8. Sınıf Dikey Yayınları Türkçe Kitabı Ağaç Sevgisi Cevapları

8. Sınıf Dikey Yayınları Türkçe Kitabı Ağaç Sevgisi Cevapları

8. Sınıf Türkçe Öğrenci Çalışma Kitabı Dikey Yayınları 1. Tema Sevgi Sayfa 18, 19, 20, 21, 22 Ağaç Sevgisi Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları  

AĞAÇ SEVGİSİ

1. ETKİNLİK 

a) Okuduğunuz metinde geçen aşağıdaki kelimelerin anlamlarını metnin bağlamından hareketle tah­min ediniz. Daha sonra kelimelerin anlamlarını sözlükten bularak yazınız.

  • Cevap:

8-sinif-dikey-yayinlari-turkce-kitabi-agac-sevgisi-1-etkinlik-cevaplar

b) Kelimelerin sözlük anlamlarıyla tahminlerinizi karşılaştırdıktan sonra bu kelimeleri birer cümlede kullanınız.

  • Cevap:

8-sinif-dikey-yayinlari-turkce-kitabi-agac-sevgisi-1-etkinlik


2. ETKİNLİK 

Metnin anlaşılmasını kolaylaştıran beş kelime seçerek aşağıdaki renkli kutucuklara yazınız.

  • Cevap:

8-sinif-dikey-yayinlari-turkce-kitabi-agac-sevgisi-2-etkinlik-cevaplar


3. ETKİNLİK

Metinden “Ağaç Sevgisi” başlığını destekleyen ifadelere örnekler veriniz. Metne uygun yeni bir başlık bulunuz. 

  • Cevap:

8-sinif-dikey-yayinlari-turkce-kitabi-agac-sevgisi-3-etkinlik-cevaplar


4. ETKİNLİK 

a. Okuduğunuz metnin konusunu, ana fikrini, yardımcı fikirlerini belirleyerek aşağıdaki ilgili alanlara yazınız.

Ağaç Sevgisi metninin ana fikri: Ağacı Türkler için ve Türk yaşantısındaki önemi.

Ağaç Sevgisi metninin yardımcı fikirleri: Türk insanının ağaca verdiği önemi şairlerin yazmış olduğu şiirlerden anlamak mümkündür.

b. Okuduğunuz metni özetleyiniz.

  • Cevap:

8-sinif-dikey-yayinlari-turkce-kitabi-agac-sevgisi-4-etkinlik-cevaplar


5. ETKİNLİK 

Aşağıda verilen cevaplara yönelik sorular hazırlayınız.

Soru: Türk insanı ne zaman ağaç diker?

Cevap: Çocuk doğduğunda, düğünler yapıldığında, bir yolculuk esnasında ağaç dikilir.

*******************

Soru: Türklerin ağaca verdiği önemi nasıl anlarız?

Cevap: Orhun Yazıtları’nda bile ağaçla karşılaşırız.


6. ETKİNLİK 

Aşağıdaki görselleri inceleyiniz. Bu görseller hakkındaki düşüncelerinizi boş bırakılan yere yazınız.

8-sinif-dikey-yayinlari-turkce-kitabi-agac-sevgisi-6-etkinlik-cevaplar

  • Cevap: 1. görseli incelediğimde ağaçları ve çiçekleri görüyorum. 1. resim bana mutluluk veriyor. 2. resmi incelediğimde ise kurak bir yer bir çöl görüyorum. 2. resim bence yalnızlık hissini uyandırıyor.

7. ETKİNLİK 

a. Aşağıdaki kelimelerin eş anlamlılarını bularak birer cümlede kullanınız.

Memleket kelimesinin eş anlamlısı “yurt” kelimesidir.

  • Cümlem: Her insan yurdunu korumalıdır.

Ömür kelimesinin eş anlamlısı “yaşam” kelimesidir.

  • Cümlem: Yaşam bize sunulmuş bir armağandır.

Tabiat kelimesinin eş anlamlısı “doğa” kelimesidir.

  • Cümlem: Doğayı korumak için elimizden gelen her şeyi yapmalıyız.

Anı kelimesinin eş anlamlısı “hatıra” kelimesidir.

  • Cümlem: Hatıraları bir deftere yazmış.

Düşünce kelimesinin eş anlamlısı “fikir” kelimesidir.

  • Cümlem: Fikirlerimiz uyuşmuyordu ama yine de onu seviyordum.

Kanun kelimesinin eş anlamlısı “yasa” kelimesidir.

  • Cümlem: Yasalarımızın adaleti herkese aynıdır.

Önem kelimesinin eş anlamlısı “ehemmiyet” kelimesidir.

  • Cümlem: Bu konunun ehemmiyetini anlayabildiniz mi?

b. Aşağıda verilen kelimelerin zıt anlamlılarını metinden bularak karşılarına yazınız.

Yeni kelimesinin zıt anlamlısı “eski” kelimesidir.

Bırakmak kelimesinin zıt anlamlısı “almak” kelimesidir.

Boş kelimesinin zıt anlamlısı “dolu” kelimesidir.


8. ETKİNLİK 

Aşağıda verilen ölçütlere göre kendi konuşmanızı dil ve anlatım yönünden değerlendiriniz.

  • Türkçenin kurallarına uygun cümleler kurdum. EVET
  • Tekrara düşmeden konuştum. EVET
  • Konuşmama uygun ifadelerle başladım. EVET
  • Konuşmamı uygun ifadelerle bitirdim. KISMEN
  • Kelimeleri doğru telaffuz ettim. EVET

9. ETKİNLİK 

Aşağıda bir bölümü verilen metni tamamlayınız.

  • Cevap:

8-sinif-dikey-yayinlari-turkce-kitabi-agac-sevgisi-9-etkinlik-cevaplar


10. ETKİNLİK 

a) 9. etkinlikte verilen metinde kullanılan düşünceyi geliştirme yollarını işaretleyiniz.

  • Cevap:

8-sinif-dikey-yayinlari-turkce-kitabi-agac-sevgisi-10-etkinlik-cevaplar

b) Metni tamamladığınız bölümde hangi düşünceyi geliştirme yollarından faydalandınız? Aşağıya yazınız.

  • Cevap: Metni tamamlarken düşünceyi geliştirme yollarından “ÖRNEKLEME” yi kullandım.

11. ETKİNLİK 

Aşağıdaki cümleleri, boş bırakılan yerlere-mek,-mak/-me,-ma/-iş,-ış,-uş,-üş” eklerinden uygun olanı getirerek tamamlayınız.

8-sinif-dikey-yayinlari-turkce-kitabi-agac-sevgisi-11-etkinlik-cevaplar


12. ETKİNLİK 

a) Aşağıda verilen örneklerden hareketle başlıklara uygun olarak cümleler yazınız.

b) Verilen cümlelerdeki altı çizili eklerin isim- fiil mi, olumsuzluk eki mi olduğunu karşılarına yazınız.

8-sinif-dikey-yayinlari-turkce-kitabi-agac-sevgisi-12-etkinlik-cevaplar


BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 2 YORUM
  1. ahmet dedi ki:

    saolun galp <3

  2. bok dedi ki:

    verynays

BİR YORUM YAZ