Ana Sayfa / E-Kurs / 8. Sınıf İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Kazanım ve Kavrama Testi 8 Soruları ve Cevapları Çöz
E Kurs Soruları ve Cevapları

8. Sınıf İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Kazanım ve Kavrama Testi 8 Soruları ve Cevapları Çöz


8. Sınıf İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Kazanım ve Kavrama Test 8 Soruları ve Cevapları Çöz

1) Kurtuluş Savaşı’nda yukarıdaki Türkiye haritasında gösterilen işaretli alanda aşağıdakilerden hangisine karşı savaşılmıştır?
A) Ermenilere
B) Fransızlara
C) Yunanlılara
D) İtalyanlara

2) “Çok zor yıllardı çocuklar, topraklarımız Fransızlar tarafından işgal edildi. Büyüklerimiz birleşerek direniş gösterdi. Hatta Sütçü İmam direnişin sembolü oldu.”
Yukarıda şahit olduğu olayı anlatan kişi Kurtuluş Savaşı yıllarında hangi şehirde yaşamıştır?
A) Antep
B) Urfa
C) Maraş
D) Uşak

3)   DOĞU CEPHESİ

Ordu komutanı Kazım Karabekir’dir          ?

İngiltere’ye karşı savaşıldı                       ?

Gümrü Barış Antlaşması imzalandı           ?

Yukarıdaki şemada ‘?’ li yerlere doğru olanlarına ‘D’ yanlış olanlarına ‘Y’ yazıldığında doğru sıralama aşağıdakilerden hangisi olur?
A) D-D-Y
B) D-Y-D
C) Y-D-Y
D) Y-Y-D

4)    1) Ali Saip

       2) Sütçü İmam

       3) Şahin Bey

       4) Kazım Karabekir

Yukarıdaki çiçeğin yapraklarında Kurtuluş Savaşı’nda kahramanlıklar gösteren kişiler yer almaktadır.
Buna göre, çiçekte yalnızca Güney Cephesi’nde savaşan kişiler kalacak olsa kaç numaralı yaprağın kopartılması gerekir?
A) 1
B) 2
C) 3
D) 4

5) 1- Doğu Cephesi’nde Kazım Karabekir komutasındaki ordu Ermeniler’i mağlup etmiştir.

     2- Ermeniler, Sevr Antlaşması’nın geçersiz olduğunu imzaladıkları antlaşmayla kabul etmişlerdir.

     3- Doğu Cephesi’nde elde edilen başarıdan sonra ordunun bir kısmı Batı Cephesi’ne kaydırılmıştır.
verilen bilgilerden hangileri doğrudur?
A) 1 ve 2
B) 1 ve 3
C) 2 ve 3
D) 1, 2 ve 3

6) Güney Cephesi’nde Fransızlara karşı verilen mücadele aşağıdaki antlaşmalardan hangisinin imzalanmasıyla son bulmuştur?
A) Gümrü
B) Ankara
C) Mondros
D) Moskova

7) TBMM tarafından Kurtuluş Savaşı’nda işgallere karşı direnişlerinden dolayı; Antep’e “Gazi”, Maraş’a “Kahraman”, Urfa’ya “Şanlı” ünvanları verilmiştir.
Bu illere ünvanların verilmiş olması;
1- Ekonomik çıkar elde edilmek istenmesi
2- İllerin birbirlerine komşu olmaları
3- Verdikleri mücadelenin bütün ülke tarafından taktir edilmesi
durumlarından hangileriyle açıklanabilir?
A) Yalnız 1
B) Yalnız 2
C) Yalnız 3
D) 1 ve 2

1. Durum: Fransa Mondros Mütarekesi’nden sonra Güney bölgelerimize asker çıkarmıştır.
2. Durum: Devlet Fransızların işgaline müdahale edecek ordu gönderememiştir.
Sonuç: ?
Verilen iki durumun sonucunda aşağıdakilerden hangisi gerçekleşmiştir?
A) Halk bölgeyi teslim etmiştir.
B) Düşman kolayca bölgedeki şehirleri işgal etmiştir.
C) Düzenli ordu bölgeyi kurtarmıştır.
D) Halk Kuvayımilliye örgütleriyle direniş göstermiştir.

9) Kurtuluş Savaşı’nda Güney Cephesi’nde düzenli ordu olmamasına rağmen, halk kendi içinde örgütlenerek kurduğu Kuvayımilliye birlikleri ile Urfa, Antep, Maraş gibi şehirlerde büyük başarılara imza atılmasını sağlamıştır.

Buna göre;
1- Halk bağımsız yaşamayı istemektedir.
2- Halk kendi imkanlarıyla savaşmıştır.
3- Devlet tüm gücünü kullanmıştır.
yargılarından hangilerine ulaşılabilir?
A) Yalnız 1
B) Yalnız 2
C) 1 ve 2
D) 2 ve 3

10) Mondrostan sonra Antep, Urfa, Maraş İngilizler tarafından işgal edilmiştir. Fakat yapılan antlaşmalar geregi bölgeyi bir süre sonra Fransızlara bırakmışlardır.
Buna göre;
1- Bölge paylaşım planında değişiklik olmuştur.
2- Halk işgalcilere karşı kendini savunmuştur.
3- İngilizler bölgeyi daha sonra geri almıştır.
yargılarından hangilerine ulaşılabilir?
A) Yalnız 1
B) 1 ve 2
C) 2 ve 3
D) 1, 2 ve 3

11) Kurtuluş Savaşı’nda haritada gösterilen yerlerde savaşılan devletler aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?
1                           2

A) Ermeniler         Fransızlar
B) Yunanlılar         İngilizler
C) Ermeniler         Yunanlılar
D) Ruslar             Ermeniler

12) Anadolu’da uzun yıllar Osmanlı hakimiyeti altında huzur içinde yaşayan fakat sonrasında Avrupa devletlerinin kışkırtmasıyla ayaklanan millet aşağıdakilerden hangisidir?
A) Sırplar
B) Ermeniler
C) Yunanlılar
D) İngilizler

Test 8   1. A   2. C   3. B   4. D   5. D  6. B   7. C   8. D   9. C   10. A   11. A  12. B


Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir