7. Sınıf Türkçe Kazanım ve Kavrama Testi 2 Soruları ve Cevapları Çöz

7. Sınıf Türkçe Kazanım ve Kavrama Testi 2 Soruları ve Cevapları Çöz

1. Nice güzellere bağlandım kaldım

2. Ne bir vefa gördüm ne fayda buldum

3. Her türlü isteğim topraktan aldım

4. Benim sadık yârim kara topraktır

1. Yukarıda numaralanmış dizelerin hangisinde çekimli fiil kullanılmamıştır?

A)  1.   B) 2.   C) 3.   D) 4.

2. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde oluş fiili kullanılmamıştır?

A) Elektrik kesilince dolaptaki bütün meyveler çürüdü.

B) Güneşte fazla kaldığından cildi bronzlaştı.

C) Sıkıntıdan kısa sürede saçları beyazladı.

D) Dikkatsizliğinden çantasını dereye düşürdü.

3.“Oturmak, taşımak, kurumak” fiillerinin anlam bakımından özellikleri aşağıdakilerin hangisinde doğru sıralanmıştır?

A) Oluş, durum, iş (kılış)

B) Durum, iş (kılış), oluş

C) İş (kılış), durum, oluş

D) Durum, oluş, iş (kılış)

4. Aşağıdaki atasözlerinin hangisinde dilek kipiyle çekimlenmiş bir fiil vardır?

A) Akılsız başın cezasını ayaklar çeker.

B) Erken kalkan yol alır.

C) Yılana yumuşak diye el sunma.

D) Çürük tahta çivi tutmaz.

5. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde eylemin tamamlandığı,bittiği anlatılmaktadır?

A) Maçın yorgunluğundan mışıl mışıl uyudum.

B) Bilgisayarın şarjı birkaç saat sonra bitecek.

C) Bayramın gelmesini dört gözle bekliyorum.

D) Her sene karne dağıtıldıktan sonra tören düzenlenir.

6. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde şimdiki zamankipi alan fiilde ünlü daralması olmamıştır?

A) Arabanın motoru ara sıra tekliyor.

B) Mutfak dolabı için duvarı matkapla deliyorum.

C) Elindekileri hiçbir zaman israf etmiyorsun.

D) Uykusu geldiğinden sürekli esniyordu.

7. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde fiil geniş zamanınolumsuzuyla çekimlenmiştir?

A) Bundan sonra sana soru sormam.

B) Gözlüğüm kırıldığından etrafı net göremiyorum.

C) Leylekler baharda kuzeydeki yuvalarına göç eder.

D) O, toplantıya sizinle gitmeyecek.

8. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde fiil istek kipiyleçekimlenmiştir?

A) Lütfen, her işe burnunu sokma!

B) Şu sınavı bir kazansam…

C) Bu akşam ben de sizinle geleyim.

D) Haklı olduğunu mutlaka söylemelisin.

9. Aşağıdakilerin hangisinde eylemin söylendiği anile yapıldığı an aynıdır?

A) Gereksiz sorularıyla bizi sürekli bunaltıyor.

B) Kardeşim her gün bu saatte uyanıyor.

C) Ablam mutfakta kek yapıyor.

D) Kışın bu dağlara çok kar yağıyor.

Taç yaptın başına dumanı, sisi

Sende yüceleşir vatan sevgisi

Rivayet, üstünde Nuh’un gemisi

Tam karşında Aras üzgün akıyor

10. Bu dizelerdeki fiillerin ortak özelliği aşağıdakilerdenhangisidir?

A) tekil kişi eki almaları

B) Haber kipiyle çekimlenmeleri

C) İş (kılış) fiili olmaları

D) Olumsuzluk eki almaları

11. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde fiil kipinde anlamkayması vardır?

A) İşin kalanını yarın bitiririz.

B) Sınav az önce tamamlandı.

C) Sınıf pürdikkat dersi dinliyor.

D) Her gün saat 5’te işten çıkarım.

12. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde durum fiili kullanılmıştır?

A) Zavallı çocuk utancından hemen kızardı.

B) Üniversite arkadaşlarını tek tek aradı.

C) Öğretmenimiz güzel bir hikâye anlattı.

D) İğne vurulunca hüngür hüngür ağladı.

7. Sınıf Türkçe Kazanım ve Kavrama Testi 2 Sorularının Cevapları

Test 2     1. D    2. D    3. B    4. C    5. A    6. B    7. A    8. C    9. C    10. B    11. A    12. D


BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ