Ana Sayfa / E-Kurs / Dil ve Anlatım Kazanım Kavrama Testleri / 7. Sınıf Türkçe Kazanım ve Kavrama Testi 8 Soruları ve Cevapları Çöz
E Kurs Soruları ve Cevapları

7. Sınıf Türkçe Kazanım ve Kavrama Testi 8 Soruları ve Cevapları Çöz


7. Sınıf Türkçe Kazanım ve Kavrama Testi 8 Soruları ve Cevapları Çöz

1. Şehirleri insanlar kurar, geliştirir. Şehirler de bağrında yaşattığı insanlara kendi ruhundan bir şeyler katar. Hangimiz, hayatımızda ve karakterimizin oluşmasında yaşadığımız şehrin etkisinin olmadığını iddia edebiliriz ki?

Bu parçadan aşağıdakilerden hangisi çıkarılamaz?

A) Şehirler, insanların yaşamını etkiler.

B) Şehirler, içinde yaşayan insan sayısı arttıkça gelişir.

C) Yaşadığı şehir, insanın karakterini etkiler.

D) İnsanlar, şehirlerin gelişmesine yardımcı olur.

2. Yaşam standartlarımız bundan 15-20 yıl öncesine göre çok daha iyi durumda olmasına ve birçok imkâna çok daha hızlı kavuşabilmemize rağmen okuma alışkanlığı konusunda ilerleme kaydedemedik. İnsanlarımıza okuma alışkanlığı kazandıramadık. Şehirleşme arttı, yaşam standartları gelişti ama okuma alışkanlığı konusunda yerimizde saydık. Sanırım bunda teknolojinin gelişmesi ve buna bağlı olarak İnternetʾin bu derece yaygınlaşması da etkili oldu.

(2 ve 3. soruları bu parçaya göre cevaplayınız.)  Bu parçadan aşağıdakilerden hangisi çıkarılamaz?

A) Yaşam şartlarımızın eskiye oranla daha iyi durumda olduğu

B) Okuma alışkanlığı kazanma konusunda istenen değişimin yaşanmadığı

C) İnternet’in yaygınlaşmasıyla hayatımızın kolaylaştığı

D) Teknolojik gelişmelerin okuma alışkanlığının kazanılmasını engellediği

3. Bu parçaya getirilebilecek en uygun başlık aşağıdakilerden hangisidir?

A) Okuma Alışkanlığı

B) Ülkemizdeki Okuma-Yazma Oranı

C) Teknolojik Gelişmeler

D) İnternet Kullanımı

4. Tozunla, toprağınla, yoksul kağnılarınla

Yılın altı ayında yağıp duran karınla

Ve soğuk sularınla, serin rüzgârlarınla

Gözümde tütüyorsun can şehir.

Yavuz Bülent Bâkiler

Bu dörtlüğün ana duygusu aşağıdakilerden hangisidir?

A) Umut

B) Sevgi

C) Yaşama sevinci

D) Özlem

5. Çevremizde aslında bir şey bilmeyip her şeyi bildiğini sanan çok sayıda insan var. Bu tür insanlar birkaç kitap okuduktan sonra kendilerini bir konunun uzmanı sanmaya başlayıveriyorlar. Biraz bilgi edinince nedense bir kendini beğenmişlik sarıyor ruhlarını. Ama farkında olmadıkları bir şey varː Ne kadar bilirlerse bilsinler, bildikleri bilmediklerinin yanında okyanusta damla bile değildir.

Bu parçada vurgulanmak istenen düşünce aşağıdakilerden hangisidir?

A) Bilgili insanlar genellikle kendini beğenmiş olurlar.

B) Her şeyi bildiğini sanan insanlar, hiçbir şey bilmediklerinin farkına varamazlar.

C) İnsanın okuduğu kitapların sayısı, bilgi seviyesini gösterir.

D) Olgun insan, bildiğini her yerde söylemeyen insandır.

6. Yaşananların günü gününe yazıldığı türe günlük denir. Günlük, bir bakıma kişinin kendi kendisiyle sohbet etmesidir. Okuyucu için yazılmaz. Bu sebeple günlük yazarı, okuyucuya kendini anlatma kaygısı taşımaz. Duygu ve düşüncelerini içtenlikle ifade eder. Ünlü şair ve yazarlarımızdan birçoğunun günlükleri bulunmaktadır.

Bu parçadan günlükle ilgili aşağıdakilerden hangisine ulaşılamaz?

A) Samimi bir üslup kullanılır.

B) Sohbet havası içinde yazılır.

C) Sadece iyi yazarlar tarafından yazılır.

D) Okuyucuya ulaşmak amacıyla oluşturulmaz.

7. Gelişen teknolojiyle birlikte unutulan alışkanlıklardan biri de mektup yazmaktır. Artık insanlar birbirlerine mektup göndermek yerine mesaj ya da elektronik posta göndermeyi tercih ediyorlar. Mektuptaki samimiyeti ne derece taşıyabilir ki o elektronik yazılar?

Bu parçada aşağıdakilerin hangisinden söz edilmemiştir?

A) İnsanların mesajlaşma yoluyla daha hızlı iletişim kurduğundan

B) Gelişen teknolojiyle birlikte mektup yazma alışkanlığının unutulmaya başlandığından

C) İnsanların mektup yerine elektronik postayı ya da mesajı tercih ettiğinden

D) Elektronik postalarda mektuptaki içtenliğin bulunmadığından

8. Eğitim, yaşam boyunca devam eden bir süreçtir. Temeli, ailede atılır. Çocuğun ilk öğretmeni annesidir. Çocuk, öğrenmesi gereken şeylerin büyük çoğunluğunu annesini gözlemleyerek öğrenir. Anne, bir bakıma çocuğu için aynadır. Bu yüzden annenin çocuğa vereceği eğitim önemlidir.

Bu parçanın konusu aşağıdakilerden hangisidir?

A) İnsan hayatında eğitimin aşamaları

B) Annelik eğitimi

C) Çocuk eğitiminde annenin rolü

D) Çocuk eğitiminin önemi

9. Uzmanlara göre yaşamımızın pek çok alanında bir işi yapmaktan kaçınmamızın ya da işi yapmayı ertelememizin nedeni, hissettiğimiz korku ve endişelerdir. İşi daha en başından ‟çok zor” olarak tanımlamamız, sonunda başarısız olmaktan, eleştirilmekten korkmamız gibi nedenler bizi erteleme davranışına iter. Aslında işlerimizi erteleyerek yeteneklerimizin sorgulanmasından kaçmaya çalışırız. ‟Neyse sonra başlarım.”, ‟Henüz vakit var.” gibi cümleler, erteleyen insanların en sık kullandığı cümlelerdir.

Bu parçaya göre aşağıdakilerden hangisi insanların erteleme davranışının sebeplerinden biri değildir?

A) Çalışmaktan ve yoğunluktan korkulması

B) Yeteneklerin başkaları tarafından sınanmasının istenmemesi

C) Yapılacak işin çok zor olarak görülmesi

D) İnsanın korku ve endişelerden kurtulamaması

10. İnsanın mutsuz olmasının nedeni elinde olanla yetinmeyi bilmemesidir. İnsan, hep daha fazlasını ister, ona ulaşmak için çabalar. En son çıkan telefonu ister, son model arabası olsun ister, en iyi evde oturmak ister. İster de ister. Elde edemeyince de mutsuz olur.

Bu parçada vurgulanmak istenen düşünce aşağıdakilerden hangisidir?

A) İnsan elindekiyle yetinirse büyük başarılara imza atamaz.

B) İnsanlar isteklerine ulaşmak için çalışmalıdır.

C) İnsanların bütün isteklerinin karşılanması zordur.

D) İnsan elindekiyle yetinmeyi bilmediği için mutsuz olur.

11. Saklambaç oyunu en az dört kişiyle oynanan bir oyundur. Zevkli bir oyun olmasına rağmen günümüzde fazla oynanmamaktadır. Ebe olan kişi, duvara ya da bir ağaca döner ve etrafına bakmadan saymaya başlar. Diğer oyuncular saklanırlar ve ebenin kendilerini bulmasını beklerler. Oyun ne kadar çok kişiyle oynanırsa o kadar eğlenceli olur.

Bu parçada saklambaç oyunuyla ilgili aşağıdakilerden hangisine değinilmemiştir?

A) Kaç kişiyle oynandığına

B) Günümüzde fazla bilinmediğine

C) Ebenin ne yaptığına

D) Daha eğlenceli olması için ne yapılması gerektiğine

12. Güneşin başka doğar ayın bir başka,

Şehrin başka güzel, köyün bambaşka,

Ay yıldızlı bayrak getirir aşka,

Dünyada bulunmaz eşin Türkiyeʼm!

Yılmaz Çelik

Bu şiirin ana duygusu aşağıdakilerden hangisidir?

A) Memleket özlemi

B) Sıla hasreti

C) Yaşama sevinci

D) Yurt sevgisi

7. Sınıf Türkçe Kazanım ve Kavrama Testi 8 Sorularının Cevapları 

Test 8     1. B    2. C    3. A    4. D    5. B    6. C    7. A    8. C    9. A    10. D    11. B    12. D




Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir