8. Sınıf Türkçe Çalışma Kitabı Dikey Yayınları Duygular Teması Tema Sonu Değerlendirme

8. Sınıf Türkçe Çalışma Kitabı Dikey Yayınları Duygular Teması Tema Sonu Değerlendirme

8. Sınıf Türkçe Çalışma Kitabı Dikey Yayınları 5. Tema Duygular Sayfa 136, 137, 138 Tema Sonu Ölçme Değerlendirme Soruları ve Cevapları

TEMA SONU DEĞERLENDİRME ÇALIŞMALARI

8-sinif-turkce-calisma-kitabi-dikey-yayinlari-duygular-temasi-tema-sonu-degerlendirme

(1,2, 3. sorulan yukarıdaki metne göre cevaplayınız.)

1. Türküyü söyleyen kişi sizce memleketinde mi yoksa gurbette midir?

  • Cevap: Gurbettedir.

2. Türkünün bütününe hangi duygular hâkimdir?

  • Cevap: Sıla Hasreti, Sevgiliye duyulan özlem, gurbet ellerde çekilen sıkıntılar.

3. Türküde geçen “boynu bükük, benzi soluk, kırıldı kolum, tutmuyor elim” ifadelerini ya da ben­zer söyleyişleri siz de kullanıyor musunuz? Bu söyleyişler hangi durumlarda söylenir?

  • Cevap: Bazen kullanıyorum. Deyimler günlük hayatımızın bir parçası çünkü. Ben de bazen duygularımı daha iyi yansıtsın diye deyimlerden faydalanıyorum.

4. Aşağıda boş bırakılan yerlere verilen türlerden uygun olanları yazınız.

Yaşanmış ya da yaşanabilecek olay­ları yer ve zaman belirterek bir kurgu içinde anlatan öyküden daha uzun ya­zılara  denir.

Bir eserin içeriğini ve yapısını olumlu veya olumsuz yönleriyle, örneklere ve belgelere dayalı olarak değerlendiren yazılara ELEŞTİRİ denir.

  • Eleştiri
  • Masal
  • Roman
  • Biyografi

5. “Duygu” kavramının sizde uyandırdığı çağrışımları kavram haritasında boş bırakılan yerlere yazınız.

  • Cevap: SEVGİ – AŞK- SEVGİLİ- AĞLAMAK-HÜZÜN-SEVİNÇ- KAVGA

duygular-temasi-tema-sonu-degerlendirme

6. Aşağıda verilen duygu kavramlarından hayatınızda önemli yer tutanlardan hareketle kendinizi anlattığınız bir paragraf yazınız.

  • Cevap: Mutlu olmak benim için önemli bir histir. Öfke olsun, umut olsun, kaygı ya da hangi duygu olursa olsun insan hayatında önemli yer tutmasına rağmen bence en güzel şey mutluluk. Mutlu oldukça insan kendini dünyaya daha iyi hazırlıyor. Böylece bu hayattan daha çok keyif alabiliyor.

Mutluluk – Özlem – Öfke – Heyecan – Hırs – Kaygı – Kıskançlık – Beğenme – Yalnızlık – Umut

7. Aşağıya “duygu” kavramıyla ilgili sözlerden (atasözü, deyim, ünlü kişilerin sözleri) örnekler yazınız.

  • Cevap: Aşk duygu veya dürtü değildir, sanattır.
  • Hüzün, duygu içinde hatırlanmış sükunettir.
  • Aşkın en acımasız yanı; Ağzından çıkmaya cesareti olmayan sözlerin, yürekte fırtınalar koparmasıdır

8. Aşağıdaki cümlelerde yay ayraca sayıların yazımı doğru ise “D”, yanlış ise “Y” yazınız.

  • ( D ) Seni görmeyeli on beş gün oldu.
  • ( D ) Erikleri onar onar paylaştık.
  • ( D ) Beş arkadaş toplanmış, müzik grubu kurmuş.
  • ( D ) I. kapıdan sola dönmelisin.
  • ( Y ) Yarışmayı 3’üncü olarak bitirdi.

Cevap:

*************

9. Aşağıdaki cümlelerden hangisi olumsuzdur?

  1. Bugün çiçekleri sulayacağım.
  2. Pazartesi günlerini sevmiyorum.
  3. Ona verilen işi yapmıyor değil.
  4. Beraber film izlemek ister misin?

Cevap:  A) Pazartesi günlerini sevmiyorum.

*************

10. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde amaç-sonuç ilişkisi kurulmuştur?

  1. Sen geleceksin diye yolunu gözledim.
  2. Otobüsü kaçırdığı için okula geç kaldı.
  3. Mutlu olmasını bilmediği için gülmesini de beceremedi.
  4. Hazıra konduğundan emeğin kıymetini bilmedi.

Cevap: a)Sen geleceksin diye yolunu gözledim.

*************

11. Aşağıdaki metinde boş bırakılan yerleri uygun kalıplaşmış cümlelerle tamamlayınız.

  • Sabah evden çıkınca Melek ablayla karşılaştım “Günaydın” dedim.
  • Sevgiyle yanaklarımı okşadı hasta olduğunu duydum “ Geçmiş Olsun” dedi.
  • Bende  “Teşekkür Ederim” dedim.

12. “Bal tutan parmağını yalar.” sözüyle aynı anlama gelen söz hangisidir?

  1. Tatlı yiyelim,tatlı konuşalım.
  2. Balı, parmağı uzun yemez kısmetlisi yer.
  3. Harman döven öküzün ağzı bağlanmaz.
  4. Arı, bal alacak çiçeği bilir.

Cevap: A)Tatlı yiyelim,tatlı konuşalım.

*************

13. Aşağıda verilen cümlelerin hangisinde ihtimal (olasılık) anlamı vardır?

  1. Günlerce köpeğimin dönmesini bekledim.
  2. Hafta sonu Fenerbahçe Galatasaray maçına gidebiliriz.
  3. Sen de benim gibi karikatür seviyorsun.
  4. Bu konuda ne yapacağımı bilemiyorum.

Cevap: A) Hafta sonu Fenerbahçe Galatasaray maçına gidebiliriz.


BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ