8. Sınıf Dikey Yayınları Türkçe Kitabı Yurdum Metni Cevapları

8. Sınıf Dikey Yayınları Türkçe Kitabı Yurdum Metni Cevapları

8. Sınıf Türkçe Öğrenci Çalışma Kitabı Dikey Yayınları 1. Tema Sevgi Sayfa 12, 13, 14, 15, 16, 17 Yurdum Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları  

YURDUM

1. ETKİNLİK 

“Yurt” kelimesinin size çağrıştırdığı kavramları boş bırakılan kutucuklara yazınız. 

yurdum-metni-1-etkinlik-cevaplari


2. ETKİNLİK 

“Yurt” şiirinde geçen ilk kez karşılaştığınız kelime ve kelime gruplarını aşağıdaki tabloda ilgili yere ya­zınız. Bu kelimelerin anlamını metnin bağlamından tahmin ediniz. Daha sonra sözlük anlamlarını bularak tahminlerinizin doğruluğunu kontrol ediniz. Her kelimeyi bir cümlede kullanın.

  • Cevap: Bu etkinliği şiiri okuduktan sonra bilmediğiniz kelimeleri düşünerek kendiniz yapınız.

3. ETKİNLİK 

Aşağıda sözlük anlamları verilen kelimeleri bulup bulmacada ilgili yere yerleştiriniz.

yurdum-metni-2-etkinlik-cevaplari


4. ETKİNLİK 

“Yurdum” şiirini bir defa da sessiz okuyunuz. Şiire hâkim olan duyguyu (ana duyguyu) bularak aşa­ğıda boş bırakılan yere yazınız. 

  • Cevap: Yurdum şiirinin ana fikri memleket sevgisidir.

5. ETKİNLİK 

yurdum-metni-5-etkinlik-cevaplari

Verilen şiirlerdeki dizelerin kaçar heceden oluştuğunu bulunuz ve yanlarındaki kutucuklara yazınız. Aşağıda verilen açıklamayı okuyunuz.

  • Belli bir ölçüyle yazılmayan şiirlere “serbest (özgür) şiir” denir.

Elde ettiğiniz bilgilerden hareketle aşağıdaki cümlede boş bırakılan yeri doldurunuz.

  • Cevap: Serbest şiir.

6. ETKİNLİK 

Aşağıdaki dizelerde “benzeyen” ve “kendisine benzetilen” i bulunuz. Benzetmenin hangi amaçla ya­pıldığını yazınız.

yurdum-metni-6-etkinlik-cevaplari


7. ETKİNLİK 

Cahit Külebi, şiirlerinde halk şiirinden, türkülerinden yararlanmıştır. Konu olarak yun, insan ve doğa sevgisini işlemiştir. Şiirlerinde çocukluğunun ve gençlik yıllarının geçtiği yörelerden izlenimle­rini, o yörelere ait söyleyişleri kullanarak ifade etmiştir.

Yukarıda verilen bilgiden hareketle şiirden, Cahit Külebi’nin anlatım özelliklerine uygun söyleyişler bulunuz. Bu örnekleri aşağıya sıralayınız.

yurdum-metni-7-etkinlik-cevaplari


8. ETKİNLİK 

Şiirin en çok beğendiğiniz bölümünü ve bu bölümün sizde uyandırdığı duyguları aşağıya yazınız.

  • Cevap: Şiirin en beğendiğiniz bölümünü ve siz de uyandırdığı duyguları şiiri okuyup kendiniz yapmalısınız.

9. ETKİNLİK 

Okuduğunuz “Yurdum” şiiriyle yukarıdaki şiirde verilen ortak duyguyu belirleyerek yazınız.

  • Cevap: Cahit Külebi’nin “Yurdum” şiiriyle Nazım Hikmet Ran’ın “Memleketim” şiirinin ortak duyguları memleket sevgisidir. İki şairde memleket sevgisini kendilerine göre yorumlamışlardır.

10. ETKİNLİK 

Kendi konuşmanızı içerik yönünden değerlendirmek amacıyla aşağıdaki soruları yanıtlayınız.

  • Konuşmanızın ana fikri nedir?
  • Konuşmanızı hangi yardımcı fikir ya da fikirlerle desteklediniz?
  • Konuşmanızda düşünceyi geliştirme yollarından (tanımlama, örnekleme, karşılaştırma, tanık gösterme, benzetme, sayısal verilerden yararlanma) hangilerini kullandınız?

Cevap: Bu etkinliğin cevabını hazırlamış olduğunuz konuşmaya göre kendiniz yapmalısınız.


11. ETKİNLİK 

Şiir yazmak üzere bir konu belirleyiniz. Aşağıda boş bırakılan yerlere, yazacağınız şiirin konusunu ve konunun size çağrıştırdığı kavramları yazınız.

  • Cevap: Ağaç sevgisi

Kavramları alt alta sıralayınız.

  • Cevap: Ağaç, yaprak, sevgi, yeşil, doğa, dal.

Kavramlar arasında anlam bağı kurunuz. Hayal ettiklerinizi, hissettiklerinizi ve düşündüklerinizi şiir biçiminde yazınız.

  • Cevap:

yurdum-metni-11-etkinlik-cevaplari


12. ETKİNLİK

Aşağıda verilen ifadeleri inceleyerek ilgili soruları cevaplayınız.

  • Batur, Suat, Güzel Konuşma Yazma, Altın Kitaplar Yayınevi, İstanbul,1999.
  • Kutlu, Mustafa, Arka Kapak Yazıları, Dergâh Yayınları, İstanbul, 2010.
  • Önder, Mehmet, Aldı Sözü Anadolu, Elips Kitap, Ankara, 2005.

Bu tür ifadeler hangi amaçla ve nerelerde kullanılır?

  • Cevap: Dergi ve kitap künyelerinde kullanılan ifadelerdir.

Yukarıdaki ifadelerde virgül işareti hangi göreviyle kullanılmıştır?

  • Cevap: Yazar, eser ve basımevi bilgilerini ayırmak için kullanılır.

13. ETKİNLİK 

Aşağıdaki cümlelerde uygun yerlere virgül işareti getiriniz. 

yurdum-metni-13-etkinlik-cevaplari


14. ETKİNLİK 

Yazdığınız şiirle ilgili aşağıdaki ifadeleri okuyunuz ve düşüncelerinizi destekleyen kutucuğu işaretle­yiniz.

  • Yazdıklarımda yazım kurallarına dikkat ettim. EVET
  • Noktalama işaretlerini işlevlerine uygun olarak kullandım. EVET

15. ETKİNLİK 

Aşağıdaki paragrafta yer alan altı çizili kelimelerin türünü belirleyerek uygun başlığın altına yazınız.

Zakkumların altına saklambaç oynar gibi gizlenmiş olan sarı çiçekleri gösterdim. Halam, ilk çiçeğini veren bitkileri görünce sevinirdi. Ama bu kez öyle olmadı. Diz çöküp yakından bakmaya başladı, çiçekleri inceledi, derin derin düşünmeye başladı.

yurdum-metni-15-etkinlik-cevaplari


16. ETKİNLİK 

Aşağıda iki grup hâlinde verilen cümlelerde ortak köke sahip ancak görevleri farklı kelimeler yer almaktadır. Bu kelimelerin altını çizerek isim, çekimli fiil, fiilimsi türlerinden hangisi olduğunu yazınız.

yurdum-metni-16-etkinlik-cevaplari


BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 7 YORUM
  1. ahmet dedi ki:

    iyi oldu bu cevaplar bulamasam hoca kızardı 44 kadar yapcaz kitaplar yeni geldi of

    1. alper dedi ki:

      Oda iyimis biz 81 e kadar offf

  2. Enes dedi ki:

    Aynen bizdede 44’e kadar verdiler kitapta yeni geldi

    Ahmet sen hangi okuldasın ben akyiğit orta okulu

  3. Mustafa dedi ki:

    Oh ve çok çok iyi oldu 70 sayfayı yapmak kolay olmadı.

  4. Nisanur dedi ki:

    Vallla muhtesem oldu sayfa 44e kadar yapicaktik

  5. Nazlıcan dedi ki:

    Aynen çok iyi oldu uğraşçama burdan 5 dk yaptım

  6. Ensari dedi ki:

    65. Syf ya kadar yapıcaz hızlı biter inşallah 😂

BİR YORUM YAZ