8. Sınıf Dikey Yayınları Türkçe Kitabı Çocukluğum Metni Cevapları

8. Sınıf Dikey Yayınları Türkçe Kitabı Çocukluğum Metni Cevapları

8. Sınıf Türkçe Öğrenci Çalışma Kitabı Dikey Yayınları 6. Tema Zaman ve Mekan Sayfa 150, 151, 152, 153, 154 Çocukluğum Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları

ÇOCUKLUĞUM

1. ETKİNLİK

a. Aşağıdaki kelime ve kelime gruplarının anlamlarını metnin bağlamından hareketle tahmin ediniz. Daha sonra tahminlerinizin doğruluğunu sözlükten kontrol ediniz.

  • yaya yapıldak:
  • Tahminim: yürüyerek
  • Sözlük anlamı: çıplak ayaklarla

*************

  • sofa:
  • Tahminim: Giriş
  • Sözlük anlamı: Giriş

*************

  • ark:
  • Tahminim: eski zaman
  • Sözlük anlamı: su kanalı

*************

  • ekin:
  • Tahminim: Bir ay ismi
  • Sözlük anlamı: tarlalara ekilen ürün

b. “Başının çaresine bakmak”, “adı gibi bilmek” deyimlerinin anlamını metnin bağlamından hareketle tahmin ediniz. Tahmininizi kontrol ettikten sonra deyimleri cümlede kullanınız.

  • başının çaresine bakmak
  • Tahminim: Kendi işini halletmek
  • Sözlük anlamı: Kendi sorunlarını kendi çözmek
  • Cümle: O olay karşısında başımın çaresine bakmalıyım.

*************

  • adı gibi bilmek:
  • Tahminim: iyi bilmek
  • Sözlük anlamı: Kendi ismi gibi bilmek.
  • Cümle: Onun bana geleceğini adım gibi biliyordum.

2. ETKİNLİK 

Okuduğunuz şiirle ilgili verilen aşağıdaki soruları cevaplayınız. Şair bu şiirde hayatının hangi bölümünü anlatmaktadır?

Şair çocukluk dönemini nerede geçirmiştir?

  • Cevap: Nevşehir Avanos’ta.

Şairin çocukluk yıllarından aklında kalanlar nelerdir?

  • Cevap: Eski zamanlar. Karpuz taşıyan arabalar. Bahçedeki zerdali ağacı, halı dokunan tezgahlar, üzüm bağları, ekin tarlaları.

Sizce şair çocukluğunu hangi duygularla hatırlamaktadır?

  • Cevap: Geçmişe özlem, o günlerin bıraktığı güzel duygular.

3. ETKİNLİK 

Bu şiiri siz yazacak olsanız kendi çocukluğunuza dair neleri anlatırsınız? Aşağıya yazınız.

  • Cevap: Çocukluğumda yaşadığım yerleri, bahçeleri, tarlalarda boş arsalarda top oynadığımız, misket yuvarladığımız, bahçelerden erik elma kopardığımız anları, ailemi yaşadığım yerin güzelliklerini anlatırdım. 

4. ETKİNLİK 

a. Okuduğunuz şiirin konusunu ve ana duygusunu aşağıya yazınız.

  • Şiirin konusu: Geçmişe çocukluğa yapılan duygusal yolculuk
  • Şiirin ana duygusu: Geçmiş çocukluk yıllarının özlemi

“Anam öyle

Güzel güzel kilimler

Dokurdu, kenar suyu al üstüne.

Komşu kızlar imeci gelirdi,

Gül suyu dökerdi

Gül üstüne.

Bir sallanışı vardı

Kavak ağaçlarının

Dal dal üstüne.

O günler, hiç unutmam,

Anamın pekmez kaynattığı

Günlerdi.

Bal bal üstüne.”

Abdullah Rıza ERGÜVEN

b. Verilen şiirden ve “Çocukluğum” şiirinden hareketle şair hakkında neler söyleyebilirsiniz? Yazınız.

  • Cevap: Eski zaman köy yaşantısını anlatan, ailesine yaşadığı yerin geleneklerine önem veren bir şairdir. 

5. ETKİNLİK 

Okuduğunuz dûz yazılardan ve şiirlerden hareketle aşağıda verilen özellikleri ilgili başlığın altına yerleştiriniz.

  • Okunduğu zaman bir duygu, düşünce, derinlik, ses, ritim, ahenk uyandırır. ŞİİR
  • Kelimeler genellikle kendi anlamlarında kullanılır. DÜZYAZI
  • Cümlelerden meydana gelir. DÜZYAZI
  • Daha çok bilgi vermeye yöneliktir. DÜZYAZI
  • Az kelimeyle çok şey anlatır. ŞİİR
  • Cümleler uzun ve çoğu zaman kurallıdır. DÜZYAZI
  • Dizelerden meydana gelir.  ŞİİR
  • Ritim kazandırmak için öğelerin yerleri değiştirilebilir. ŞİİR
  • Kelimeler kendi anlamları dışında çağrışım yapacak şekilde kullanılabilir. ŞİİR

ŞİİR

Cevap:

DÜZYAZI

Cevap:


6. ETKİNLİK 

Metnin görsel öğelerini yorumlayarak bunların metni destekleyip desteklemediğini nedenleriyle yazınız.

  • Cevap: Desteklemektedir. Çünkü şiirin içinde geçen Nevşehir’in fotosu vardır. Bunun yanında şairin çocukluğunun geçtiği yer ile ilgili bizlere bir fikir de sunulmaktadır.

7. ETKİNLİK 

Okuduğunuz metinden sesteş kelimelere örnekler bularak bu kelimeleri her iki anlamıyla cümlede kullanınız.

Cevap:

  • Sesteş kelimeler: Boy  ——- Bağ —-Baş
  • Cümleler:
  • Boyu uzamış.  Sen hangi Boy’dansın diye sordu.
  • Bağlardaki üzümler yeşerdi. Ayakkabının bağı çözülmüş.
  • Başım ağrıyor.  Sıranın başına geç. 

8. ETKİNLİK 

Yaşadığınız ya da gidip gördüğünüz bir yerle ilgili anınızı aşağıya yazınız.

  • Cevap: Ankara’ya okul olarak gezi düzenlemiştik. Anıtkabir’e gitmiştik. Orada Mustafa Kemal’in geçmiş zamanlardaki kullandığı eşyaları görünce çok duygulanmıştım. O an tüylerim diken diken olmuştu. O günü hiç unutamıyorum.

9. ETKİNLİK 

Yazdığınız anıyı okuyunuz. Yazınızı Yazım Kılavuzu’ndan faydalanarak yazım ve noktalama kural­larına uygunluk yönünden değerlendiriniz. Yaptığınız yazım ve noktalama hatalarını aşağıya yazınız.

  • Cevap: Hata yok. İmla ve noktalama bakımından düzgün bir yazı olmuş.

10. ETKİNLİK 

Aşağıdaki cümlelerde gereksiz kullanılan kelime veya kelime gruplarını belirleyip bunların altını çiziniz. 

  • Cevap:

Annem aldığı masayı geri iade etmek zorunda kaldı.

Çok sağlıklı ve sıhhatli bir kızınız var.

Geçmiş birikimlerinden faydalanarak konuyu aydınlattı.

Kapıyı açtığında beklemediği bir sürprizle karşılaştı.


11. ETKİNLİK 

Aşağıdaki cümlelerde gerekli değişiklikleri yaparak anlatım bozukluklarını gideriniz.

Ağrısız kulak delinir.

  • Cevap: Ağrı yapmadan kulak delinir.

Bu kitaplar sizin için kesinlikle çok yararlı olabilir.

  • CevapBu kitaplar sizin için çok yararlı olabilir.

Okula iki taşıt aracıyla gidiyorum.

  • Cevap: Okula iki taşıt ile gidiyorum.

İşler böyle giderse ben paramdan sen işinden olacaksın.

  • Cevap:İşler böyle giderse ben paramdan olacağım sen işinden olacaksın.

Fidanları diktiler ve su verdiler.

  • Cevap: Fidanları diktiler ve fidanlara su verdiler.

Uzun zamandan sonra, gördüğüme sevindim.

  • Cevap: Uzun zamandan sonra, seni gördüğüme sevindim.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ