? 6. Sınıf Türkçe Kazanım Testi 5 | Evvel Cevap
Ana Sayfa / E-Kurs / Dil ve Anlatım Kazanım Kavrama Testleri / 6. Sınıf Türkçe Kazanım ve Kavrama Testi 5 Soruları ve Cevapları Çöz
E Kurs Soruları ve Cevapları

6. Sınıf Türkçe Kazanım ve Kavrama Testi 5 Soruları ve Cevapları Çöz

6. Sınıf Türkçe Kazanım ve Kavrama Testi 5 Soruları ve Cevapları Çöz

1) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde topluluk adı yoktur?

A) Misafirlerimizi bahçe kapısına kadar uğurladık.

B) Bu kümenin elemanları sembollerden oluşuyor.

C) Bir tabur asker bayramda yürüyüş yaptı.

D) Sene başında bir düzine kalem aldım.

2) Aşağıdakilerin hangisinde özel isim vardır?

A) Bahar mevsiminde her yer rengârenk olur.

B) Yağmur bütün ödevlerini bitirip dışarı çıktı.

C) Pamuk toplamak için erkenden tarlaya gittiler.

D) Sevgi dolu bir yaşam için mücadele edin.

‟Nefret – Sıcak – Sürü – İnsanlar” isimlerinin türleri

3) aşağıdakilerin hangisinde doğru sıralanmıştır?

A) Somut – Soyut – Çoğul – Cins

B) Soyut – Somut – Topluluk – Çoğul

C) Soyut – Somut – Cins – Tekil

D) Somut – Soyut – Özel – Cins

Su insanı boğar, ateş yakarmış!

Her doğan günün bir dert olduğunu

İnsan bu yaşa gelince anlarmış.

4)Bu dizelerde aşağıdakilerden hangisi yoktur?

A) Cins isim

B) Somut isim

C) Özel isim

D) Tekil isim

5)Aşağıdaki atasözlerinin hangisinde farklı bir isim tamlaması vardır?

A) Borç yiğidin kamçısıdır.

B) İş, insanın aynasıdır.

C) Kedinin boynuna ciğer asılmaz.

D) Arpa unundan kadayıf olmaz.

6) Bu tabloda, numaralanmış isimlerin çeşitleri işaretlenmiştir. Buna göre kaç numaralı isimle ilgili işaretlemelerden birinde yanlışlık yapılmıştır?

A)1.  B) 2.   C) 3.   D) 4.

 

 

İsimler

1.Silgi 2.Ordu 3.Kokular 4.İstanbul

Özel isim √

Cins isim √ √ √

Tekil isim √ √

Çoğul isim √

Topluluk ismi √

Soyut isim √

Somut isim √ √ √

7) Bu tabloda numaralanmış tamlamalardan hangileriyle  ilgili işaretlemede yanlışlık yapılmıştır?

A) 1. ve

B) 2. ve 5.

C) 3. ve

D) 4. ve 6.

1. Bir küçük güvercin gibiyim şimdi.

Yayılır odalara bir serin huzur.

Gözüm de kulağım da hep sende olur.

Seni anlatıyorum yüz binlerce insana.

8)Numaralanmış dizelerin hangisinde hâl (durum) eki almış sözcük yoktur?

A) 1.   B) 2.    C) 3.   D) 4.

9)Aşağıdaki altı çizili sözcüklerin hangisinde bir nesnenin veya varlığın kime veya neye ait olduğunu gösteren bir ek kullanılmıştır?

A) Zamanı iyi değerlendirmek herkes için önemlidir.

B) Aylardır merak edilen müzeyi bugün ziyarete açacaklar.

C) Geceleyin denizi seyretmek insana ürperti veriyor.

D) Evi çok güzel olduğu için onu satmak istemiyor.

10) Aşağıdakilerin hangisinde ʽʽ-ler,-larʼʼ ekinin cümleye kattığı anlam yanlış verilmiştir?

A) Onu görünce dünyalar benim oluyor.  Abartma

B) Kaymakam Beyler geldi mi? Saygı

C) Sokaktaki ihtiyar, elli yaşlarındaydı. Yaklaşıklık

D) Metin amcamlar bugün bize gelecekmiş. Çokluk

1. Şimdi tarlalarda güneş vardır,

Karlar donmuştur otların uçlarında.

Artık akşamları dinlenemem,

Başım avuçlarında.

Cahit Külebi

11) Numaralanmış dizelerin hangisinde isim tamlaması vardır?

A)1.   B) 2.   C) 3.   D) 4.

12) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde zincirleme isim tamlaması vardır?

A) Bir anda kendimi suların içinde buldum.

B) Ortalık çamur deryasına dönmüştü.

C) Vişne ağacının altında biraz oturduk.

D) Dedemin keçileri ve tavukları vardı.

Test 5      1. A    2. B    3. B    4. C    5. D    6. C    7. A    8. A    9. D    10. D    11. B    12. C



Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir