8. Sınıf Dikey Yayınları Türkçe Kitabı Sevgilerde Metni Cevapları

8. Sınıf Dikey Yayınları Türkçe Kitabı Sevgilerde Metni Cevapları

8. Sınıf Türkçe Öğrenci Çalışma Kitabı Dikey Yayınları 5. Tema Duygular Sayfa 119, 120, 121, 122 Dokuzuncu Hariciye Koğuşu Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları

SEVGİLERDE

1. ETKİNLİK

Aşağıda verilen kelimelerle ilgili çağrışımları örneklerde olduğu gibi “çağrışım zinciri” oluşturacak şekilde oklarla devam ettiriniz.

  • Cevap:

Sevgi : anne : hayat : anlam

Duygu: yoğunluk: yalnızlık : dert

Çekingen : isteksiz: tutuk: durgun


2. ETKİNLİK

Okuduğunuz şiirin sizde uyandırdığı duyguları ve ana duyguyu nedeniyle beraber aşağıya yazınız.

Şiirin bende uyandırdığı duygular

  • Cevap: Sevginin gücünü ve sevgisizliğin açtığı sorunları hissettim. Sevgiyi atarsak içimizden ne kadar boş bir dünyada yaşayabileceğimizi anladım.

Çünkü

  • Cevap: Şair sevgi ve başkalarına dünyaya doğaya karşı duyulan sevgiyi iyi anlatmıştır.

Şiirin ana duygusu

  • Cevap: Sevgi

3. ETKİNLİK

Şiirden sebep-sonuç ifade eden dizeleri bulunuz. Bu dizelerde ifade edilen duyguyu düz cümle hâlinde yazınız.

  • Cevap: Bitmeyen işler yüzünden (Siz böyle olsun istemezdiniz.) Bir bakış bile yeterken anlatmaya her şeyi Kalbinizi dolduran duygular Kalbinizde kaldı.
  • Düz yazı hali: Kalbinizi dolduran duygular bitmeyen işler yüzünden siz böyle olsun istemeseniz bile hatta bir bakış anlatmaya yetse bile kalbinizde kaldı.

4. ETKİNLİK

Aşağıdaki dizelerde anlatılmak istenen duygu nedir? Nasıl anlatılmıştır?

“Ben pırıl pırıl bir gemiydim eskiden.

İnanırdım saadetli yolculuklara.

Adalar var zannederdim güneşli, mavi, dertsiz.

Bütün hızımla koşardım dalgalara.

O zaman beni görseydiniz.”

Özdemir ASAF

  • Cevap: Geçmişe özlem vardır. Aynı zamanda geçmiş zamandaki mutluluklar ve geleceğe yönelik kurulan hayallerden bahsedilir. Şair coşkulu ve etkili bir anlatımla şiirsel bir dil kullanmıştır.

5. ETKİNLİK

Yaptığınız araştırmadan hareketle metnin şairine sormak üzere röportaj soruları hazırlayınız (Hayat hikâyesine, sanatına, eserlerine yönelik sorular.)

  • Cevap:
  • Ne zaman ve nerede doğdunuz?
  • Eğitim hayatınız nasıldı?
  • Hayalleriniz nelerdi?
  • Ne olmak istiyordunuz?
  • Şiirlerinizi yazarken nelerden yararlanıyorsunuz?

6. ETKİNLİK

“Sınıfta yaptığınız tartışma sonucunda ‘sevgi’ konusundaki düşünceleriniz değişti mi?” sorusunu uygun ifadeyi işaretleyerek cevaplayınız ve bunun nedenini açıklayınız.

  • Cevap:

EVET

  • Çünkü: Sevginin sadece insanlara karşı olduğunu ve çok da önemli olmadığını düşünürdüm. Oysa sevgi aslında bizi biz yapan bizlerin bu dünyada daha huzurlu barış içinde yaşamımızı sağlayan duygu olduğunu öğrendim.

HAYIR

  • Çünkü:

7. ETKİNLİK

“Sevgilerde” şiirinden hareketle oluşturduğunuz karakteri anlatan (betimleyen) bir yazı yazınız.

  • Cevap:

Hayata karşı sevgi besleyen, sevgiyi en önemli duygu olarak gören biridir. Bunun yanında insanların günümüzde sevgiden uzaklaşıp bencilliklere hırslara yenilmesine üzülen ve de hayata karşı az da olsa karamsarlığa düşmüş biridir.


8. ETKİNLİK

“Sevgilerde” şiirindeki duygulardan ve oluşturduğunuz karakterden hareketle istediğiniz bir türde metin yazınız.

  • Cevap: İNSAN ANLASA SEVGİNİN ÖNEMİNİ

Sevgilerde yaşasa ya insan. Sevgilerde yeşertse de duygularını. Keşke hayata karşı bu kadar acımasız olmasa da görse dünyanın ne kadar boş olduğunu. Keşke görse insanları üzmenin ne kadar kırıcı olduğunu. Bir insanı sevmekle başlayacaktır her şey ama bunun için insanın kalbinde sevgiyi beslemesi büyütmesi gerektiğini. O zaman ne gözyaşı kalır ne de savaşlar. Gül bahçesine dönüşür bu dünya.


9. ETKİNLİK

Yazdığınız yazıyı biçim ve içerik yönünden değerlendiriniz. Kendinizi başarılı bulduğunuz ölçütleri işaretleyiniz.

Cevap:

  • ( İyi ) Yazma konuma uygun bir tür seçtim.
  • ( İyiYazıma,  konunun ve türün özelliğine uygun bir giriş yaptım.
  • ( İyiYazımı türün özellikleri çerçevesinde geliştirdim.
  • ( İyiYazımda türe ait unsurları kullanabildim.

10. ETKİNLİK

Aşağıdaki kelimelerin yazımını Türk Dil Kurumu Yazım Kılavuzu’ndan kontrol ederek kelimenin ba­şına doğruysa “D”, yanlışsa “Y” yazınız.

Cevap:

  • ( Y ) Herkez
  • ( D ) Her şey
  • ( ) Hiç bir
  • ( Y ) Çünki
  • ( D) Yalnız
  • ( Y ) Yalnış
  • ( Y ) Kiprik

11. ETKİNLİK

Aşağıdakilerden hangisi kalıplaşmış cümle yapısına örnek değildir? İşaretleyiniz.

Cevap:

  • ( ) İyi geceler.
  • ( ) Allah rahatlık versin.
  • ( XÜç öğrenci seni arıyor.
  • ( ) Ne günlere kaldık.
  • ( ) Olur şey değil.

12. ETKİNLİK

Aşağıda verilen görsellerdeki durumlara uygun kalıplaşmış cümleler kurunuz.

sevgilerde-metni-12-etkinlik-cevaplari

Cevap:

  1. Görsel: Mutlu yıllar sana.
  2. Görsel: Çok yaşa!
  3. Görsel: Afiyet Olsun.

13. ETKİNLİK

Aşağıdaki cümlelerin hangilerinde kendini anlam yönünden tamamlayan ifadeyle birlikte kullanılan deyim vardır? İşaretleyiniz.

Cevap:

  • ( ) Annesi oğluna toz kondurmak istememiş.
  • ( XO kadar titiz ki evin hiçbir köşesine toz kondurmuyor.
  • ( XGün doğup da ortalık ağarınca kuşlar kanatlanıp uçuyormuş.
  • ( ) Sınav sonucunu öğrenince âdeta kanatlanıp uçtu.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ