? 7. Sınıf Türkçe Kazanım Testi 1 | Evvel Cevap
Ana Sayfa / E-Kurs / Dil ve Anlatım Kazanım Kavrama Testleri / 7. Sınıf Türkçe Kazanım ve Kavrama Testi 1 Soruları ve Cevapları Çöz
E Kurs Soruları ve Cevapları

7. Sınıf Türkçe Kazanım ve Kavrama Testi 1 Soruları ve Cevapları Çöz

7. Sınıf Türkçe Kazanım ve Kavrama Testi 1 Soruları ve Cevapları Çöz

1. Öznenin etkisi olmadan onun iradesi dışında, kendiliğinden oluşan ve öznedeki değişimi gösteren fiiller oluş anlamı taşır.

Buna göre aşağıdaki cümlelerin hangisinde oluş fiili yoktur?

A) Uzun süre dolapta bekleyen ekmek küflenmişti.

B) Sonbaharın gelmesiyle bütün yapraklar sarardı.

C) Aklına gelen her soruyu mutlaka sorardı.

D) Ağaçtaki meyvelerin tamamı olgunlaştı.

2. Aşağıdakilerin hangisinde “iş (kılış), durum ve oluş” fiilleri sırasıyla verilmiştir?

A) Yırtmak, yatmak, kovmak

B) Görmek, bilmek, büyümek

C)Uyanmak, ağlamak, kızarmak

D) Kırmak, gülmek, yaşlanmak

3. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde iş (kılış) fiili kullanılmıştır?

A) Derste bütün soruları çözdüm.

B) Bahçede oynayan çocuklar yorulmuş.

C) Tatilde saçlarım çok uzadı.

D) Havanın ısınmasıyla buzlar eridi.

4. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yer alan fiilde zaman anlamı yoktur?

A) Bu konuları konuşmak için size uğrayacağım.

B) Türkçe yazılısına akşam birlikte çalışalım.

C) Her sabah kahvaltıdan önce spor yapar.

D) Söylediklerini dikkatlice dinledim.

5. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde fiil, haber kipi ile çekimlenmiştir?

A) Ödevini en kısa sürede tamamlamalısın.

B) Arkadaşlarına biraz sessiz olmalarını söyle.

C) Pikniğe ben de sizinle geleyim.

D) Yorgunluktan erkenden uyumuş.

6. “Bil-” fiilinin gereklilik kipi 2. tekil şahıs çekimi aşağıdakilerden hangisidir?

A) Bilsin

B) Bilmeliyiz

C) Bilmelisin

D) Bileyim

7. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde çekimli fiil kullanılmamıştır?

A) Karnesini aldıktan sonra tatil hazırlıklarına başladı.

B) Yeni aldığı ayakkabı çok pahalıymış.

C) Her gün erkenden yürüyüşe çıkarlar.

D) Yağmurlu günlerde dolaşmayı severim.

8. “Bu işe başlıyorum, akşama kadar bitireceğim.” cümlesindeki fiillerin zamanı aşağıdakilerin hangisinde sırasıyla verilmiştir?

A) Şimdiki zaman- gelecek zaman

B) Şimdiki zaman- geniş zaman

C) Geniş zaman- geçmiş zaman

D) Gelecek zaman- şimdiki zaman

9. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde iş ile anlatım aynı anda yapılmaktadır?

A) Her sabah evin önünde beni bekliyor.

B) Yatmadan önce mutlaka dişlerini fırçalıyor.

C) Kardeşim salonda televizyon izliyor.

D) Teyzem haftaya bize geliyor.

10. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde fiil kipinde anlam kayması yoktur?

A) Sabah uyanınca ilk olarak yatağımı topluyorum.

B) Yarın dokuzda kararlaştırdığımız yerde olurum.

C) Geceleri karanlıktan çok korkuyorum.

D) Sınavın sonuçları iki gün sonra açıklanacak.

11. Bu sıralar çok çalışıyorsun. Bu cümledeki fiilin “olumsuz, soru biçimi” aşağıdakilerden hangisidir?

A) çalışıyor musun

B) çalışmayacak mı

C) çalışmıyor musun

D) çalışmadın mı

12. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde şimdiki zaman kipi, gelecek zaman anlamında kullanılmıştır?

A) Yarın karneler dağıtılıyor.

B) Babam evde seni bekliyor.

C) Eşyalarını dikkatlice topluyor.

D)Durakta otobüsün gelmesini bekliyor.

Test 1       1. C    2. D    3. A    4. B    5. D    6. C    7. B    8. A    9. C    10. D    11. C    12. A



Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir