? 6. Sınıf Türkçe Kazanım Testi 8 | Evvel Cevap
Ana Sayfa / E-Kurs / Dil ve Anlatım Kazanım Kavrama Testleri / 6. Sınıf Türkçe Kazanım ve Kavrama Testi 8 Soruları ve Cevapları Çöz
E Kurs Soruları ve Cevapları

6. Sınıf Türkçe Kazanım ve Kavrama Testi 8 Soruları ve Cevapları Çöz

6. Sınıf Türkçe Kazanım ve Kavrama Testi 8 Soruları ve Cevapları Çöz

1) Aşağıdakilerin hangisinde deyimin anlamı yanlış verilmiştir?

A) Basıp gitmek Birdenbire gitmek

B) Et tırnak olmak Zaman içindeanlaşamaz hâlegelmek

C) İzi silinmek Kendisi ya da etkisikaybolmak

D) Karşı koymak Direnmek, dayanmak,boyun eğmemek

2) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ‟burun” sözcüğü deyim içinde kullanılmamıştır?

A) Yurt dışına tatile gidince biraz burnu büyümüş.

B) Onun burnu havada, kimseyle selamlaşmıyor.

C) Geminin burnu lodos fırtınasında çok hasar görmüş.

D) Başkalarının yaptığı yemeklere burun büker, onları yemezdi.

1. Yazın gölge kovan, kışın karın ovar.

Kış kışlığını; kuş kuşluğunu gösterir.

Ağaca çıkan keçinin dala bakan oğlağı olur.

Ağustosta beyni kaynayanın kışın kazanı kaynar.

3) Numaralanmış atasözlerinden hangileri yakın anlamlıdır?

A) 1. ve 2.

B) 1. ve 4.

C) 2. ve 3.

D) 3. ve 4.

‟İşleyen demir ışıldar.”

4) atasözüyle aşağıdakilerden hangisi yakın anlamlıdır?

A) Akan su yosun tutmaz.

B) Ağır git ki yol alasın.

C) Baş kes, yaş kesme.

D) Gün doğmadan neler doğar.

Mevlana ve Yunus Emre, ünleri Anadolu sınırlarını

aşmış çok değerli şahsiyetlerdir. Böyle değerli şahsiyetlere

sahip bir toplum olarak onların kıymetini bilmeli,

edebiyatımıza kazandırdığı eserlere sahip çıkmalıyız.

5) Bu parçadaki altı çizili sözle anlatılmak istenen aşağıdakilerden hangisidir?

A) Farklı ülkelerde tanınıyor olmak

B) Eserleri farklı dillere çevrilmek

C) Farklı ülkeler fethetmek

D) Sınırsız bir hoşgörüye sahip olmak

6) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ‟ara” sözcüğü deyim içinde kullanılmamıştır?

A) İki dostun aralarının açılması, işlerinin bozulmasınasebep oldu.

B) Aralarını bulmak için ikisini de bu akşam yemeğe çağırdım.

C) Aralarında değerli sanatçıların da olduğu kişiler bir dernek kurmuşlar.

D) Şu işi aradan çıkarırsam hemen tatile gideceğim.

7) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde deyim, anlamına uygun kullanılmamıştır?

A) Yan masadakilerin konuşmalarına kulak misafiri olmuştu.

B) Annesini birden karşısında görünce dünyalar onun oldu.

C) Otobüse yetişemeyeceğim diye koşmuş, su içinde kalmıştı.

D) Sabaha kadar gözünü kırpmamıştı, uykusunu almıştı.

‟Gecenin bir yarısı apar topar hazırlanıp Afyonʼa gitti.”

8) cümlesinde altı çizili ikilemenin yerine aşağıdakilerden hangisi getirilirse cümlenin anlamı değişmez?

A) sakin sakin

B) telaş ve aceleyle

C) korku içinde

D) kimseye söylemeden

9) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ikileme yoktur?

A) Artık ıvır zıvır işlerle pek ilgilenmiyorum.

B) Deli dolu insanlardan zarar gelmezmiş.

C) Biz İzmirʼe aşağı yukarı üç yıl önce taşındı

D) Bugün herkes üzgün ve yorgun görünüyordu.

10) Aşağıdaki atasözlerinden hangisinin açıklaması yanlıştır?

A) Islanmışın yağmurdan korkusuolmaz. Daha önce bir zarara uğramış kimse,kendisine aynı zararıverecek kimseden korkmaz.

B) Laf torbaya girmez. Ağızdan çıkan söz artık gizli kalmaz.

C) Dağ başından duman eksik olmaz.İnsan sıkıntılı anlarındasinirlerine hâkimolamayabilir.

D) Ekmeden biçilmez. Emek vermeden beklenen sonuca erişilemez.

11) Aşağıdaki atasözlerinden hangisi sadece gerçek anlamlıdır?

A) Ateş düştüğü yeri yakar.

B) Dibi görünmeyen sudan geçme.

C) Ağaç yaşken eğilir.

D) Bugünün işini yarına bırakma.

Anadoluʼnun dağları üzerine neler söylenmedi, neler

yazılmadı. Anadolu, dağ dedi durdu; dağlara döktü derdini.

Ovasını, obasını çeviren sıra sıra dağları çilesinin

ortağı saydı.

12) Bu parçadaki altı çizili deyimle anlatılmak istenen aşağıdakilerden hangisidir?

A) Sıkıntılarını ayrıntılı olarak anlatmak

B) Acısını hatırlatıp üzülmesine yol açmak

C) Gereksiz yere, üzüntü veren bir işe girişmek

D) Hak ettiği kötü duruma düşmek

Test 8    1. B    2. C    3. B    4. A    5. A    6. C    7. D    8. B    9. D    10. C    11. D    12. A



Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir