29 Mart Çarşamba 2017
Ana Sayfa / E-Kurs / Dil ve Anlatım Kazanım Kavrama Testleri / 6. Sınıf Türkçe Kazanım ve Kavrama Testi 3 Soruları ve Cevapları Çöz
E Kurs Soruları ve Cevapları

6. Sınıf Türkçe Kazanım ve Kavrama Testi 3 Soruları ve Cevapları Çöz


6. Sınıf Türkçe Kazanım ve Kavrama Testi 3 Soruları ve Cevapları Çöz

1. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ikilemeyi oluşturan sözcükler eş anlamlıdır?

A) Ortalıkta uzun süre ses seda yoktu.

B) İleri geri konuşmalarıyla herkesin dikkatini çekiyordu.

C) Bu evde iyi kötü demeden yıllardır yaşıyoruz.

D) Tamir işlerinden az çok ben de anlarım.

Vazife – Görev

Hayat – Yaşam

Yapay – Doğal

Gider – Masraf

2. Numaralanmış sözcük çiftlerinin hangisinde diğerlerinden farklı bir anlam ilişkisi vardır?

B) 2. C) 3. D) 4.

3. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “kuru” sözcüğü “ıslak” sözcüğünün karşıt anlamlısı olarak kullanılmıştır?

A) Kuru ekmekle karın doymaz, derdi annem.

B) Bilgisayarın tozunu kuru bir bezle sildi.

C) Kuru vaatlerle oyalayamazsınız bizi.

D) Yazarın romanında kuru bir anlatım vardı.

4. Aşağıdaki dizelerin hangisinde altı çizili sözcüğün eş seslisi (sesteş) yoktur?

A) Uyandım ki bakışların değişmiş

Yürümen bambaşka, şaşılacak iş

B) Gözlerini ufuklara dik

Durup durup adını an

C) İçimizde sonsuz çalkalanan deniz

Gülümseyen yüzü kederin bize

D) Acılar kardeşin, teselli kızın

Zengin parıltınla dolar gecemiz

5. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ikilemeyi oluşturan sözcükler eş anlamlıdır?

A) Aşağı yukarı on yıldır bu evde oturuyoruz.

B) Bu yolları gide gele bacaklarımda derman kalmadı.

C) Gece gündüz demeden çalışarak işi tamamladı.

D) Yarışmanın birincisi güçlü kuvvetli görünüyordu.

Dedemden yadigâr olan bu evi

Kışın fırtınası, yazın alevi

Daha ben doğmadan ihtiyarlatmış

6. Bu dizelerde ağır basan söz sanatı aşağıdakilerden hangisidir?

A) Benzetme

B) Konuşturma

C) Kişileştirme

D) Abartma

Al mendiller sallanarak her pencereden

Tren kalktı yavaş yavaş bir gelin gibi

Yeşil kırlar arasından geçip giderken

Ağaçların heyecanla çarptı kalbi

7. Bu dörtlükte altı çizili dizelerdeki söz sanatları aşağıdakilerin hangisinde sırasıyla verilmiştir?

A) Konuşturma – Benzetme

B) Benzetme – Abartma

C) Abartma – Kişileştirme

D) Benzetme – Kişileştirme

Sekizimiz odun çeker

Dokuzumuz ateş yakar

Kaz kaldırmış başını bakar

Kırk gün oldu kaynatırım kaynamaz

8. Bu dizelerde ağır basan söz sanatı aşağıdakilerden hangisidir?

A) Benzetme

B) Kişileştirme

C) Abartma

D) Konuşturma 

 

Açılan bir gülsün sen yaprak yaprak

Ben aşkımla bahar getirdim sana

Tozlu yollarından geçtiğim uzak

İklimden şarkılar getirdim sana

9. Bu dörtlüğün altı çizili dizesindeki söz sanatı aşağıdakilerden hangisidir?

A) Kişileştirme

B) Benzetme

C) Abartma

D) Konuşturma

Derinden derine ırmaklar ağlar

Uzaktan uzağa çoban çeşmesi

Ey suyun sesinden anlayan bağlar

Ne söyler şu dağa çoban çeşmesi

10. Bu dizelerde aşağıdaki varlıklardan hangisi kişileştirilmemiştir?

A) Irmaklar

B) Çoban çeşmesi

C) Bağlar

D) Su

Güğüm bir gün testiye, ‘‘Yola çıkalım.’’ dedi. Testi,

‘‘Korkarım ben.’’ diyerek evde kalmak istedi.

11. Bu parçada kullanılan söz sanatının göstergesi aşağıdakilerden hangisidir?

A) “Güğüm” ve “testi”nin konuşturulması

B) “Güğüm’’ün testiye benzetilmesi

C) “Testi”nin anlatımında aşırılığa gidilmesi

D) “Ev”e insan özelliği yüklenmesi

Test 3  1. A    2. C   3. B   4. A   5. D   6. C   7. D   8. C    9. B   10. D  A




Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir