8. Sınıf Dikey Yayınları Türkçe Kitabı Gar Metni Cevapları

8. Sınıf Dikey Yayınları Türkçe Kitabı Gar Metni Cevapları

8. Sınıf Türkçe Öğrenci Çalışma Kitabı Dikey Yayınları 6. Tema Zaman ve Mekan Sayfa 146, 147, 148, 149 Gar Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları

GAR

1. ETKİNLİK

Aşağıda verilen kelime ve kelime gruplarının en az altı tanesinin kullanıldığı anlam bütünlüğü taşıyan bir paragraf yazı yazınız.

Denk – Teskere – Teftiş etmek – Tortu – Azamet – Ayaz – Katar  – Hamal – Peron

  • Cevap:  Askere gitmek için celp kağıdım gelmişti. Hemen heyecanla kalkıp askeri şubeye gittim. Orada pencereden baktığımda dışarıdan geçmekte olan hamala bakıp dalmıştım. Birden askeri teftiş komutanı geldi. Benimle ilgilendi. Öyle azametli bir üniforması vardı ki hemen hayran olmuştum. Askerliğe gittiğim gün ile doğum günüm denk gelmişti. Sonunda teskeremi alıp dönmüştüm. 

2. ETKİNLİK

Aşağıdaki kelime ve kelime gruplarından hangileri bu metnin anahtar kelimeleri olabilir? İşaretleyiniz.

Cevap:

  • (X) Gar
  • () Otomobil
  • () Asker
  • (X) Yolcu
  • () Otel
  • (X) Gazete satıcısı
  • () Otomobil
  • () Hamal
  • (X) Tren

3. ETKİNLİK

Sizce yazar hikâyesine mekân olarak neden bir tren garını seçmiştir? Düşüncelerinizi bir paragrafta ifade ediniz.

  • Cevap: Çünkü tren garları insanların buluşma noktalarından biridir. Her çeşit insan orada bulunabilir. Zengin fakir kısa uzun doğulu batılı. Bu yüzden hikayesine iyi malzeme olabileceğinden tren garını seçmiş olabilir.

4. ETKİNLİK

Hikâye türünün unsurlarını (olay, yer, zaman) dikkate alarak aşağıda verilen cevaplara sorular oluş­turunuz.

  • Soru: Hikaye neyi anlatmaktadır?
  • Cevap: Bu metinde yazar, soğuk bir kış sabahında Ankara Garı’ndaki gözlemlerini anlatıyor.

*************

  • Soru: Metindeki olay nerede geçmektedir?
  • Cevap: Metindeki olay Ankara Garı’nda geçmektedir.

*************

  • Soru: Olay ne zaman gerçekleşmektedir?
  • Cevap: Soğuk bir kış sabahı.

*************

  • Soru: Hikayenin kahramanları kimlerdir?
  • Cevap: Yazarın kendisi, yolcular, hamallar, garsonlar, askerler, bir karı koca ve diğer insanlar bu hikâyenin kişileridir.

5. ETKİNLİK

Kendinizi metinden seçtiğiniz kişinin yerine koyarak onun ağzından tren garını ve oradaki yaşamı anlatınız.

  • Cevap: Tren garları sabahları soğuk olmaktadır. Oradan oraya geçip giden trenler, trenden inen insanlar, onların hemen yanında görevliler, tabelalar, çocuklar, yaşlılar herkes oradadır. Bazen hüzünlü anlar da görülür bazen de insanların kavuşma sahneleri görülür tren garlarında.

6. ETKİNLİK

Metinden alınan aşağıdaki cümleleri, sanatsız, düz bir şekilde ifade ediniz. Söz sanatının anlatıma olan katkısını açıklayınız.

Garın sabah kalabalığını kent emiyor, tüketiyordu.

  • Cevap: Gardan inen kalabalıklar şehre giriyordu.

Gar; boş, sessiz, ölü. Soluk almadan uyuklayan bir eski zaman yaratığı.

  • Cevap: Gar sessiz terk edilmiş gibiydi.

7. ETKİNLİK

Okuduğunuz metne sizden istenilen özelliklere uygun başlıklar bulunuz.

Zaman ve mekan kelimelerini kullanarak

  • Cevap: Zaman ve Mekan Durağı: Garlar

*************

İki kelimelik

  • Cevap: Hayat Garı

*************

Ankara kelimesini kullanarak

  • Cevap: Ankara Garı

8. ETKİNLİK

“Küçük İstasyonlar” şiirinin sizde uyandırdığı duygu, düşünce, hayal ve izlenimden hareketle bir hikâye yazınız.

  • Cevap: Ahmet o sabah çok heyecanlıydı. Çünkü dedesinin yanına Köye gidiyordu. Erkenden kalktılar. Babası valizleri yüklendi. Gara geçtiler. O kadar ilginç ve kalabalık bir yerdi ki Ahmet şaşkın gözlerle etrafı seyre daldı. Biletler alındı. Yolculuk yapılacak yere geçildi. Akşamdan hazırlanan yemekler serildi. Yolculukta yemek için hazırlanmış bütün bu yiyecekler bir güzel yenildi. Sonra da tatlı bir şekerleme yapıldı. Nihayet Köye varmışlardı.

9. ETKİNLİK

Yazdığınız yazıyı biçim ve içerik yönünden aşağıdaki ölçütlere göre değerlendiriniz.

  • Cevap:

ÖLÇÜTLER – EVET – HAYIR – KISMEN

  • Dinlediğim metinden hareketle yazacağım yazının konu­sunu belirledim. EVET
  • Olay örgüsünü; yer, zaman, şahıs kadrosuyla kurgulaya­bildim. EVET
  • Olayı yaşamın gerçekliği ve duygularla ilişkilendirebildim. EVET

10. ETKİNLİK

Aşağıdaki cümleleri anlatım bozukluğu olmayacak şekilde yeniden düzenleyiniz.

Aşağı yukarı tam beş yıl önce tanıştık.

  • Cevap: Tam beş yıl olmuştu.

Ünlü mimar üniversite öğretimini Amerika’da yapmış.

  • Cevap: Ünlü mimar üniversiteyi Amerika’da okumuştu.

Çam fidanlarını bu yıl erken ekeceğiz.

  • Cevap: Çam fidanlarını bu yıl erken dikeceğiz.

İnsanlar sağlığına ve sıhhatine dikkat etmelidir.

  • Cevap: İnsanlar sıhhatlerine dikkat etmelidir.

İyi çalışmam sınavdan yüksek not almama yol açtı.

  • Cevap: İyi çalışmam sınavdan yüksek not almamı sağladı.

Bu madde mikropların öldürülmesinde çok etkendir.

  • Cevap: Bu madde mikropların öldürülmesinde çok etkilidir.

11. ETKİNLİK

Aşağıdaki cümlelerin hangisinde anlatım bozukluğu vardır? Anlatım bozukluğu olan cümlelerin ba­şına “X” işaretini koyunuz.

  • ( X ) Hastalığa yakalanma şansı çok yüksektir.
  • (  ) İki arkadaştan kısa boylu olanı daha sevimliydi.
  • (  ) Trafik kazasından sonra kazazedeler hastaneye kaldırıldılar.
  • ( ) Burada “küçük” kelimesi sıfat görevinde kullanılmıştır.
  • ( ) Yolun solundan giden taşıt kazaya neden oluyordu.
  • ( ) Bu adam kendi gölgesinden hatta karanlıktan korkardı.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ