23 Ocak Pazartesi 2017
Ana Sayfa / E-Kurs / Dil ve Anlatım Kazanım Kavrama Testleri / 6. Sınıf Türkçe Kazanım ve Kavrama Testi 2 Soruları ve Cevapları Çöz
E Kurs Soruları ve Cevapları

6. Sınıf Türkçe Kazanım ve Kavrama Testi 2 Soruları ve Cevapları Çöz

6. Sınıf Türkçe Kazanım ve Kavrama Testi 2 Soruları ve Cevapları Çöz

1- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “almak”sözcüğü “Bu küp on kilo bal alır.”cümlesindeki anlamıyla kullanılmıştır?

A) En az beş kişiyi alacak bir arabaya ihtiyacımız var.

B) Bu saatten sonra hastaneye ziyaretçi almıyorlar.

C) Bu gidişle biz, ömür boyu bir ev alamayız.

D) Okul başarısı düşünce çocuğunu futbol kulübünden aldı.

2- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “sıcak”sözcüğü mecaz anlamıyla kullanılmıştır?

A) Hastayken içtiğim sıcak çorba beni kendime getirdi.

B) Yeni binamızdaki komşularımız bizi sıcak karşıladı.

C) Bu sıcakta çalışırken soğuk şeyler içmek gerekiyor.

D) Güneş gören evimiz soba yanmışçasına sıcaktı.

3- “Örtmek”sözcüğü aşağıdakilerin hangisinde “Kötü bir durumu belli etmemek,gizlemek, saklamak”anlamında kullanılmıştır?

A) Büyüklük göstererek kardeşinin suçunu örttü.

B) Büyüyen sarmaşıklar evin duvarını örttü.

C) Genç müzisyen piyanonun kapağını örttü.

D) Kadın bebeğini yatağına yatırıp üstünü örttü.

4- • Yan yana asılmış tablolara hayranlıkla baktı.

Ağlayan çocuk annesinin eteğine asılmıştı.

Yağmur hızlanınca hemen küreklere asıldık.

Bu işe asılırsan eminim başarılı olursun.

“Asılmak” sözcüğü bu cümlelerde kaç farklı anlamda kullanılmıştır?

A) 1

B) 2

C) 3

D) 4

5.

1. Arızasız bir arkadaşlığımız varken birden neler yaşadık.

2. Çok özlediği kızını kucaklayıp öpücüklere boğdu

3. Bu olayı çözümlemek için derin araştırmalar yapmak gerekiyor.

4. Yağmur sonrası, köyün üzerine boz bir duman bulutu çöktü.

Yukarıdaki numaralanmış cümlelerin hangisinde altı çizili sözcük mecaz anlamda kullanılmamıştır?

A) 1.

B) 2.

C) 3. 

D) 4.

6. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcük terim anlamıyla kullanılmamıştır?

A) Kök, bitkinin toprakla bağlantısını sağlar.

B) Doğru parçasının üzerindeki birimler eşit aralıklıydı.

C) Bu olaya bakış açınızı derhâl değiştirmelisiniz.

D) Ünlü oyuncu bu filmde alacağı rolü çok beğenmiş.

7. “Acı”sözcüğü aşağıdakilerin hangisinde “Acı çorbayı içince ayağa kalktı.”

cümlesindeki anlamıyla kullanılmıştır?

A) Çektiğim acılar, okuyup bugünlere gelmemi sağladı.

B) Köpekten korkan çocuk acı bir çığlık attı.

C) Mide rahatsızlığı olmasına rağmen babam acıyı sever.

D) Vücudunun herhangi bir yerinde kırık çıkık acısı yoktu.

8- Gözlerim yollarda, yolum uzakta

Sen gül sularıyla yunmuş, kucakta

Ben yapayalnızım buz kesmiş sokakta

Bazen gurbette bazen sılada

Bu dizelerle ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

A) Terim anlamlı sözcük kullanılmıştır.

B) Mecaz anlamlı sözcük kullanılmıştır.

C) “Yakın” sözcüğünün zıt anlamlısı vardır.

D) Eş sesli sözcükler vardır.

9-

1. Bir bölüşme sonunda payına ayrılmak

2. Yer çekiminin etkisiyle boşlukta, yukarıdan aşağıya inmek

3. Değeri azalmak

Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “düşmek” sözcüğü numaralanmış anlamlarından birini karşılamamaktadır?

A) Havada uçan kuş, vurulmuş gibi birdenbire düştü.

B) Çocuğun ateşi, ilaç içince hemen düştü.

C) Mirastan, bana ormandaki eski ahşap ev düştü.

D) Dolar, son bir ayda tam 70 kuruş düştü.

10. “Durmak”sözcüğü aşağıdaki cümlelerin hangisinde “varlığını sürdürmek”anlamında kullanılmıştır?

A) Geceleyin durduğumuz yer çok ıssız ve karanlıktı.

B) Babamın doğum gününde aldığı saat durmuş.

C) Türklerin yüzlerce yıl önceki kitabeleri hâlâ duruyor.

D) Mersin’den aldığınız ev duruyor mu yoksa sattınız mı?

11.

 Nefes nefese kalan anneme, başını çevirmeden cevap verdi.

Defterin yapraklarını çevirdikçe geçmiş gözünde canlanıyordu.

Kendisine yollanan parayı hak etmediğini düşünerek çevirmiş.

Evin etrafını duvarla çevirince köpekler eve yaklaşamadı.

“Çevirmek” sözcüğü yukarıdaki cümlelerde kaç farklı anlamda kullanılmıştır?

A) 1

B) 2

C) 3

D) 4

 

12.

Mahkeme ayın on sekizine kaldı.

Arabada yalnız dört çocuk kaldı.

İş bulamadığı için düğün gelecek yaza kaldı.

Tam beş sene benimle beraber kaldı.

Yukarıda numaralanmış cümlelerin hangilerinde “kalmak”sözcüğü aynı anlamda kullanılmıştır?

A) 1 ve 2.

B) 1 ve 3.

C) 2 ve 4.

D) 3 ve 4.

Test 2  1. A   2. B   3. A   4. D   5. D   6. C   7. C   8. A   9. B   10. C   11. D   12. B


Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir