28 Mart Salı 2017
Ana Sayfa / E-Kurs / Dil ve Anlatım Kazanım Kavrama Testleri / 7. Sınıf Türkçe Kazanım ve Kavrama Testi 4 Soruları ve Cevapları Çöz
E Kurs Soruları ve Cevapları

7. Sınıf Türkçe Kazanım ve Kavrama Testi 4 Soruları ve Cevapları Çöz


7.  Sınıf Türkçe Kazanım ve Kavrama Testi 4 Soruları ve Cevapları Çöz

Ona verdiğim görevi tam olarak yerine getirdi.

Kar taneleri kuşun yuvasını çepeçevre sarmıştı.

Benimle gelmek istiyorsan seri davranmalısın.

Bir çuval yem alıp ahıra bıraktı.

1) Yukarıdaki numaralanmış cümlelerin hangilerinde altı çizili sözcükler eş seslidir?

A) 1. ve

B) 1. ve 3.

C) 2. ve

D) 2. ve 4.

2) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yakın anlamlı sözcükler bir arada kullanılmıştır?

A) Yorgunken sıcak bir çay içmek insana kendisini iyi hissettirir.

B) İyi ve kötü günde birlikte olmaya söz verdiler.

C) Bu kadar çalışıyor, didiniyor ama başarılı olamıyor.

D) İnsanları beğenmiyor, en ufak kusurlarını bile yeriyordu.

Mardin’in dar sokaklarında dolaşırken kendinizi şehrin

güzelliğine kaptırırsınız.

“Geniş” sözcüğü aşağıdaki cümlelerin hangisinde

3) bu cümledeki “dar” sözcüğünün karşıtı olarak kullanılmıştır?

A) Geniş bir adamdı, ne deseniz alınmazdı.

B) Bu bölümün mezunları geniş bir iş alanına sahip olacak.

C) Öğle yemeği için geniş bir zamanımız olacak.

D) İnşaatlar başlamadan önce burada geniş bir sahamız vardı.

Bazı balıklar sığ, bazı balıklar da derin sularda yaşar.

4) Bu cümledeki altı çizili sözcükler arasındaki anlam ilişkisi aşağıdakilerden hangisidir?

A) Yakın anlamlılık

B) Eş seslilik

C) Eş anlamlılık

D) Zıt anlamlılık

5) Aşağıdaki sözcük çiftlerinden hangisi anlam ilişkisi bakımından farklıdır?

A) Genç – Yaşlı

B) Doktor – Hekim

C) Neden – Sebep

D) Sözcük – Kelime

Bu şartlar altında bu işi yapmak olanaksız görünüyor.

6) Bu cümledeki altı çizili sözcük yerine aşağıdakilerden hangisi getirilirse cümlenin anlamı tersine döner?

A) imkânsız

B) mümkün

C) gerekli

D) şart

7) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “yaşam” sözcüğünün eş anlamlısı kullanılmıştır?

A) Hatıraları engin bir denizi andırıyordu.

B) İnişli çıkışlı bir hayatı olmuştu.

C) Anılarında yaşayan bir hayaldi çocukluğu.

D) Düşüncelerimi kime açacağımı bilmiyorum.

“Susuz kalan papatyalar boyunlarını büküp yardım gelmesini

bekliyordu.”

8) cümlesinde kullanılan söz sanatı aşağıdakilerden hangisidir?

A) Benzetme

B) Abartma

C) Kişileştirme

D) Konuşturma

9) Aşağıdaki dizelerin hangisinde kişileştirme vardır?

A) Ömrümüz ayrılıklar toplamıdır

Yarım kalan bir şiir belki de

B) Çınarlar ki ağırbaşlı

Ve biraz bilgedirler

C) Yapraklarım yok artık, kuşlarım yok

Büsbütün viran oldu dağlarım

D) Sesini duymasam çölleşirdi dünya

Dağlar yarılır, ırmaklar kururdu

10) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde zıt anlamlı sözcükle birlikte kullanılmıştır?

A) Kimisi düşüncesini açıkladı, kimisi açıklamadı.

B) Kim masum, kim suçlu eninde sonunda ortaya çıkacaktır.

C) Akılsız insanların doğru işler yapmasını bekleyemeyiz.

D) Lamba birdenbire sönünce oda karanlık oldu.

Ezilmekten çekinme… Gerilmekten sakın!

İradenle olmalı bütün uzaklar yakın,

Dolu dizgin yaparken ülküne doğru akın,

Ateşe atılmalı, denize dalmalısın.

11) Bu dizelerdeki sözcüklerle ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

A) Eş sesli sözcükler kullanılmıştır.

B) Zıt anlamlı sözcükler vardır.

C) Gerçek anlamda kullanılmış sözcüklere yer verilmiştir.

D) Terim anlamlı sözcük vardır.

Gece, yavaşça siyah mantosunu sürükler

Vapurlar, şimdi suya bırakılmış kütükler

Ufuk, banyo edilen bir fotoğraf camıdır

12) Bu dörtlükte kullanılan söz sanatları aşağıdakilerden hangisinde verilmiştir?

A) Kişileştirme – Benzetme

B) Benzetme – Abartma

C) Konuşturma – Abartma

D) Kişileştirme – Konuşturma

7.  Sınıf Türkçe Kazanım ve Kavrama Testi 4 Sorularının Cevapları

Test 4      1. C    2. C    3. D    4. D    5. A    6. B    7. B    8. C    9. B    10. B    11. D    12. A




Tek Yorum

  1. ismimi ne yapıcaksın

    Bazıları Yanlış gibi Ama !

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir