8. Sınıf Dikey Yayınları Türkçe Kitabı Hoca Bakkal Metni Cevapları

8. Sınıf Dikey Yayınları Türkçe Kitabı Hoca Bakkal Metni Cevapları

8. Sınıf Türkçe Öğrenci Çalışma Kitabı Dikey Yayınları 4. Tema Milli Kültür Sayfa 92, 93, 94, 95, 96 Hoca Bakkal Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları

HOCA BAKKAL

1. ETKİNLİK

Okuduğunuz metin için küçük bir sözlük hazırlayınız. Sözlüğü “kelime ve kelime grupları” başlığı altında alfabetik sıraya uygun olarak düzenleyiniz. Önce belirlediğiniz kelime ve kelime gruplarının anla­mını metnin bağlamından hareketle tahmin ediniz. Daha sonra sözlük anlamlarını bularak sözlüğünüze yazınız.

  • Cevap:

Kelime ve kelime grupları: Bakkal, Dükkan, inkilab, Lokum,  Önlük

Sözcük anlamı:


2. ETKİNLİK 

Aşağıdaki cümlelerde boş bırakılan yerleri uygun ifadelerle doldurunuz.

  • Cevap:

Okuduğum metnin konusu Bakkal Olan Hoca’nın hayatıdır.

Metindeki anlatım yazarın ağzından yapılmıştır.


3. ETKİNLİK 

Aşağıda, okuduğunuz metinden çıkarılabilecek fikirlere yönelik cümleler oluşturulmuştur. Bu cümle­lerin ana fikir cümlesi mi, yardımcı fikir cümlesi mi olduğunu altlarına yazınız.

Alışveriş yalnızca bir tüketim değil aynı zamanda bir kültüre ait birçok öğeyi (insan ilişkileri, dürüst­lük, yardımlaşma, günlük hayat) içinde barındıran sosyal bir olaydır.

Geçmişten günümüze alışveriş anlayışımızda büyük değişimler meydana gelmiştir.

  • Cevap: yardımcı fikir

Gelişen teknoloji, değişen yaşam şartları insan ilişkilerinde kopukluğa neden olmaktadır.

  • Cevap: yardımcı fikir

Çocukluk, insan belleğinde unutulmaz izler bırakan bir dönemdir.

  • Cevap: ana fikir

Bazı insanları tutum ve davranışlarıyla hayatımız boyunca hatırlarız.

  • Cevap: yardımcı fikir

4. ETKİNLİK 

Okuduğunuz metinden bir toplumun kültürüne ait hangi unsurlar çıkarılabilir? Düşüncelerinizi bir pa­ragrafta anlatınız.

  • Cevap: Yardımlaşma duygusu önemlidir. Mesela Hoca Bakkal yardım yapılacağı zaman hemen katkıda bulunur. Bunun yanında zorda kalan kimselere yardım eder mahallenin delisinin harçlığını bile verirdi. Hoca Bakkal o kadar dürüsttü ki herkes onun hiç bir zaman eksik tartmadığını bilirdi.  İnsanlara saygılı davranma.

5. ETKİNLİK

Aşağıdaki boşlukları okuduğunuz metne uygun olarak doldurunuz.

Olayların geçtiği mekânlar

  • Cevap: Hoca Bakkal’ın Dükkanı, Çocuğun evi, Okul

Zaman

  • Cevap: Geçmiş zaman.

Olaylar

  • Cevap: Hoca Bakkal’ın günlük hayatı, gençliği, Mahallenin Hoca Bakkal ile olan alış verişi, Hoca Bakkal’ın ölümü.

Ana karakter ve özellikleri

  • Cevap: Hoca Bakkal. Ak sakallı, yaşlı, mavi gözü, iyi bir ihtiyar.

Yardımcı karakter ve özellikleri 

  • Cevap: Cengo, delidir. Kadın garibandır yoksuldur alışveriş yapar.

6. ETKİNLİK 

Aşağıdaki ölçütleri inceleyiniz. Bu ölçütlerden hareketle kendi konuşmanızı içerik yönünden değer­lendirdiğiniz kısa bir paragraf yazınız.

Konuşmam amacımı tam olarak yansıttı.

  • Cevap: Evet

Konuşmamı örneklerle zenginleştirdim.

  • Cevap: Evet

Konuşma planımı başarıyla uyguladım.

  • Cevap: Evet

Konuşmamı ana fikir etrafında planladım ve yardımcı fikirlerle destekledim.

  • Cevap: Evet

Konuyu olumlu ve olumsuz yönleriyle ele alabildim.

  • CevapEvet

7. ETKİNLİK 

Seçtiğiniz gazete haberinden hareketle bir tiyatro metni yazınız.

  • Cevap:

Olay bir sinemada geçer.

Mehmet- Haydi film başlıyor.

Kız- Niye bu filme geldik ki?

Erkek- Ben bu filmi çok seviyorum da ondan.

Kız- Aman ya çok sıkıcı film.

Birden ortalık kararır. Perdede başka film oynamaya başlar. Anlaşılır ki erkek evlenme teklifi yapak için kısa bir film çekmiş ve sinemacıyla anlaşmıştır. Kız gözyaşları içinde erkeğe sarılır.


8. ETKİNLİK 

Aşağıdaki cümleleri yabancı kelimelerin yerine Türkçelerini kullanarak yeniden düzenleyiniz.

Bana süper bir haber verdin.

  • Cevap: Bana çok güzel bir haber verdin.

O kadar acıktım ki mega bir sandviç yiyebilirim.

  • Cevap: O kadar acıktım ki çok büyük bir sandviç yiyebilirim.

Bilgisayarın mausunu elime alıp hareket ettirdim.

  • Cevap: Bilgisayarın faresini elime alıp hareket ettirdim.

Bayb-face bir yüzü var.

  • CevapBebek gibi bir yüzü var.

Anlattıklarını enteresan buldum.

  • CevapAnlattıklarını ilginç buldum.

Happy birthday diye boynuma sarıldı.

  • Cevap: Happy birthday diye boynuma sarıldı.

9. ETKİNLİK 

Aşağıdaki cümlelerde “ki”nin doğru yazıldığı cümlelerin başına “D”, yanlış yazıldığı cümlelerin başına “Y” yazınız.

( D ) Tam elmaları koparacaktık ki bahçıvanın bağırtısını duyduk.

( Y ) Sarışındı, gözleri Ali’nin ki gibi masmaviydi.

( Y ) Öyle güzeldiki ev, bakmaktan kendimi alamadım.

( D ) Salondaki kırmızı halı her gün süpürülmekten pırıl pırıldı.

( Y ) O kavakları karşı ki bahçeye de dikmek gerekir.


10. ETKİNLİK

Aşağıda verilen cümlelerdeki koyu yazılmış kelimelerin isim mi, fiil mi olduğunu karşılarına yazınız.

  • ( fiil ) İnsanlar zamanla toplu yaşamaya başladılar.
  • ( isimAtatürk idealist bir liderdir.
  • ( fiilDamda gezen güvercinler uçuşarak avluya indiler.
  • ( isimSaçı sakalı ağarmış bir adamdı.
  • ( fiilHer yazı,yazarın bakış açısını yansıtır.
  • ( isim Güzel konuşma bir sanattır.

11. ETKİNLİK 

Aşağıdaki yargılardan doğru olanların başına “D”, yanlış olanların başına “Y” yazınız.

  • ( DFiiller yüklem görevinde kullanılırken zaman ve şahıs ekleri alır.
  • ( Y ) Yüklemlerin tümü fiildir.
  • ( Y ) İsim soylu kelimeler yüklem görevinde kullanılırken ek almaz.
  • ( D ) İsim soylu kelimeler yüklem görevinde kullanılırken çeşitli ekler alır.
  • ( D ) Ek- fiil, fiillerin cümlede yüklem görevinde kullanılmasını sağlar.

12. ETKİNLİK  

Aşağıdaki isim soylu kelimeleri cümlede yüklem görevinde kullanınız.

Güzel

  • Cevap: Ahmetlerin evi çok güzeldi. 

İyi

  • Cevap: O adam inanılmaz iyiydi.

Çalışkan

  • Cevap: Ahmet’in kuzeni çok çalışkandır.

Aşağıdaki fiilleri, cümlede yüklem görevinde kullanınız.

Başarmak

  • Cevap: Çok çalıştı ve sonunda başardı.

Anlamak

  • Cevap: O beni artık anlamıyor.

Satmak

  • Cevap: Evdeki halıları satmıştım.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ