30 Mart Perşembe 2017
Ana Sayfa / E-Kurs / Dil ve Anlatım Kazanım Kavrama Testleri / 8. Sınıf Türkçe Kazanım ve Kavrama Testi 17 Soruları ve Cevapları Çöz
E Kurs Soruları ve Cevapları

8. Sınıf Türkçe Kazanım ve Kavrama Testi 17 Soruları ve Cevapları Çöz


8. Sınıf Türkçe Kazanım ve Kavrama Testi 17 Soruları ve Cevapları Çöz

1) (1) Gezimizin ilk saatlerinde aracımız ormanlık bir yoldan geçiyordu.
(2) Bir süre sonra ağaçlar yavaş yavaş azaldı.
(3) Yüksek katlı birçok binanın bulunduğu bir şehre gelmiştik.
(4) Burası, ormanların arasında kalan güzel bir şehirdi.
Bu parçada numaralanmış cümlelerin hangisinde yüklem bir söz grubundan oluşmuştur?
A)
1.           B) 2.         C) 3.                 D) 4.

2) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili bölüm cümlenin farklı bir ögesidir?
A) Güzel yemekler yapmayı annesinden öğrenmişti.
B) Bir an duraksadıktan sonra duvardaki aynaya baktı.
C) Çalışacağı masayı temiz bir bezle güzelce sildi.
D) Ünlü şair, yeni yazdığı şiirleri arkadaşlarına okudu.

3) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde özne vurgulanmıştır?
A)
Elindeki poşeti yavaşça masaya bıraktı.
B) Anlattığı fıkralarla insanları güldürürdü.
C) Koridorda siyah giyimli insanlar dolaşıyordu.
D) Reçel yapmak için pazardan ayva alacağım.

4) ‟Büyük sehpanın üzerinde duran bardağı bulaşık makinesine koydu.” cümlesinin ögeleri aşağıdakilerin hangisinde doğru sıralanmıştır?
A) Özne – Yer Tamlayıcısı – Yüklem
B) Belirtili Nesne – Yer Tamlayıcısı – Yüklem
C) Yer Tamlayıcısı – Belirtili Nesne – Yüklem
D) Zarf Tamlayıcısı – Özne – Yüklem

5) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde belirtisiz nesne vardır?
A) Sana tatilde okuman için birkaç kitap vereceğim.
B) Komutan, ordunun en önünde olmalıdır.
C) Cambaz, ipin üstünde yürümeyi çalışarak öğrenmiş.
D) Birkaç saat önce söylediklerin aklıma geldi.

6) Evin en küçük kızı, iki gündür balkon masasında duran kitapları içeriye götürdü. Bu cümlede aşağıdaki ögelerden hangisi yoktur?
A) Özne
B) Belirtili Nesne
C) Yer Tamlayıcısı
D) Zarf Tamlayıcısı

7) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ara söz, belirtili nesnenin açıklayıcısı olarak kullanılmıştır?
A) Babasına -en sevdiği insana- hiç söz söyletmezdi.
B) Dedesini -o tonton yanaklı güzel insanı- çok özlüyordu.
C) Annesi -ailenin en fedakâr üyesi- çok kültürlü bir insandı.
D) Kız kardeşine -uzun saçlı güzel kıza- bir doğum günü hediyesi yolladı.

 

8) Arabasının aynalarını temizlemek için cam suyu aldı.
Yukarıdaki altı çizili söz, cümlenin hangi ögesidir?

A) Özne
B) Yer Tamlayıcısı
C) Belirtili Nesne
D) Belirtisiz Nesne

9) Osmanlı Devleti, asırlar boyunca çeşitli milletleri sınırlarında barındırmıştır. Bu cümlenin ögeleri aşağıdakilerin hangisinde doğru sıralanmıştır?
A) Özne – Zarf Tamlayıcısı – Belirtili Nesne – Yer Tamlayıcısı – Yüklem
B) Özne – Zarf Tamlayıcısı – Yer Tamlayıcısı – Belirtili Nesne – Yüklem
C) Belirtisiz Nesne – Yer Tamlayıcısı – Özne – Zarf Tamlayıcısı – Yüklem
D) Belirtisiz Nesne – Zarf Tamlayıcısı – Özne – Yer Tamlayıcısı – Yüklem

10) ‟Hızlıca yaklaşan bulutlar, bize birazdan yağmurun başlayacağını haber veriyordu.” cümlesinde aşağıdaki ögelerden hangisi yoktur?
A) Özne
B) Yer Tamlayıcısı
C) Zarf Tamlayıcısı
D) Belirtili Nesne

11) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde belirtili nesne vurgulanmıştır?
A)
Ördekler bahçeden geçen küçük derede yüzüyor.
B) Dışarı çıkmadan önce saçlarını güzelce taradı.
C) Kapıda karşılaştığı babasının elindeki poşetleri aldı.
D) Köpeği gezdirmek için hep birlikte dışarıya çıktılar.

12) Aşağıdaki cümlelerden hangisi ögelerine yanlış ayrılmıştır?
A) Masmavi denizin / soğuk sularına atlamak için / sabırsızlanıyordu.
B) Ders kitaplarını / kitaplıktan / tek tek / indirdi.
C) Bizim evin bacasına / birkaç güvercin / konmuştu.
D) Küçük balık / akvaryumun içinde / isteksizce / yüzüyordu.

Test 17   1. D   2. B   3. C   4. B   5. A   6. D   7. B   8. D   9. A   10. C   11. C   12. A



Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir