydi.

C) İstanbul’da sergilendi.

D) öğrencilere gösterildi.

10- Bitmez tükenmez bir çalışma arzusu vardı, – – –

Bu cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilirse kişinin olumsuz bir özelliği belirtilmiş olur

A) herkes ondan çok memnundu.

B) herkesi kendine hayran bırakıyordu.

C) hiçbir şeye sabredemezdi.

D) hangi iş verilse hemen yapardı.

11- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde kişisel düşünce söz konusudur?

A) Türk bayrağı beyaz ve kırmızı renklerden oluşur.

B) Yeni evimizde bir oda kardeşimle bana ayrıldı.

C) Türkiye’nin en uzun nehri Kızılırmak’tır.

D) Şairin duygusallığından çok etkilenmiştim.

12- Günün birinde aslan, Biraz çıkayım derken ormandan,  Düşmüş bir tuzağa, Ağlar içinde kalmış; Kükremiş durmuş boşuna; Bereket fare usta yetişmiş imdadına;  Bu iş kükremekle değil, Kemirmekle olur, demiş.

Bu şiirle ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?

A)Duygusallık bildiren ifadeler kullanılmıştır

B) Hayal ürünü cümlelere yer verilmiştir.

C) Farklı düşünmeye yönlendiren ifadeler vardır.

D) Destekleyici ve açıklayıcı ifadelerden yararlanılmıştır

Test 7 1. A    2. C    3. D    4. A    5. C    6. B    7. A    8. D    9. B    10. C    11. D    12. B



Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir