29 Mart Çarşamba 2017
Ana Sayfa / E-Kurs / Dil ve Anlatım Kazanım Kavrama Testleri / 8. Sınıf Türkçe Kazanım ve Kavrama Testi 2 Soruları ve Cevapları Çöz
E Kurs Soruları ve Cevapları

8. Sınıf Türkçe Kazanım ve Kavrama Testi 2 Soruları ve Cevapları Çöz


8. Sınıf Türkçe Kazanım ve Kavrama Testi 2 Soruları ve Cevapları Çöz

Konunun ayrıntılarını daha sonra görüşeceğiz.

1) Bu cümledeki altı çizili sözcüğün eş anlamlısı aşağıdakilerin hangisinde kullanılmıştır?

A) İnsanın diğer canlılardan farkı, düşünebilme yeteneğidir.

B) En küçük bir detayı bile kaçırmayacaksın.

C) Salatanın içinde iri domates parçaları vardı.

D) Başka şehirler, ülkeler görmek istiyorum.

 

1İniyor Ağrı’nın başına boz bulutlar

2Kapını sımsıkı kapa, gir de içeri

3Yolun geçidini kar kesti ve aç kurtlar

4Bahçeden içeri süzülür geceleri

2) Bu dörtlükte numaralanmış sözcüklerden hangisi

eş sesli (sesteş) değildir?

A)1.   B) 2.   C) 3.   D) 4.

 

3) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde zıt anlamlı sözcükler bir arada kullanılmamıştır?

A) Bu çocuk mutlu mu, mutsuz mu anlayamadım.

B) Uzak yakın demeden tüm akrabalarını ziyaret etti.

C) Zamanla acemiliği atlatarak ustalığı hak etti.

D) Geleceğinin iyi olmasını istiyorsan geçmişini kanatma.

 

 Köye sağlık merkezi yapmak için devletin tüm imkânlarını kullanacağız.

4) Aşağıdakilerin hangisinde bu cümledeki altı çizili sözcüğün eş anlamlısı vardır?

A) Yetenek sınavını kazanabilmek için çok gayret etti.

B) Bütün şartları yerine getirdi ama yine de işe alınmadı.

C) Bilim adamları, olanaklarının yetersizliğinden şikâyet etti.

D) Geliri son yıllarda ciddi oranda artmıştı.

 

Aydınlığa koştum, karanlık çıktı

Her sevgi, her vefa bir anlık çıktı

5) Bu dizelerdeki altı çizili sözcükler arasındaki anlam ilişkisinin benzeri aşağıdakilerin hangisinde yoktur?

A) Neden böyle düşman görünürsünüz Yıllar yılı dost bildiğim aynalar

B) Yollar uzun, yollar ince Yollar kısa, aşk gelince

C) Yükseğinde büyük namlı karın var Alçağında mor sümbüllü bağın var

D) Aşklar uçup gitmiş olmalı bir yazla Halay çeken kızlar misali kol kola

 

Etler iyi pişmediği için çok sert olmuş.

6) ‘‘Yumuşak’’ sözcüğü aşağıdakilerin hangisinde bu cümledeki ‘‘ sert’’ sözcüğünün karşıt anlamlısı olarak kullanılmıştır?

A) Yumuşak ekmekleri kolayca kesip masaya götürdü.

B) Bu köyün iklimi çok yumuşaktır.

C) Yumuşak bir dil kullanarak herkesi ikna ettin.

D) Futbolcu, topu yumuşak bir vuruşla kaleye gönderdi.

 

İstediği çiçeği almayı unuttuğum için eşim bana fena hâlde kırılmıştı.

7) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bu cümledeki altı çizili sözcüğün yakın anlamlısı yoktur?

A) Sert sözler söylediğim için âdeta tüm okul bana küsmüştü.

B) Hasta olduğumda gelmediğin için sana çok gücendim.

C) Annemin dediklerini yapmadığım için babam bana fena hâlde kızmıştı.

D) Sorunlarını benimle paylaşmadığın için sana darıldığımı bilmelisin.

 

Odanın kapısını açıp kapatarak zaman geçiriyordu.

8) Bu cümledeki altı çizili sözcükler arasındaki anlam ilişkisi aşağıdakilerin hangisinde vardır?

A) Odaya girdi, çocuğun hâlâ uyuduğunu görünce çıktı.

B) Çalışmak ya da çalışmamak senin tercihin.

C) Bu duvarı yıkmak da tamir etmek de senin elinde.

D) Başından çok olay geçtiği için geleceğe umutsuz bakıyordu.

 

O, her görevi hakkıyla yerine getirdi.

9) Bu cümledeki altı çizili sözcüğün eş anlamlısı aşağıdakilerin hangisinde kullanılmıştır?

A) Başarılı olmak için sorumluluklarını yerine getirmelisin.

B) En son Almanya’da çalışarak elçilik vazifesini tamamladı.

C) Omuzlarına nasıl ağır bir yük aldığının farkında mısın?

D) Verdiğimiz hizmetten memnun kalmanızı umuyoruz.

 

1. Ben, iki yüzlü davranan insanlardan hoşlanmıyorum.

Çocuklar yaramazlık yapınca hepsini azarladım.

Ne olursa olsun, beni çağırmadıklarına bozuldum.

Onun kitabı hakkındaki yorumlarıma biraz içerlemiş.

10) Numaralanmış cümlelerdeki altı çizili sözcüklerden hangileri anlamca birbirine en yakındır?

A) 1. ve 2.

B) 1. ve 4.

C) 2. ve 3.

D) 3. ve 4.

 

Eş anlamlı sözcüklerin bir arada kullanılması anlatım bozukluğuna yol açar.

11) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bu açıklama örneklenmiştir?

A) Bilime ve araştırmaya önem vermeyen toplumlar geri kalır.

B) Yaşadığımız sorunlar nedeniyle bu sıra çok sıkıntıdayız.

C) Onun her düşüncesini, her söylediğini sorgulamadandestekliyorlar.

D) Bazı insanlar aşağılık, bayağı davranışlarıyla kendisini küçültür.

 

Bana kara diyen dilber

Gözlerin kara değil mi

12) Bu dizelerdeki ‘‘kara’’ sözcüğünün eş seslisi aşağıdakilerden hangisinde kullanılmamıştır?

A) Kara görününce hep birlikte çığlık attılar.

B) Kurbağa karada da suda da soluk alabilir.

C) Kara kaşlarını çatıp bir köşeye oturdu.

D) Yolcuları sağ salim karaya çıkardılar.

Test 2  1. B   2. B   3. A   4. C   5. D   6. A   7. C   8. A   9. B   10. D   11. D   12. C



Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir