26 Mart Pazar 2017
Ana Sayfa / E-Kurs / Dil ve Anlatım Kazanım Kavrama Testleri / 7. Sınıf Türkçe Kazanım ve Kavrama Testi 3 Soruları ve Cevapları Çöz
E Kurs Soruları ve Cevapları

7. Sınıf Türkçe Kazanım ve Kavrama Testi 3 Soruları ve Cevapları Çöz


7. Sınıf Türkçe Kazanım ve Kavrama Testi 3 Soruları ve Cevapları Çöz

1.“Kol” sözcüğü aşağıdaki cümlelerin hangisinde temel anlamıyla kullanılmamıştır?

A) Dikkatsizliği sonucu halı sahada kolunu kırdı.

B) Oğlum, kolumdan çekiştirip durma!

C) Güneşte fazla kalınca kolunda yaralar oluştu.

D) Buradan devam edince yol ileride iki kola ayrılacak.

1. Düz bir kumaştan kendisine etek dikmişti.

2. Yazar hikâyeyi düz bir anlatımla kaleme almış.

3.Düz bir tahta parçasına adını kazımıştı.

4.Öğretmen, defterimize düz bir çizgi çizmemizi istedi.

2.“Düz” sözcüğü numaralanmış cümlelerin hangisinde ‘‘yalın, sade, süssüz’’ anlamında kullanılmıştır?

A) 1. B) 2. C) 3. D) 4.

3.“Kuyruk” sözcüğü aşağıdaki cümlelerin hangisinde “sıra beklemek için art arda durarak oluşturulan dizi”anlamında kullanılmıştır?

A) Pide kuyruğunda beklemek bile ayrı bir zevkti.

B) Kendisi yetmezmiş gibi bir de kardeşini kuyruk yapıp getirmiş.

C) Uçak kalkmadan önce kuyruğunda bir arıza tespit edildi.

D) Kuyruğu kapıya sıkışan kedi acı içinde yardım bekledi.

4.Aşağıdaki cümlelerde altı çizili sözcüklerden hangisi terim anlamıyla kullanılmamıştır?

A) Öğretmenimiz tahtaya iki tane açı çizdi.

B) Kurallarına dikkat edilmeden yazılan bir kompozisyon eksik kalır.

C) Mızıkçılık yapanı oyunumuzdan mutlaka çıkarırdık.

D) Nota bilgisi olmadan bir müzik aleti çalmak çok zordur.

5.Aşağıdakilerin hangisinde “atmak” sözcüğünün cümlede kazandığı anlamla ayraç içinde verilen anlamı uyuşmamaktadır?

A) Olayla alakam olmamasına rağmen bütün suçu bana attılar. (Yapılmış kötü bir işi, birine yüklemek)

B) Ben, buluşacağımız yeri ve saati bildirmek için mesaj atarım. (Göndermek, yollamak)

C) Sahneye çıkan seyircileri güvenlik görevlileri zorla attı. (Kovmak, dışarıya çıkarmak)

D) Yapamadığı soruları attı ama tutturamadı. (Yalan veya abartılı söz söylemek)

6.“Yanmak” sözcüğü aşağıdaki cümlelerin hangisinde mecaz anlamda kullanılmıştır?

A) Yanan ağaçların yerine fidanlar dikildi.

B) Dikkatsizliğinden az daha bütün ev yanacaktı.

C) Verdiğim sözü tutamazsam işte o zaman yandım.

D) Sobadaki kömürler yanmayınca bir türlü ısınamadık.

7.Aşağıdaki cümlelerde altı çizili sözcüklerden hangisi terim anlamlı değildir?

A) Yere düşen sapsarı sonbahar yaprakları bile beni neşelendiriyor.

B) Rakip takım centilmenlik yaparak topu taca attı.

C) Köprü hareketini öğrenmek, güreşçilere esneklik kazandırıyor.

D) Suflör hastalanıp gelmeyince çalışmaları ertelemekzorunda kaldık.

1. Bize bir şeyler öğretmeye çalışıyor ama konu hakkındakibilgisi çok zayıf.

2.Zayıf bir orduyla yola çıktığı için başarılı olamadı.

3.Yaşadığı felaketler zayıf ruhunda derin yaralar açmıştı.

4.Uzun boylu, zayıf ve genç bir doktordu.

8.“Zayıf” sözcüğü numaralanmış cümlelerin hangisinde‘‘görevini yapacak yeterli gücü olmayan’’ anlamında kullanılmıştır?

A) 1.   B) 2.  C  3.  D) 4.

9.“Saymak” sözcüğü aşağıdaki cümlelerin hangisinde“hesaba katmak, dikkate almak” anlamında kullanılmıştır?

A) Terbiyeli bir çocuktu, büyüklerini hep sayardı.

B) Tahtaya kalktı ve bildiklerini tek tek saydı.

C) Daha önce ödediğimiz taksitleri saymamışlar.

D) Küçük kardeşi birden yüze kadar çok güzel saydı

10. Aşağıdaki cümlelerde altı çizili sözcüklerden hangisi mecaz anlamda kullanılmamıştır?

A) Kırılan dişini az daha yutuyordu.

B) Bu topraklardan bereket fışkırıyor.

C) Bu yolculuk size nereden esti?

D) Boş gözlerle etrafı bir süre seyrett

11. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcük yan anlamıyla kullanılmamıştır?

A) Galiba benim saatim on dakika ileri.

B) Bu nohutlar diri, daha tam pişmemiş.

C) Hastalanınca, yazdığı eser yarım kalmış.

D) Balıklar duru bir suyun içinde yüzüyor.

1. Yeni aldığı bıçakla etleri güzelce kesti.

2.Bu ilaç babamın baş ağrısını bir anda kesti.

3.Yemekten önce ekmeği dilim dilim kesti.

Kaza olunca trafik polisi yolu kesti.

12. Yukarıda numaralanmış cümlelerin hangilerinde “kesmek” sözcüğü aynı anlamda kullanılmıştır? 

A) 1. ve 2.

B) 1. ve 3.

C) 2. ve 3.

D) 2. ve 4.

7. Sınıf Türkçe Kazanım ve Kavrama Testi 3 Sorularının Cevapları

Test 3   1. D    2. B    3. A    4. C    5. D    6. C    7. A    8. B    9. C    10. A    11. D    12. B




Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir