8. Sınıf Dikey Yayınları Türkçe Kitabı İğde Çiçeği Kokan Sabahlar Cevapları

8. Sınıf Dikey Yayınları Türkçe Kitabı İğde Çiçeği Kokan Sabahlar Cevapları

8. Sınıf Türkçe Öğrenci Çalışma Kitabı Dikey Yayınları 6. Tema Zaman ve Mekan Sayfa 142, 143, 144, 145 İğde Çiçeği Kokan Sabahlar Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları

İĞDE ÇİÇEĞİ KOKAN SABAHLAR

1. ETKİNLİK

Aşağıda anlamı verilen kelime ve kelime gruplarını bulmacada bulup işaretleyiniz.

  • Güneş doğmak üzereyken, ufukta hafifçe aydınlanan yer.
  • Her şeyi Allah’a bırakma, Allah’tan bekleme, kadere boyun eğme.
  • Uykudan sonra üzerinde sersemlik, ağırlık bulunan.
  • Birlikte hareket eden topluluk.
  • Sümsük, sünepe, pis, iğrenç.
  • Zehrin etkisini ortadan kaldırabilme özelliği olan madde, antidot.
  • Cevap:

igde-cicegi-kokan-sabahlar-bulmaca


2. ETKİNLİK

“İç geçirmek, ekmeğini kazanmak, Tanrı’nın bir kapıyı kapatıp diğerini açması” kelime gruplarını metindeki anlamından hareketle cümlede kullanınız.

  • Cevap: Onu görünce iç geçirdim.
  • O ekmeğini kazanmak için gurbete gitti.
  • Bazen zor zamanlarda Tanrı bir kapıyı kapatır bir kapıyı açar.

3. ETKİNLİK

“Bahar, iğde kokusu, günlük işler, dünyada insanlar, ülkeler, farklı coğrafyalar, farklı zaman dilimle­rinde yaşayan insanlar vb.” kavramlarından hareketle aşağıya metnin konusunu yazınız.

  • Cevap:

“İğde Çiçeği Kokan Sabahlar” metninin konusu:

Farklı coğrafyalarda da yaşasalar günlük işlerden dolayı doğayı tanımayan insanlar vardır.


4. ETKİNLİK

Metnin bütününü dikkate alarak “Boğayı boynuzlarından tutup dizlerinin üstüne çökertme.” örtülü anlatımını bir paragrafta açıklayınız.

  • Cevap: Bazen zor işler insanın gözünü korkutabilir. Bu zor işleri yapmanın en kolay yolu işlerden korkmamak bu işlerin üzerine kararlılık ve cesaretle gidebilmektir. Ancak öyle yapılırsa insanlar karşılaştıkları güçlükleri yenebilirler. Böylece tıpkı bir boğayı boynuzlarından tutup dizlerinin üstüne çökertme gibi sorunları da alt edebilirsiniz.

5. ETKİNLİK

Aşağıya, yaptığınız konuşmayı “konuyu belirleme”, “duygu ve düşünceyi ana fikir etrafında plan­lama”, “ana fikri yardımcı fikirlerle destekleme”, “duygu ve düşünceyi geniş bir bakış açısıyla ele alma”, “anlatımı örneklerle zenginleştirme”, “karşılaştırma yapma” gibi ölçütlerle değerlendirdiğiniz bir paragraf yazınız.

  • Cevap:
  •  konuyu belirleme: Başarılı
  • duygu ve düşünceyi ana fikir etrafında plan­lama: Orta düzey
  • karşılaştırma yapma: başarılı

6. ETKİNLİK

“Zaman” kavramı ile ilgili oluşturduğunuz sözleri aşağıya yazınız.

  • Cevap: Zaman gelip geçicidir
  • Her şeyin ilacı zamandır.
  • Zaman su gibi akıp geçmektedir.

7. ETKİNLİK

Sınıfta yaptığınız ön çalışmadan hareketle bir şiir yazınız.

  • Cevap:

Zaman sen yoksan biz de yokuzdur

Sen ile geçer ömrümüz

Sen bizim geldiğimiz ve gideceğimiz yersin

Zaman su gibi akıp geçer

Bizler içinse ömür öyledir

Bir gün gelecek

Bizler de toprak olacağız


8. ETKİNLİK

Aşağıdaki cümleleri sıralı cümle oluşturacak şekilde birleştirerek gerekli noktalama işaretini kullanınız.

Geliyorum, gidiyorum, film izliyorum, kitap okuyorum, bu günlerin tadını böyle çıkarıyorum.

Yedik, içtik, eğlendik, harika bir gün geçirdik.


9. ETKİNLİK

Aşağıdaki metni okuyunuz. Metindeki amaç-sonuç, sebep-sonuç bildiren cümlelerin altını çizerek belirtiniz.

O gün doğum günümü kutlamak için bahçeyi hazırladık. Annem her şeyin dört dörtlük olmasını isti­yordu, çünkü tüm sevdiklerim gelecekti. Hava biraz bulutlu olduğu için endişeliydim. Neyse ki endişelerim boşa çıktı. Galiba ben mutlu olayım, diye güneş yeniden gülümsedi. Arkadaşlarımın gelmesi beni daha da mutlu etti. Bu güzel kutlamanın ardından teşekkür etmek için anneme sevgiyle sarıldım.

  • Cevap:O gün doğum günümü kutlamak için bahçeyi hazırladık.: amaç-sonuç
  • Annem her şeyin dört dörtlük olmasını isti­yordu, çünkü tüm sevdiklerim gelecekti(neden-sonuç)
  • Hava biraz bulutlu olduğu için endişeliydim. (neden-sonuç)

10. ETKİNLİK

Aşağıda verilen duyguları ifade eden birer cümle kurunuz. Her cümlenin karşısına hâkim duyguyu yansıtan yüz ifadesi çiziniz.

  • Şaşırma Oda mı gelecekmiş!
  • Cümle:

*************

Pişmanlık Keşke böyle yapmasaydım.

Cümle:

*************

Üzülme Ona içim parçalanıyor.

Cümle:

*************

Sevinme Seni gördüğüm için çok mutlu oldum.

Cümle:

*************

Öfke : Öyle çok kızmıştım ki ona.

Cümle:


BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ