Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
7. Sınıf Sosyal Bilgiler Ekoyay Yayıncılık

7. Sınıf Ekoyay Yayınları Milletin Sesi

7. Sınıf Ekoyay Yayınları Milletin Sesi

7. Sınıf Sosyal Bilgiler Öğrenci Çalışma Kitabı Ekoyay  Yayınları 1. Ünite İletişim ve İnsan İlişkileri Sayfa 17 Milletin Sesi 7. Etkinlik Soruları ve Cevapları

Milletin Sesi

Aşağıda Atatürk’ün konuşmalarından alınmış iki paragraf vardır. Paragrafları okuduktan sonra alttaki sorulan cevaplayınız.

“…Basın, milletin genel sesidir. Bir milleti aydınlatma ve uyarmada, bir millete gereksindiği fikrî gıdayı vermekte, özet olarak bir milletin mutluluk hedefi olan ortak doğrultuda yürümesini teminde basın, başlı başına bir kuvvet, bir okul, bir rehberdir.”

“Türkiye basını, milletin gerçek sesi ve iradesinin meydana geldiği yer olan cumhuriyetin etrafın­da çelikten bir kale vücuda getirecektir. Bu kale fikir kalesi, zihniyet kalesidir. Basın mensuplanndan bunu istemek cumhuriyetin hakkıdır.

Atatürk’ün yaşadığı dönemde hangi kitle iletişim araçları vardı?

  • Cevap Gazete, telgraf, Telefon, mektup.

Atatürk’ün konuşmalarında daha çok basının önemine değinmesinin nedeni nedir?

  • Cevap Çünkü Atatürk’te biliyordu ki bir ülkede basın gelişmemişse, bir ülkede basın özgür değilse halk da özgür değildir. Halk kandırılırsa ne yazık ki düşmanlar halkı daha kolay kandırabilmektedirler.

Atatürk, basın için neden “milletin genel sesi” ifadesini kullanmıştır?

  • Cevap Halk bütün sorunlarını, isteklerini, yaşadığı haksızlıkları çoğu zaman basın yoluyla dile getirmektedir. Oysa basın olmazsa halk da özgürce düşüncelerini dile getirme şansını kaybetmiş demektir. Bundan daha kötü bir durum olamaz. Bu yüzden basın halkın sesidir demiştir.

Millî Mücadele’nin kazanılmasında basının rolü nedir?

  • Cevap Basın halkı aydınlatmıştır. Özellikle İstanbul basını halkı kandırıp Anadolu’da düşmana karşı yürütülen mücadeleyi kötülerken Anadolu’da onurlu bir çok gazeteci o zor günlerde Milli Mücadeleye destek olmuş halka gerçekleri anlatmıştır. Bu yüzden hem moral olarak hem de halkın aydınlatılmasında basının rolü büyük olmuştur.

Atatürk’ün iletişime verdiği öneme ilişkin hangi kanıtlan gösterebilirsiniz?

  • Cevap İletişim anlamında şeffaflık istemiştir.
  • Haberleşmenin önemini vurgulamıştır.
  • İletişim için Türk Dil Kurumunu ve Tarih Kurumunu kurmuştur ki geçmiş nesillerle aramızdaki ilişkileri sağlamlaştırsın.
2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!