Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
8. Sınıf Fen Bilimleri Adım Adım Yayıncılık

8. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Adım Adım Yayıncılık Sayfa 178

8. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 178 Cevapları Adım Adım Matbaa Yayıncılık ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Adım Adım Yayıncılık Sayfa 178

Aşağıda ozon tabakasının incelmesinin canlılar üzerindeki olası etkilerine örnekler verilmiştir:

• Ozon tabakası inceldikçe Dünya’ya gelen morötesi ışın miktarı artar. Morötesi ışın, güneş ışığının özel bir dalga boyudur ve insan gözüyle görülemez. Morötesi ışınların sahip olduğu yüksek enerji, DNA moleküllerinin kimyasal yapısında değişikliğe neden olabilir. Bu durum deri hücrelerinin azalmasına, derinin olduğundan daha yaşlı görünmesine neden olabilmektedir.
• Ozon tabakasının incelmesi bitkilerin gelişimini olumsuz yönde etkiler. Bunun sonucunda atmosferdeki karbondioksit miktarı artar.
• Morötesi ışınlar, gözde hasara neden olarak korneaya zarar verebilir. Bu durum gözün normalden daha bulanık görmesine neden olur.

Ozon tabakasının incelmesi insan faaliyetleri sonucu ortaya çıkan bir çevre sorunudur. Dolayısıyla bu sorunun çözümü için de insanların aktif olarak çalışması gerekir. 1987 yılında yaklaşık 150 ülkenin temsilcisi Kanada’nın Montreal kentinde bir araya gelerek ozon tabakasının incelmesine yol açan maddelerin kullanımı ve üretimiyle ilgili bir protokol imzaladılar. 196 ülkenin taraf olduğu Montreal Protokolü, çevre konusunda yapılmış en geniş kapsamlı ve en başarılı antlaşmalardan biri olarak bilinir. Protokole göre ozon tabakası sistematik olarak gözlemlenmekte; CFC, HCFC, metilkloroformlar ve halon gazlarının üretimi izlenmekte, ozon tabakasının incelmesiyle ilgili bilinçlendirme çalışmaları yapılmaktadır. Antlaşmaya taraf olan ülkeler belirli aralıklarla toplanarak yapılan çalışmaları değerlendirmekte ve yeni önlemler almaktadır. Montreal Protokolü, ülkelerin ozon tabakasının incelmesini önlemeye yönelik yaptığı bir çalışmadır. Ancak ozon tabakasının incelmesini önleme sorumluluğu tek başına ülkelerin üzerine bırakılamaz. Bireysel olarak bizlerin de ozon tabakasının incelmesini önlemeye yönelik almamız gereken tedbirler vardır.

Aşağıda bu tedbirlere örnekler verilmiştir:

• Ozon tabakasına zarar veren kimyasal maddeleri içermeyen ozon dostu ürünleri satın almalıyız. Bir tüketici olarak CFC ve HCFC içeren spreyleri kesinlikle kullanmamalıyız.
• Buzdolaplarının, derin dondurucuların ve klimaların servis bakımlarını düzenli olarak yaptırmalıyız.
• Yalıtım malzemeleri ve ambalaj köpüklerinde ozon tabakasına zarar veren kimyasal maddeler bulunmaktadır. Bu ürünleri gereksiz yere kullanmamalıyız.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

8. Sınıf Adım Adım Matbaa Yayınları Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 178 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
confused
1
unlike
0
happy
0
clap
0
love
0
sad
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!