8. Sınıf Türkçe Çalışma Kitabı Dikey Yayınları Zaman ve Mekan Teması Tema Sonu Değerlendirme

8. Sınıf Türkçe Çalışma Kitabı Dikey Yayınları Zaman ve Mekan Teması Tema Sonu Değerlendirme

8. Sınıf Türkçe Çalışma Kitabı Dikey Yayınları 6. Tema Zaman ve Mekan Sayfa 161, 162, 163 Tema Sonu Ölçme Değerlendirme Soruları ve Cevapları

TEMA SONU DEĞERLENDİRME ÇALIŞMALARI

zaman-ve-mekan-temasi-tema-sonu-degerlendirme

(1, 2, 3. soruları yukarıdaki metne göre cevaplayınız.)

1. Şiirin sizde uyandırdığı duygu nedir?

  • Cevap: Doğa ve deniz sevgisi.

2. Şairin hayali nedir? Açıklayınız.

  • Cevap: Bir yelkenli olup bütün dünyayı gezmek.

3. Siz nasıl bir yerde yaşamak istersiniz? Anlatınız.

  • Cevap: Şairin anlattığı bir dünyada yaşamak isterdim. Öylece gezmek bütün dünyayı gökyüzünü özgürce dolaşabilmek.

“…Bu köy, Fesliyen Yaylası’ndandır. Fesliyen Yaylası Ege Denizi’nde Gökova Körfezi’nin üstündedir. Gökova Körfezi içerilere toprağın karnına doğru keskin, ışıltılı, mavi bir hançer gibi sokulur…”

Buraları apayrı, yapayalnız, kendine göre bir dünyadır. Bu taşların arasında bir güncük kalan adam, aşağıda, uzaklarda başka bir dünyanın varlığını unutur. Gün batısında dünyanın en güzel mavisiyle çalkalanan bir deniz mi var? Kimse hayal bile edemez. Ve deniz şu tepenin ötesindedir.

4. Yukarıdaki metnin türünün ne olduğunu yazınız.

  • Cevap: GEZİ YAZISI

5. “Zaman” kavramının sizdeki çağrışımlarından hareketle bir dörtlük ya da bir paragraf yazı yazınız.

  • Cevap: Zaman öyle hızlı akıp geçer ki ne olduğunu anlayamazsınız bile. Zman her şeyin hem ilacı hem de sebebidir. Zamanla büyürüz. Zamanla aşık oluruz. En sonunda da zamanla yok oluruz. Bütün dünyanın efendisi gibidir zaman. Zaman bize hükmeden en önemli güçtür.

6. Aşağıya “zaman ve mekân” kavramıyla ilgili sözlerden (atasözü, deyim, ünlü kişilerin sözleri vb.) örnekler yazınız.

  • Cevap: Zman her şeyin ilacıdır.
  • Zaman su gibi akıp geçti.
  • Hatıralarını zamana bırak.
  • Zamanın izi gibidir aşk.

Bahçeye çıktım (; ) domateslere ( ,) biberlere ( ,) maydanozlara minnetle baktım.

7. Yukarıdaki cümlede yay ayraçla verilen yerlerde uygun noktalama işaretlerini kullanınız.

  • Cevap: ; , , , 

8. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde virgül işareti farklı görevde kullanılmıştır?

  1. Dalgın, düşünceli bir hâli vardı.
  2. Kızdı, bağırdı ama öfkesi dinmedi.
  3. Kuşlar, doğanın güzel canlıları, bir dala dizilmişti.
  4. Son günlerde Sait Faik, Orhan Veli, Cahit Sıtkı okuyorum.
  • CevapKuşlar, doğanın güzel canlıları, bir dala dizilmişti.

*************

9. Aşağıdaki cümleleri uygun bağlaçlarla eşleştiriniz.

  • Kimse doğum günümü hatırlamaz sanıyordum. Herkes gelmişti. Oysa
  • Beni anladığını düşünmüştüm. Hiç dinlememişsin. Ne var ki
  • Yarın seninle sergiye gelirim. Oradan erken ayrılı­rım. Ama
  • Ona sürekli moral veriyordum. Onun için kaygılanı­yordum. öte yandan

Eşleştirilmesi gereken bağlaçlar

  • Öte yandan
  • Oysa
  • Ne var ki
  • Ama

*************

10. Aşağıdakilerden hangisinde özne-yüklem uyumsuzluğundan kaynaklanan bir anlatım bozuk­luğu vardır?

  1. Faturayı ödeyemedim çünkü banka öğle arasında kapalıymış.
  2. Zamanın çoğunu iş yerinde geçirir, yemeğini bile orada yerdi.
  3. Sonbaharda kuşlar güneye doğru uçuyorlardı.
  4. Geçmişteki hatıralarımız peşimizi bırakmıyor.
  • CevapKuşlar, doğanın güzel canlıları, bir dala dizilmişti.

*************

11. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde gereksiz sözcük kullanımından kaynaklanan bir anlatım bo­zukluğu vardır?

  1. Annem ve ben aynı anda güldü.
  2. Doktor ona, iki günde bir günaşırı aspirin almasını söyledi.
  3. Herkes sustu ve konuşmadı.
  4. Doktor olarak doğduğu köye gitti.
  • CevapDoktor ona, iki günde bir günaşırı aspirin almasını söyledi.

*************

“Ay bir yandan, sen bir yandan sar beni.”

12. Bu cümledeki anlatım bozukluğunun nedeni aşağıdakilerden hangisinde verilmiştir?

  1. Mantık hatası
  2. Özne eksikliği
  3. Yüklem eksikliği
  4. Gereksiz sözcük kullanımı
  • Cevap: Yüklem eksikliği

*************

“O, bütün gün anlattıklarınızı düşünmüş ve hatanın kendisinde olduğunu anlamış.”

13. Bu cümledeki anlatım bozukluğunun nedeni aşağıdakilerden hangisidir?

  1. Gereksiz sözcük kullanılması
  2. Özne – yüklem uyuşmazlığı
  3. Sözcüğün yanlış anlamda kullanılması
  4. Sözcüğün yanlış yerde kullanılması

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ