21 Ocak Cumartesi 2017
Ana Sayfa / E-Kurs / Dil ve Anlatım Kazanım Kavrama Testleri / 6. Sınıf Türkçe Kazanım ve Kavrama Testi 7 Soruları ve Cevapları Çöz
E Kurs Soruları ve Cevapları

6. Sınıf Türkçe Kazanım ve Kavrama Testi 7 Soruları ve Cevapları Çöz

6. Sınıf Türkçe Kazanım ve Kavrama Testi 7 Soruları ve Cevapları Çöz

1) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, yay ayraç içinde verilen anlam ilişkisi yoktur?

A) Meyveler fabrika dumanlarından dolayı yeterince büyüyemiyor. (Neden-Sonuç)

B) Yılın muhabiri ödülünü alabilmek uğruna gece gündüz haber peşinde koştu. (Amaç-Sonuç)

C) Esir, suçsuz olduğuna inandığından padişahın karşısında dimdik duruyordu. (Neden-Sonuç)

D) Yeteneklerini ortaya koyamadığı için hayal kırıklığına uğramıştı. (Amaç-Sonuç)

 

Bu dergi sadece bayilerde satılıyor.

2) Bu cümleden aşağıdakilerden hangisi çıkarılabilir?

A) Bayilerin okuyucuya daha kolay ulaştığı

B) Derginin az sayıda basıldığı

C) Okuyucuların dergiyi çok beğenmediği

D) Derginin bayiler dışında satılmadığı

 

1. suyu

ateşi

ateşle

fakat

korkutabilirler mi

suyla

korkuturlar

3) Numaralanmış sözlerle anlamlı ve kurallı bir cümle oluşturulmak istenirse doğru sıralama nasıl olur?

A) 1 – 2 – 5 – 7 – 6 – 4 – 3

B) 1 – 3 – 7 – 4 – 2 – 5 – 6

C) 2 – 3 – 7 – 6 – 4 – 1 – 5

D) 2 – 6 – 7 – 4 – 1 – 3 – 5

 

Gençliğimde çok kitap okudum – – – – önemli olan okumak

değil, okuduklarını uygulamakmış.

4) Bu cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilemez?

A) çünkü

B) ancak

C) ama

D) fakat

 

ʽʽ – – – – anlamak – – – – anlamaktan iyidir.”

5) Bu cümlede boş bırakılan yerlere aşağıdakilerden hangisinde verilenler getirilmelidir?

A) Zor – çok

B) Kötü – doğru

C) Az – ters

D) Yanlış – güç

 

(1) Balık kartalı, Türkiyeʼde yalnızca göç sırasında

görülür. (2) Balıkla beslendiği için genellikle sulak alanlarda

yaşar. (3) Açık rengi sayesinde kolayca tanınır.

(4) Bu kartal türü, yılan kartalı ve kerkenez gibi havada

asılı kalabilir.

6) Bu parçada numaralanmış cümlelerden hangisinde karşılaştırma vardır?

B) 2. C) 3. D) 4.

 

 

(1) Simon, sabah uyandığında çocuklar hâlâ uyuyordu.

(2) Karısı biraz ödünç ekmek almak için komşuya

gitmişti. (3) Simon pencerenin kenarından sokağa

bakınca yolun kenarında oturan ihtiyar bir adam gördü.

(4) Yaşlı adamın üzerinde eskimiş bir gömlek ve rengi

soluk bir pantolon vardı.

7) Bu parçada numaralanmış cümlelerden hangisinde amaç-sonuç ilişkisi vardır?

A)1.   B) 2.   C) 3.    D) 4.

 

8) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde neden-sonuç ilişkisi vardır?

A) Kayısı, lifli bir meyve olduğundan bağırsakları korur.

B) 1989’dan önce burada ne köprü ne yol ne de ekili bir arazi vardı.

C) Tatil planı yaparken ayrıntılara dikkat etmek gerekiyor.

D) Türk mutfağında et yemeklerinin özel bir yeri vardır.

 

 9) Bu tabloda numaralanmış cümlelerden hangisinin

taşıdığı anlam yanlış verilmiştir?

A)1.   B) 2.   C) 3.   D) 4.

 

(1) Ülkemizdeki ceylan türlerinden biri de Hatay ceylanıdır.

(2) Hatay ceylanının boyu 10-115 cm, kilosu 17-

30 kg civarındadır ve 22-29 cm uzunluğunda boynuzları

vardır. (3) Zarif yapılı, ince bacaklı, çok güzel ve iri

gözlü bir hayvandır. (4) Karın kısımlarında kahverengi

ve beyaz renkler görülür.

10) Bu parçada numaralanmış cümlelerden hangisi kanıtlanabilirlik açısından diğerlerinden farklıdır?

A)1.    B) 2.   C) 3.    D) 4.

 

İnsanlar geçmişe hasret duyar, geleceğe güvenmez.

11) Bu cümle aşağıdaki yargıların hangisiyle çelişir?

A) İnsanlar geçmişteki yaşantılarını özlemekten kendilerini alamazlar.

B) Geçmiş hep özlenir, gelecek endişe uyandırır.

C) İnsanlar geçmişi unutmaya çalışır, geleceğe umutla bakar.

D) İnsan, geçmişe hasretle bakar, geleceğe güvenle bakamaz.

 

Eğer hayatta her şey yolunda olsaydı hayal kurmaya

gerek duymazdık.

12) Aşağıdakilerden hangisi bu cümleye anlamca en yakındır?

A) Yaşamdaki olumsuzluklar insanın hayal kurmasına neden olur.

B) Bugünün hayal kırıklıkları yarınla ilgili umutları yok eder.

C) Hayali olmayan insan, kanadı kırık kuşa benzer.

D) Hayalinin peşinden giden kimse için hayat anlamlıdır

6. Sınıf Türkçe Kazanım ve Kavrama Testi 7 Sorularının Cevapları

Test 7  1. D    2. D    3. D    4. A    5. C    6. D    7. B    8. A    9. B    10. C    11. C    12. A


Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir