? 8. Sınıf Türkçe Kazanım Testi 15 | Evvel Cevap
Ana Sayfa / E-Kurs / Dil ve Anlatım Kazanım Kavrama Testleri / 8. Sınıf Türkçe Kazanım ve Kavrama Testi 15 Soruları ve Cevapları Çöz
E Kurs Soruları ve Cevapları

8. Sınıf Türkçe Kazanım ve Kavrama Testi 15 Soruları ve Cevapları Çöz

8. Sınıf Türkçe Kazanım ve Kavrama Testi 15 Soruları ve Cevapları Çöz

Seyahate çıkacağım zaman hep aynı kararsızlığı yaşarım.

Otobüse mi, uçağa mı bineceğime bir türlü karar

veremem. Uçak, otobüse göre daha hızlı ve konforlu,

bunu kabul ediyorum ama ben uçak yolculuğunu sevmiyorum.

Otobüs yolculuğunda başımı cama yaslayıp

yol çevresindeki manzarayı, insanları ve doğanın renklerini

seyredebiliyorum. Uçak yolculuğunda ise bir hava

alanından diğerine, şehir değiştirdiğimi bile anlamadan

ulaşıyorum. Bu nedenle uçak yolculuğunu yolculuktan

saymıyorum.

1) Bu parçada aşağıdaki düşünceyi geliştirme yollarından hangisi kullanılmıştır?

A) Karşılaştırma

B) Tanımlama

C) Örnekleme

D) Benzetme

 

Davetliler yavaş yavaş toplanmaya başlamış, ikram

vakti gelmişti. Kalktım, mutfağa gittim. Buzdolabından

meyve sularını çıkardım, bardakları hazırladım. Meyve

sularını salona getirirken ayağım eşiğe takıldı. Tepsi

bir yana fırladı, bardaklar öte yana. Hızla bana doğru

gelen duvarı görebildim en son. Gözlerimi açtığımda

başıma bir kalabalık toplanmıştı. Endişe ile bana yönelmiş

yüzlere hayretle baktım. Smokinli, kır saçlı bir

beyefendi bana doğru yaklaştı ve ”Nasılsınız hanımefendi?

Sıcak dokundu size galiba. Buyurun, şu kolonyalı

mendili koklayın, iyi gelir.” dedi. O sırada doktor da

gelmişti.

2) Bu parçanın anlatım biçimi aşağıdakilerden hangisidir?

A) Betimleme

B) Öyküleme

C) Açıklama

D) Tartışma

 

Dünya üzerinde yaklaşık 10 bin kuş türü olduğu biliniyor.

Bu türlerin 1.373 tanesinin nesli tehlike altında.

Türkiye’de düzenli üreyen ve kışlayan kuş türü sayısı

357; nesli tehlikede olan kuş türü sayısı ise 35. Dünyada

ve ülkemizde nesli tehlike altında olan kuş türleriyle

ilgili birçok koruma çalışması yürütülüyor.

3) Bu parçada aşağıdaki düşünceyi geliştirme yollarından hangisi kullanılmıştır?

A) Tanımlama

B) Örnekleme

C) Sayısal verilerden yararlanma

D) Benzetme

 

Zeytin ağaçlarının çevrelediği patikalarda, ada çayı ve

kekik kokuları arasında yaptığımız yürüyüşün ilk zorunlu

molasını Çakıl Sahili’nde veriyoruz. Akdeniz’in turkuaz

renkli sularına kendimizi bırakmanın tam zamanı

diye düşünüyoruz. Dipten kaynayan tatlı, berrak suyun

serinlettiği denizin keyfini doyasıya yaşıyoruz. Moladan

sonra tekrar yola koyuluyoruz. Bir saatlik yürüyüşün ardından

bizi, cennetten bir köşe olan Gökkaya Koyu’nun

harika manzarası karşılıyor.

4) Bu parçanın anlatımıyla ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

A) Betimlemeye başvurulmuştur.

B) Örneklemeden yararlanılmıştır.

C) Farklı duyularla ilgili ayrıntılara yer verilmiştir.

D) Benzetme yapılmıştır.

 

Aksaray, Selçuklular döneminde devletin ikinci başkenti

olarak kullanılmıştır. Bu dönemde şehir, yardım

kuruluşları ve eğitim kurumları ile zenginleştirilmiştir.

Burası -şehre kötü insanların alınmamasından dolayı-

ʽʽiyi insanların yaşadığı yer’’ anlamına gelen ʽʽŞehr-i

Süleha” olarak anılmıştır. Alaattin Keykubat döneminde

daha çok askerî bir üs olarak kullanılan Aksaray, bu

dönemde mimari yönden çok gelişmiştir.

5) Bu parçanın anlatım biçimi aşağıdakilerden hangisidir?

A) Betimleme

B) Öyküleme

C) Tartışma

D) Açıklama

 

Anadolu kilimlerinde renkler, oldum olası, çeşitli bitki

kökleri, yaprakları ya da tohumları kaynatılarak elde

edilir. Kırmızı renk, kızılçam kabuğundan; sarı, safran

ve sütleğenden; kahverengi mazı, meşe ve ceviz yaprağından;

yeşil, naneden; siyah ise sumaktan çıkarılır.

Bu bitkiler, eskiden köy ve kasabaların yanı başında,

ʽʽboyalık’’ denen bir yerde yetiştirilir, boyaların tümü buradaki

bitkilerden yapılırdı.

6) Bu parçanın anlatımında aşağıdakilerden hangisine başvurulmuştur?

A) Konuyu örneklerle desteklemeye

B) Anlatılanları okuyucunun zihninde canlandırmaya

C) Nesneleri karşılaştırarak metni etkileyici kılmaya

D) Bir kavramı eksiksiz olarak tanıtmaya

 

Genellikle olağanüstü kişilere, olaylara, serüvenlere

yer verilen ve kuşaktan kuşağa aktarılarak yayılan hayal

ürünü hikâyelere masal denir. Masal, her şeyden

önce hayalî olayların hikâyesidir ve bu yönüyle öteki

türlerden ayrılır. Olayların ne zaman ve nerede geçtiği

bilinmez. Bir başka deyişle masalda yer ve zaman

belirsizdir. Masal konuları genellikle padişah, vezir,

şehzade, fakir kız veya delikanlı gibi kahramanlar çevresinde

gelişir.

7) Bu parçanın anlatımıyla ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

A) Açıklayıcı anlatım biçimi kullanılmıştır.

B) Tanımlamadan yararlanılmıştır.

C) Karşılaştırmaya başvurulmuştur.

D) Benzetme yapılmıştır.

 

Yöre, ulaşılmaz kayaların üzerindeki kale ve kilise

kalıntıları, asma köprüleri, dik yamaçlarındaki ahşap

evleri, nadide orkideleri ve rengârenk kelebeklerin

eksik olmadığı çiçekleriyle görülmeye değer bir yerdir.

Yakınlardaki Barhal ise Altıparmak Dağları’nın ilerisinde,

en yüksek nokta olan Marsis Tepe’nin karşısında

kendinden emin bekler durur. Naznara ve Amanezget

mahalleleriyle bozulmamış mimari dokusunu sergileyen

Barhal, başta Karagöl olmak üzere buzul gölleriyle

de göz alıcıdır. Öküz, Davar, Deniz gölleri yörenin diğer

süsleridir.

8) Bu parçanın anlatım biçimi aşağıdakilerden hangisidir?

A) Açıklama

B) Tartışma

C) Betimleme

D) Öyküleme

 

İnsan beyninde, bilgiler gibi renkleri ve kokuları da

saklayan bir odak vardır. İnsanları, evleri, semtleri ve

şehirleri kokularıyla tanıyabiliyor, onlara dair hatıralarımızı

bu kokular yardımıyla gün ışığına çıkarabiliyoruz.

”Âlemin manzarası, renklerden olduğu kadar kokulardan

da örülmüştür.” diyen Ömer Faruk Şerifoğlu’na hak

vermeden edemeyiz. Bu manzara, hayatımızın tadını

artırır; bizi birbirimize, yaşadığımız mekânlara alıştırır.

9) Yazar, bu metnin anlatımında aşağıdakilerden hangisine başvurmuştur?

A) Bir kavramı eksiksiz olarak açıklamaya

B) Öne sürdüğü düşünceyi başkalarının görüşleriyle desteklemeye

C) Konuyu örneklerle desteklemeye

D) Anlatılanları okuyucunun zihninde canlandırmaya

 

Rize, Doğu Karadeniz’in incisi ve göz bebeğidir.

Rize’ye, hem Karadeniz hem de yaylaları ve zengin

bitki örtüsüyle Kaçkarlar hayat verir. Hamsi, mısır,

çay, karalahana Rize’nin en sevilen tatlarıdır. Dik

yamaçlı vadiler, ziyaretçi kabul eden serin doruklar,

buzul göller, yemyeşil yaylalar, coşkun dereler, tarihî

kemerli köprüler ve kaleler Rize’yi de çevresini de

süsler. Rize’nin güneybatısındaki Rize Kalesi, Pazar’ın

batısındaki Kız Kalesi, Çayeli’nin doğusundaki Zeleki

Kalesi, Çamlıhemşin’in gururları Zil Kale ile Kale-i Bala

görülmeye değer yerlerdir.

10) Bu metnin anlatımıyla ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

A) Farklı duyularla ilgili ayrıntılara yer verilmiştir.

B) İnsana ait özellikler cansız varlıklara verilmiştir.

C) Öyküleyici anlatımdan yararlanılmıştır.

D) Karşılaştırma yapılmıştır.

 

 

Eğitim, bazılarının savunduğu gibi bir bilim dalının

teorik bilgilerini ya da temel yaşam bilgilerini öğrenmek

değildir. Eğitim, insan olma ve bir toplumda birey

olarak yaşama bilgilerini öğrenmektir. Bu nedenle bir

insanın eğitimi önce ailede başlar. Eğitimin okulda başladığını

düşünenler de var elbette. Ben onlara katılmıyorum.

Aile, ilk okul; anne-baba, ilk öğretmendir bana

göre. Bir çocuk, aile içindeki eğitiminde yakınlarına,

arkadaşlarına nasıl davranacağını; farklı olaylarla karşılaşınca

ne yapacağını; içtenliğin, sevginin, nefretin

seviyesinin nasıl ayarlanacağını öğrenir.

11) Bu parçada aşağıdaki anlatım biçimlerinden hangisi kullanılmıştır?

A) Öyküleme

B) Betimleme

C) Açıklama

D) Tartışma

 

Ozanın biri alır sazı eline, yaslanır bir ardıç ağacının

gövdesine. Hem çalar hem de başlar keklik gibi ötmeye.

Çevrede ne kadar keklik varsa toplanır ozanın başına.

Kimi sazına konar, kimi omzuna tüner, kimi öter,

kimi seke seke yürür. Silifke’nin keklik oyunu bu şekilde

oluşmuştur. Kaşık sesleri, kekliğin ötüşünü; kıvrak figürler,

kekliğin seke seke yürüyüşünü gösterir.

12) Bu parçada aşağıdaki düşünceyi geliştirme yollarından hangisi kullanılmıştır?

A) Benzetme

B) Tanımlama

C) Karşılaştırma

D) Tanık gösterme

Test 15   1. A   2. B   3. C   4. B   5. D   6. A   7. D   8.C   9. B   10. C   11. D   12. A



Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir