8. Sınıf Dikey Yayınları Türkçe Kitabı Mesut İnsanlar Fotoğrafhanesi Cevapları

8. Sınıf Dikey Yayınları Türkçe Kitabı Mesut İnsanlar Fotoğrafhanesi Cevapları

8. Sınıf Türkçe Öğrenci Çalışma Kitabı Dikey Yayınları 5. Tema Duygular Sayfa 129, 130, 131, 132, 133, 134, 135 Mesut İnsanlar Fotoğrafhanesi Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları

MESUT İNSANLAR FOTOĞRAFHANESİ

1. ETKİNLİK

Metnin kahramanı olduğunuzu varsayarak metin boyunca yaptıklarınızı, gördüklerinizi, hissettiklerinizi aşağıya özetleyiniz.

  • Cevap: Öncelikle Beyoğlu’nu gezmenin tadını alırdım. Oraları tarihi gezerek öğrenmek çok güzeldi. Bunun yanında eski dönemlerde çekilmiş fotoğrafları da o fotoğraflarda mutlulukla poz vermiş insanları onların o güzel anlarını da görmüş olurdum. Bu güzel hislerle dolaşırdım.

2. ETKİNLİK

Aşağıdaki kelime ve kelime gruplarının anlamını metnin bağlamından tahmin ediniz. Daha sonra tahmininizin doğruluğunu sözlük anlamına bakarak kontrol ediniz.

Cevap:

  • konç:
  • Tahminim: Bir yemek çeşidi.
  • Sözlük anlamı: Ayağa giyilen şeylerin ayak bileğinden baldıra doğru olan bölümü

************

  • şoson:
  • Tahminim: Bir yer adı.
  • Sözlük anlamı:kumaştan ya da yumuşak, ince deriden yapılmış, genellikle düz topuklu, ayağı bütünüyle kaplayan ayakkabı

************

  • saadet:
  • Tahminim: Mutluluk
  • Sözlük anlamı: Mutluluk

************

  • hol:
  • Tahminim:Giriş
  • Sözlük anlamı: Giriş

************

  • şehadet:
  • Tahminim: Yemin
  • Sözlük anlamı: Tanıklık, şahitlik. Yüksek bir ülkü uğrunda ölme, şehit olma.

************

  • adese:
  • Tahminim: ayakkabı markası.
  • Sözlük anlamı: mercek. 

************

  • efrat:
  • Tahminim: Göz hastalığı.
  • Sözlük anlamı: bireyler.

************

  • mesut:
  • Tahminim: Mutlu kişi.
  • Sözlük anlamı: Mutlu

************

  • intişar:
  • Tahminim: pazar yeri.
  • Sözlük anlamı: dağılma, çıkma, yayılma

************

  • istikbal:
  • Tahminim: Gökyüzü
  • Sözlük anlamı: gelecek (zaman)

************

  • ebediyet:
  • Tahminim: edebiyat
  • Sözlük anlamı: sonu gelmeyen, sonu olmayan zaman, sonsuzluk

************

  • nevi şahsına münhasır:
  • Tahminim: aranan kişi.
  • Sözlük anlamı: kişiliğiyle herkesten ayrılan, kendine özgü tutum ve davranışı olan, özgün kişi.

************

  • mecmua:
  • Tahminim: dergi.
  • Sözlük anlamı: dergi.

************

  • tezkere:
  • Tahminim: Askerlik bitince verilen belge.
  • Sözlük anlamı: Askerlik bitince verilen belge.

************

  • seneidevriye:
  • Tahminim: devir etmek
  • Sözlük anlamı: geçmiş sene.

************

  • güvey:
  • Tahminim: dünür.
  • Sözlük anlamı: damat.

************

  • selametlemek:
  • Tahminim: selam vermek.
  • Sözlük anlamı: uğurlamak.

3. ETKİNLİK

Aşağıdaki anahtar kelimeleri kullanarak metnin içeriğini ifade eden bir cümle kurunuz.

  • Cevap:

Mesut

Fotoğraf

İnsan

Cümlem: Mesut olmak için fotoğrafhaneye gidip fotoğraf çektirmelidir insan.


4. ETKİNLİK

Dinlediğiniz metni, kronolojik sıra ve mantık akışı içinde özetleyecek şekilde resimleyiniz.

  • Cevap: Bu etkinliği siz de yapabilirsiniz.

5. ETKİNLİK

Dinlediğiniz hikâyenin unsurlarını belirleyiniz.

Şahıslar

  • Cevap: Yazar, Fotoğrafçı.

Zaman

  • Cevap: Geçmiş zaman.

Mekan

  • Cevap: İstanbul, Beyoğlu, Fotoğrafçı Dükkanı,

Hikayenin adı

  • Cevap: Mesut İnsanlar Fotoğrafhanesi

Ana fikir

  • Cevap: Eski zaman anlarının hatıralarının uyandırdığı duygular

Olaylar

  • Cevap: Fotoğrafçıdaki camekanda duran fotolardan hareketle insanda uyanan duygular, hayaller.

Konu

  • Cevap: Eski zaman fotoğrafları

6. ETKİNLİK

Yazar fotoğrafçıda nasıl bir sorunla karşılaşıyor? Siz olsaydınız bu sorunu nasıl çözerdiniz?

  • Sorun: Ne yazık ki karamsarlığa kapılıyor ve karamsar olduğu için adam fotoğrafını çekmek istemiyor.
  • Çözüm: Yüzünün gülmesi, geleceği düşünmesi.

7. ETKİNLİK

Fotoğrafçı yazara “Beyim, mazur görün, sizin fotoğrafınızı çekemeyeceğim.” dedikten sonra arala­rında nasıl bir konuşma geçmiş olabilir? Bu konuşmayı aşağıya kurgulayınız.

  • Cevap: Neden çekmeyeceksin diye sormuştur yazar. Fotoğrafçıda anlatır kendi dilince. Yazar dili kullanmanın becerisiyle fotoğrafçıya bir hikaye anlatır. Fotoğrafçı etkilenir ve yazarın fotoğrafını çeker.

8. ETKİNLİK

Aşağıdaki yabancı kökenli kelimeleri Türkçe karşılıklarıyla eşleştiriniz.

görev – mutlu –  gelecek –  saptama – gülümseme – önem

  • Tebessüm etmek : gülmek
  • Ehemmiyet: önem
  • Mesut : mutlu
  • Vazife : Görev
  • Tespit : saptama
  • İstikbal : gelecek

9. ETKİNLİK

Aynı kavram alanına giren kelimelere metinden örnekler bulunuz. Bunları aşağıya yazınız. 

  • Cevap:

10. ETKİNLİK

Kendi konuşmanızı içerik yönünden değerlendirmek amacıyla aşağıdaki soruları cevaplayınız.

Konuşmanızı gözlemlerinizden hareketle mi oluşturdunuz?

  • Cevap: EVET

Konuşmanızda konuyu hangi yönleriyle ele aldınız?

  • Cevap: Öncelikle okurda merak uyandıracak onlara yardımcı olacak kısımlar üzerinde durdum. Örnekler verdim. 

Konuşmanızda duygu ve düşüncelerinizi ifade ederken hangi anlatım yollarını kullandınız?

  • Cevap: Soru sorma yöntemi. Açıklama yöntemi. Tanık gösterme yöntemi. 

11. ETKİNLİK

Belirlediğiniz fotoğrafla ilgili duygu, düşünce, hayal ve izlenimlerinizi anlatan bir deneme yazınız.

  • Cevap:  Geçen gün evde eski bir fotoğrafa rast geldim. Dedem ile nenem anne ve babam vardı o fotoda. O kadar güzel bir fotoydu ki saatlerce baktım. Çünkü ailenin saadeti o fotoda yansıyordu. O fotoğraftaki bugünkü birlikteliğimiz aile saadetimizin kaynağını gördüm.

12. ETKİNLİK

Aşağıdaki cümleleri aynı anlama gelecek şekilde farklı ifadelerle yeniden düzenleyiniz.

Öfkeyle kalkan zararla oturur.

  • Cevap: İnsan sinirlenerek davranırsa zarara girer.

Davulun sesi uzaktan hoş gelir.

  • Cevap: Bazı şeyler dışarıdan güzelmiş gibi görünür.

Denize düşen yılana sarılır.

  • Cevap: Bazen zor durumlarda insan her şeyi yapar.

Dost acı söyler.

  • Cevap: En doğru sözleri ancak dostlar söyler.

13. ETKİNLİK

Aşağıda verilen cümleleri eşleştirerek sebep-sonuç ilişkisi taşıyan tek bir cümle hâline getiriniz.

1. Grup

Şemsiyemi yanıma almadım.

Abur cuburu çok seviyorum.

Kardeşimi çok özledim.

Uyarılarımı dikkate almadı.

****************

2. Grup

Ona öfkelendim.

Islandım.

İstanbul’a gittim.

Kilo aldım.

Ona öfkelendim kendimi abur cubura verdim kilo aldım.

Şemsiyemi yanıma almadığım için ıslandım.

Kardeşimi özlediğim için İstanbul’a gittim.

Uyarılarımı dikkate almadığı için ona öfkelendim.

14. ETKİNLİK

Aşağıdaki cümleleri amaç- sonuç ilişkisi kuracak şekilde tamamlayınız.

Arabanın aküsünü değiştirmek için geldim.

Kendimi iyi hissetmek için bazen parka giderim.

Bazen dinlenmek için müzik dinledim.

Yaşlılığında rahat etsin diye şimdiden para biriktiriyor.


BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ