14 Ocak Cumartesi 2017
Ana Sayfa / E-Kurs / Dil ve Anlatım Kazanım Kavrama Testleri / 8. Sınıf Türkçe Kazanım ve Kavrama Testi 1 Soruları ve Cevapları Çöz
E Kurs Soruları ve Cevapları

8. Sınıf Türkçe Kazanım ve Kavrama Testi 1 Soruları ve Cevapları Çöz

8. Sınıf Türkçe Kazanım ve Kavrama Testi 1 Soruları ve Cevapları Çöz

1) “Çekmek” sözcüğü aşağıdakilerin hangisinde “Bir şeyi tutup kendine veya başka bir yöne doğru yürütmek”

anlamıyla kullanılmıştır?

A) Otomobilini söğüt ağacının altına çekti.

B) Yıllarca bu kötü hastalığı çekti.

C) Patronun verdiği yazıyı temize çekti.

D) Sandalyeleri yemek masasının etrafına çekti.

 

2) “Perde” sözcüğü aşağıdakilerin hangisinde mecaz anlamda kullanılmıştır?

A) Yeni aldığı yazlık perde, evin havasını değiştirdi.

B) Söylenenleri duyunca gözlerindeki perde birdenbire

kalktı.

C) Penguen, kutupta yaşayan perde ayaklı bir kuştur.

D) Oyunun ikinci perdesinde salondakiler çok sıkıldı.

 

3) Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi ayraç içinde verilen anlamıyla kullanılmamıştır?

A) İnsanlarımızın kültür düzeyini ancak eğitimle yükseltebiliriz. (Değerini olduğundan daha çok göstermek)

B) Bence bu işte bir numara var ama anlayamadım. (Hile, dalavere, yalan)

C) Bundan da yırttık yoksa hafta sonumuz gidecekti. (Bir işi yapmaktan kurtulmak)

D) Fırtına bizi tarlada yakaladı, sığınacak yer bulamadık. (Birdenbire etkisi altına almak)

 

(1) Zaman çok hızlı ilerliyordu.

(2) Sahneyi ve dekoru düzenleyen görevlilere gözü çarptı.

(3) Beklediği an gelmişti, çok heyecanlıydı.

(4) Büyük bir sabırsızlıkla oğlunu izlemeyi bekliyordu.

4) Bu parçada numaralanmış cümlelerin hangisinde terim anlamlı bir sözcük kullanılmıştır?

A)1.   B) 2.    C) 3.   D) 4.

 

5) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “ayırmak” sözcüğü karşısında verilen anlama uygun kullanılmamıştır?

Cümle Anlam

A) Tüm arkadaşlarımı severim, hiçbirini ayırmam. Farklı davranmak, fark gözetmek

B) Kardeşime de birkaç tane elma ayırdık. Bölmek

C) Artık iyiyle kötüyü ayırmalısın. Nitelik değişikliğini anlamak, fark etmek

D) Kitaplarınızı imzalamanız için bu masayı size ayırdık. Bir şey veya yeri, bir şey veya kimse için kullanmayı belirlemek

 

6) “İşe geç kalınca hayli zor bir durumda kalmıştı.” cümlesine altı çizili sözcüğün kattığı anlam aşağıdakilerin

hangisinde vardır?

A) Gün gelir elbet isteklerine kavuşur.

B) Sürekli konuşuyor, bir an olsun susmuyor.

C) Bazen televizyon izlerken sıkılırmış

D) Yarın epey önemli bir sınava girecek.

 

7) Aşağıdakilerin hangisinde “kavuşmak” sözcüğünün anlamıyla kullanımı uyuşmamaktadır?

Anlamı Kullanımı

A) Ayrı kalınan, sevilen bir kimseyle bir araya gelmek, onu yeniden görmek Yıllardır görmediği kardeşine kavuşmuştu.

B) Bir araya gelmek, birleşmek Ceketinin önü bir türlü kavuşmuyordu.

C) Bir yere varmak, ulaşmak Çocuk annesine kavuşunca ağlamayı bıraktı.

D) Yokluğu çekilen bir şeye erişmek, onu elde etmek Sağlığına kavuştuğu için gayet mutlu görünüyordu.

 

8) Aşağıdakilerin hangisinde “almak” sözcüğü “Bu toplantı salonu otuz kişi alır.” cümlesindeki anlamıyla

kullanılmıştır?

A) Çevik bir hareketle elindeki telefonu almış.

B) Akşam yemeğe misafir almış.

C) Fatih, güçlü ordusuyla İstanbul’u aldı.

D) Bu tencere üç kilo süt almış.

 

9)‘Değişmek’’ sözcüğü aşağıdakilerin hangisinde ‘‘başka bir biçime girmek’’ anlamında kullanılmıştır?

A) Görmeyeli her şey ne kadar da değişmiş

B) Eve gelir gelmez üstümü değiştim.

C) Canan, arkadaşlarıyla oyuncaklarını değişmiş.

D) Buradaki elemanların çoğu değişmiş, yeni kişiler alınmış.

 

Oturduğu sandalyede neredeyse uyuyacakmış.

10) Altı çizili sözcüğün bu cümleye kattığı anlam aşağıdakilerin hangisinde vardır?

A) Sabah erken saatte çok zor uyanabilmiş.

B) İyilik yapayım derken başını derde sokmuş.

C) Çocuk az kalsın bisikletten düşüyormuş.

D) Akşam için yavaş yavaş hazırlanmaya başlamış.

 

1. Oltanın ucunda iri bir balık çırpınıyordu.

Öğretmen olmak için yıllarca çırpındı.

Çocukları okusun diye uzun zamandır çırpınıyor.

O onurlu adam, daha çok şey öğrenmek uğruna

çırpınmış.

11) ‘‘Çırpınmak’’ sözcüğü numaralanmış cümlelerin hangisinde farklı anlamda kullanılmıştır?

A)1.  B) 2.   C) 3.   D) 4.

 

Son romanı dün tanıtılan ünlü 1 romancı, hayatını

roman sanatına 2  harcayan, edebiyata ışık 3 olan

kimliği ile bilinirdi.4

12) Bu cümlede numaralanmış sözcüklerden hangisi mecaz anlamıyla kullanılmıştır?

A) 1. B) 2. C) 3. D) 4.

Test 1  1. D   2. B   3. A   4. B   5. B   6. D   7. C   8. D   9. A   10. C   11. A   12. C



Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir